Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

Un stat, un popor, o băutură! (II)

  Aproape fiecare stat are o băutură tradiţională şi, aşa cum vă promiteam în numărul trecut, continuăm prezentarea unor licori specifice diverselor naţiuni de pe mapamond.

  Peru - pisco
  Calmii şi blânzii peruani au o băutură tradiţională extraordinară: pisco. Acest coniac foarte aromat se prepară din struguri presaţi în vase de lut, ce se numesc… pisko. Peste struguri se adaugă drojdie şi zahăr, ce accentuează fermentaţia. Vinul obţinut în acest fel este lăsat la distilat şi apoi „pus la învechit” în butoaie de stejar. Un litru de pisco se obţine din şapte-opt kilograme de struguri. Localnicii beau pisco amestecat cu suc de lămâie şi zahăr.

Un stat, un popor, o băutură! (I)

  Aţi fost în Spania, deci aţi băut sangria! V-aţi petrecut vacanţa de vară în Grecia. Cum a fost ouzo? Cam acestea sunt unele dintre întrebările la care trebuie să răspundem când revenim dintr-o călătorie într-o ţară străină. Aşa cum noi avem ţuica, aproape fiecare stat are o băutură tradiţională. Vă prezentăm câteva băuturi de acest gen, reţetele cunoscute de fabricaţie şi ţara de provenienţă.

  Sangria spaniolă
  O nebunie de arome, dată de amestecul delicios de vin roşu, suc de portocale şi bucăţi de fructe (ananas, portocale, mere). Un pahar cu sangria rece, cu bucăţi de gheaţă, vă readuce cheful de viaţă în toridele veri din Peninsula Iberică. Deşi are un gust ce îmbie la băut, trebuie să aveţi mare grijă de vorba românească: „Dulce, dulce, dar te duce!”.
Reţetă: Amestecaţi într-un vas mare o jumătate de cană cu zahăr, o sticlă de vin roşu sec, o portocală, o lămâie, un kiwi, căpşuni şi un măr tăiate în cuburi mici, plus

Reţete marocane

  Gastronomia marocană este deosebită datorită amestecurilor variate de condimente şi reţetelor exotice ce combină carnea cu diverse fructe. În bucătăria marocană, alcoolul şi carnea de porc sunt interzise, fiind vorba despre o cultură musulmană. Marocanii consumă multă carne de miel, vită, pui şi peşte. Dulciurile marocane sunt preparate în general din nuci şi miere. Deşi este asemănătoare cu bucătăria tunisiană sau algeriană, cea marocană are un stil culinar aparte şi preparate specifice. Cele mai cunoscute specialităţi marocane sunt cuşcuşul, bisteeya, tagine, harira, harissa şi, nu în ultimul rând, ceaiul marocan. Vă invităm să încercaţi şi dumneavoastră câteva reţete de preparate specific musulmane din vechiul Maroc.

  Salată de cuşcuş 

Conserve de toamnă

  În această perioadă, fiecare gospodină îşi pregăteşte borcanele cu murături, dulceţuri şi zacuscă pentru iarnă. Chiar dacă magazinele sunt pline de astfel de preparate, şi mulţi le preferă, ele nu se compară cu cele făcute în casă, cu drag şi îndemânare. Iată câteva reţete de conserve de iarnă pentru cei care nu vor să uite gustul de altădată.

Pregătiri de toamnă cu Matilda Pascal-Cojocăriţa

Frumoasa şi talentata cântăreaţă de muzică populară Matilda Pascal-Cojocăriţa este şi o bună gospodină. Nu trece an în care să nu pună pentru iarnă legume şi zarzavaturi la congelator şi la borcan. De aceea am rugat-o să ne împărtăşească şi nouă câteva reţete.

  Fasole verde la congelator
  Ingrediente: fasole verde şi apă. Mod de preparare: mai întâi se spală fasolea şi se curăţă bine de codiţe, se rupe în bucăţi mici, apoi se mai spală o dată şi se fierbe bine. După ce se răceşte, fasolea se bagă în pungi şi se pune la congelator.

  Fasole la borcan I
  Ingrediente: cinci kilograme de fasole verde, 750 ml ulei, nouă cepe mari, albe, trei kilograme de roşii şi câteva linguri cu sare, după gustul fiecăruia. Mod de preparare: se alege fasolea verde mai crudă, de preferat fără aţă, se spală şi se crapă prin mijloc în două. Se adaugă uleiul peste fasolea pusă într-o cratiţă mare la foc. Apoi se pun ceapa tăiată mărunt şi sarea, după care se fierb bine. Când sunt fierte se adaugă roşiile curăţate de coajă şi de seminţe. Apoi se lasă să mai fiarbă puţin, se pun în borcane, se leagă şi se pun puţin în cuptor, la sterilizat.
 
  Fasole la borcan II
  Ingrediente: fasole verde, apă, sare, mărar. Mod de preparare: se curăţă fasolea, se spală, se rupe şi se lasă să se scurgă de apă într-o sită. Se fierbe saramura cu mărarul. Se pune fasolea în saramură să dea un clocot. Se scoate fasolea cu lingura cu găuri şi se pune într-un vas. După ce s-a răcit se aşază în borcane de 800 ml sau de un litru. Se toarnă peste ele saramura în care s-a fiert fasolea. Aceasta trebuie să acopere fasolea cu două degete şi borcanele să rămână goale cu două degete. Se pune la fiecare borcan câte un vârf de cuţit de conservant. Se acoperă borcanele cu celofan dublu, udat, se leagă cu sfoară subţire udată. Se acoperă cu o cârpă de bucătărie udă şi se pun să fiarbă în apă o jumătate de oră, la foc domol, pentru sterilizare.

  Castraveţi muraţi
  Ingrediente: castraveţi, piper, sare, zahăr, oţet, boabe de muştar, hrean, mărar, frunze de ţelină, conservant, ardei iute (după preferinţă).  Mod de preparare: mai întâi se spală castraveţii, apoi se curăţă hreanul. Se pun în borcan: hreanul, mărarul şi frunzele de ţelină. După care se aşază castraveţii. Deasupra castraveţilor se pun rădăcini de hrean. Se toarnă apa rece peste castraveţi, apoi se goleşte apa într-un vas şi se pun următoarele ingrediente (pentru un borcan de cinci litri): cinci linguri cu sare, cinci linguri cu zahăr, o cană cu oţet, un pacheţel de conservant, piper boabe şi boabe muştar. Se amestecă totul până se topesc sarea şi zahărul şi se toarnă peste castraveţii din borcan. Se leagă borcanul cu celofan şi se pune pentru iarnă.

  Gogoşari la borcan
  Ingrediente: zece kilograme de gogoşari, 500 ml ulei, 250 g zahăr, un litru de oţet, o cană cu sare, piper, ienibahar, foi de dafin, boabe de muştar şi hrean. Mod de preparare: mai întâi se curăţă gogoşarii, se taie în două şi se aşază într-un vas mare, peste care se pun toate ingredientele amintite mai sus. Gogoşarii vor sta în acest vas cu toate ingredientele timp de două zile, în care se amestecă periodic. Într-un final se pun în borcane cu zeama ce s-a lăsat în cele două zile. Se leagă borcanele cu celofan şi se ţin într-un loc răcoros.

Maria Petrache