Main menu

header

Salate sănătoase care… ţin de foame

609 26 1de Carmen Ciripoiu

După mesele de Crăciun şi de Revelion cu produse tradiţionale bogate în grăsimi, ajutaţi-vă organismul să se detoxifice consumând combinații ușoare de salate, hrănitoare, revigorante și mai ales… delicioase.

Read more: Salate sănătoase care… ţin de foame

Retete inedite pentru Moş Crăciun

608 24 1de Gabriela Militaru

Cel mai bun mod de a-l întâmpina pe Moș Crăciun cum se cuvine este să-l așteptăm cu o masă plină de bucate tradiționale din zona nordică a continentului, adică de la el de acasă. Fie că alegem un aperitiv din Groenlanda sau un fel principal din Norvegia, Moșul va recunoaște și va aprecia imediat.

Read more: Retete inedite pentru Moş Crăciun

Cocteiluri delicioase pentru petreceri reuşite

608 25 1de Gabriela Militaru

… cu Prosecco

Deși, în principiu, Prosecco este o băutură, vinul spumos cu care se mândresc italienii poate fi orice: de la o gustare după un prânz delicios la accesoriul potrivit pentru o petrecere reușită. Iar când este folosit ca ingredient principal pentru un cocteil, poate fi un adevărat deliciu.

Read more: Cocteiluri delicioase pentru petreceri reuşite

Un mélange franţuzesc şi rusesc: Salata boeuf

607 26 1de Carmen Ciripoiu

Simplă și extrem de familiară, salata boeuf are povestea ei, presărată cu ingredientele unui film de succes care ne poartă din Rusia până în Spania. Interesanta istorie a acestui preparat adorat demonstrează că banala salată boeuf este parte din istoria și cultura omenirii.

Read more: Un mélange franţuzesc şi rusesc: Salata boeuf

Meniuri cu mâncare tradiţională portugheză

606 26 1de Gabriela Militaru

Peștele este rege în bucătăria portugheză, în timp ce regine sunt toate legumele proaspete din care se fac unele dintre cele mai bune tocănițe. Sună apetisant? Atunci ce ziceți de câteva meniuri complete pentru o cină delicioasă, cu accente iberice.

Read more: Meniuri cu mâncare tradiţională portugheză

Preparate gustoase de post

605 26 1de Carmen Ciripoiu

De undeva, de departe, se simte parfumul unic al Sărbătorilor de iarnă. Este perioada când, din motive religioase sau de sănătate, mâncărurile de post sunt la ordinea zilei. Pot însă aceste preparate să furnizeze nutrienții necesari unei bune funcționări a organismului? Răspunsul categoric este da.

Read more: Preparate gustoase de post

Borş sau varză acră?

604 26 1de Raluca Grințescu

Multă lume confundă borșul cu varza acră. Haideți să vedem care este diferența!

Read more: Borş sau varză acră?

5 reţete din bucătăria tradiţională malteză

603 26 1de Gabriela Militaru

Bucătăria malteză este, în esență, una rustică, bazată pe mâncăruri preparate în casă. De esență mediteraneană, gastronomia malteză abundă în influențe spaniole, siciliene și nord-africane. De aceea, delicatesele lor sunt bogate în paste, măsline, fructe de mare sau cous-cous.

Read more: 5 reţete din bucătăria tradiţională malteză

Cartea de bucate a lui Salvador Dali a fost reeditată

602 26 1de Gabriela Militaru

Salvador Dali a fost întotdeauna un personaj controversat. Pornind încă de la numele său (Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Marqués de Dalí de Pubol) și până la opera suprarealistă sau manierele excentrice, totul atrăgea atenția. Cei mai mulți și-l amintesc totuși pe Dali ca fiind creatorul ceasurilor care se scurg, și foarte puțină lume știe că ilustrul pictor era pasionat și de arta culinară. Mai mult decât atât, artistul spaniol a și publicat o carte de bucate inedite care este republicată acum, după mai bine de 40 de ani de la lansare.

Read more: Cartea de bucate a lui Salvador Dali a fost reeditată

Carnea de oaie, în diferite culturi gastronomice ale lumii

601 26 1de Gabriela Militaru

Carnea de oaie este una dintre cele mai delicioase delicatese care, contrar tradiției românești, poate fi servită nu doar de Paște, ci totul timpul anului. Secretul constă însă în pregătirea sa atentă.

Read more: Carnea de oaie, în diferite culturi gastronomice ale lumii

Ioana Ginghină: „Mâncarea raw-vegan nu este un «atentat» asupra siluetei“

600 26 1de Valeria Roman

Nu este pe deplin convinsă că a venit momentul să renunţe la aragaz şi la cuptor, dar nici nu exclude această posibilitate în viitor! Actriţa Ioana Ginghină (39 de ani) a experimentat de-a lungul timpului reţete raw-vegan, iar marea sa satisfacţie a venit după o masă festivă de Sărbători, când a reuşit să-şi impresioneze invitaţii cu mai multe feluri de mâncare „reinventate”, dar cu mult gust. A început să reducă din intensitatea flăcării maşinii de gătit în urmă cu şapte ani, când şi în România consultanţi de nutriţie au introdus hrana vie, fără preparare termică, iar de atunci a fost cucerită de reuşitele sale. Asta nu înseamnă că vedeta a renunţat complet la carne şi la alte produse animale, ci doar că a limitat consumul şi a devenit o expertă în prepararea dulciurilor fără făină, zahăr şi praf de copt.

Read more: Ioana Ginghină: „Mâncarea raw-vegan nu este un «atentat» asupra siluetei“

Deliciul sezonului rece: muraturile

599 26 1de Carmen Ciripoiu

Nelipsite de pe mesele gurmanzilor, dar și din cămările care nu acceptă să răzbată prin asprimea iernii fără ajutorul borcanelor sau al butoaielor pline cu bunătăți acre, sărate sau chiar dulci în unele cazuri, murăturile, condamnate și adulate în egală măsură, au o vechime impresionantă. Să facem un scurt popas în istoria neprețuitelor… murături.

Read more: Deliciul sezonului rece: muraturile

Secretul perfecţiunii fripturii de vită

598 26 1de Gabriela Militaru

Așa cum există o filosofie despre gastronomie în general, la fel există și o filosofie a fripturii de vită care trebuie însușită cu strictețe pentru a obține un rezultat delicios.

Read more: Secretul perfecţiunii fripturii de vită

Alungaţi monotonia din bucătărie: 10 bunătăţi cu ouă

597 26 1de Dana Georgescu

Vă numărați printre cei care adoră să mănânce ouă, dar v-ați plictisit să le gătiți numai sub formă de ochiuri, de jumări sau de omletă? Iată câteva idei, ușor de pus în aplicare, ce vă pot ajuta să ieșiți din această monotonie gastronomică.

Read more: Alungaţi monotonia din bucătărie: 10 bunătăţi cu ouă

Aromoterapeutul Cornelia Decu Chaumont: „Utilizarea uleiurilor esenţiale în gastronomie este de viitor“

596 26 1de Anca Lăpuşneanu

Uleiurile esenţiale sunt minunate pentru cei care ştiu să le utilizeze şi să le combine. Se folosesc în terapii, în psihiatrie, în cosmetică, dar şi în mâncare. Să lucrezi cu aromele este o ştiinţă care se învaţă şi se respectă cu exactitate pentru a da rezultate bune. Aromoterapeutul Cornelia Decu Chaumont (medalion) a locuit 25 de ani în Franţa, unde a făcut cunoştinţă cu lumea uleiurilor esenţiale. Ea este şi prima care a pus bazele unei Şcoli de Aromoterapie Ştiinţifică în România. Este psihoterapeut, aromoterapeut și nutriționist şi ne-a împărtăşit câteva informaţii despre o latură mai puţin cunoscută: uleiurile esenţiale în mâncare.

Read more: Aromoterapeutul Cornelia Decu Chaumont: „Utilizarea uleiurilor esenţiale în gastronomie este de...

Reţete exotice (II)

595 26 1de Raluca Grințescu

V-ați săturat de cartofi prăjiți, friptură la grătar și salată? Vă prezentăm câteva rețete ușor de preparat, dar deosebit de delicioase și puțin cam… exotice.

Read more: Reţete exotice (II)

Reţete exotice (I)

594 26 1de Raluca Grințescu

V-ați săturat de cartofi prăjiți, friptură la grătar și salată? Vă prezentăm câteva rețete ușor de preparat, dar deosebit de delicioase și puțin cam… exotice.

Read more: Reţete exotice (I)

Îngheţată sănătoasă, făcută în casă

593 26 1de Cătălina Tăgârţă

Dacă în trecut îngheţata conţinea doar lapte, zahăr, fructe şi poate ouă, în timpurile noastre, acest deliciu perfect pentru zilele toride poate conţine anumite ingrediente surprinzătoare, deloc benefice organismului uman. Pe ambalajul acestui desert puteți citi: dietil glicol (o substanţă chimică ieftină folosită ca emulgator în loc de ouă), piperonal (un produs chimic ce imită aroma de vanilie, dar care este folosit și pentru a distruge păduchii), aldehidă C 17 (folosită pentru îngheţata cu aromă de cireşe), acetat de etil (folosit pentru a oferi aroma de ananas, dar care este și agent de curăţare utilizat pentru articolele din piele), acetat acrilic (utilizat pentru aroma de banane - este şi un solvent pentru vopsea), acetat de benzil (folosit pentru aroma de căpşuni - este un solvent al azotaţilor), și lista poate continua. Pentru a fi siguri că le dați copiilor înghețată sănătoasă, cel mai bine ar fi să o preparați în casă. Iată câteva rețete simple.

Read more: Îngheţată sănătoasă, făcută în casă

Minunea fermentată a gastronomiei coreene: Kimchi

592 26 1de Raluca Grințescu

Kimchi este o garnitură tradiţională coreeană picantă, acră şi sărată, preparată dintr-o mare varietate de legume fermentate, asezonate cu condimente şi mirodenii. Ingredientele comune includ: varză chinezească, ridichi, usturoi, ardei roşu, ceapă verde, ghimbir, sare şi zahăr. Cele mai gustoase kimchi sunt stocate în temperatura camerei timp de aproximativ şase luni pentru a ajunge la o aromă completă. Kimchi se serveşte alături de orice preparat, însă este, de asemenea, un ingredient principal în multe dintre preparatele coreene tradiţionale, cum ar fi tocană de kimchi (kimchi jjigae), supă de kimchi (kimchiguk), orez prăjit cu kimchi (kimchi bokkeumbap), clătite cu kimchi (kimchijeon).

Read more: Minunea fermentată a gastronomiei coreene: Kimchi

Dovlecei în fel şi chip

591 26 1de Dana Georgescu

Vremurile în care pe tarabele din piețele noastre se găsea un singur fel de dovlecei au apus. Odată cu pătrunderea în grădinile fermierilor români a semințelor de pe alte meleaguri, am aflat și noi că această minunată legumă, originară din America, sățioasă și sănătoasă, are la fel de multe forme, culori, lățimi și lungimi ca și chipurile din jurul nostru, un motiv în plus de a ne bucura și mai mult de ea.

Read more: Dovlecei în fel şi chip

Desertul cu nostalgie: checul

590 26 1de Adrian Barna

Checul reprezintă unul dintre cele mai simple şi gustoase deserturi pregătite de zeci de ani în gospodăriile româneşti. De chec se leagă cele mai multe dintre amintirile aniversărilor, onomasticilor şi sărbătorilor autohtone. Cine nu rememorează cu plăcere mesele îmbelşugate în jurul cărora se adunau, cu diverse ocazii, familia şi prietenii apropiaţi, ce se încheiau adesea cu platouri pe care stăteau, frumos aşezate, felii de chec cu rahat, cacao sau cu diverse fructe? Iată câteva reţete care să vă inspire pentru următoarea ocazie în care vă doriţi să pregătiţi un desert… cu nostalgie.

Read more: Desertul cu nostalgie: checul