Main menu

header

Reţete cu pepene roşu

de Cristina Tache

Pepenele roşu, harbuzul sau lubeniţa, cum este cunoscut el în diferite regiuni ale ţării, are un gust deosebit, dar şi numeroase beneficii pentru organism. Poate fi folosit cu succes în cure de slăbire, apără organismul de afecţiuni oftalmologice, de acnee sau de calculi biliari. Pentru că vara s-a sfârşit, vă propunem să prindeţi „ultimul tren” şi să încercaţi câteva reţete cu pepene. Read more: Reţete cu pepene roşu

Cuţitele de bucătărie (I)

de Cristina Tache

Curăţatul, tăiatul sau descojitul alimentelor pentru gătit pot lua mult timp, însă nu şi dacă aveţi cuţitele potrivite. O gospodină trebuie să aibă în bucătărie cel puţin câteva cuţite care să îi uşureze munca. Folosiţi întotdeauna un tocător, deoarece suprafeţele improvizate grăbesc tocirea lamei cuţitului. Nu le curăţaţi în maşina de spălat vase. Se pot dezlipi mânerele, iar metalul poate rugini. Aşadar, vă oferim un mic ghid al celor mai uzuale cuţite de bucătărie. Read more: Cuţitele de bucătărie (I)

Meniu franţuzesc: absolut delicios

de Cătălina Rafailă

Pentru gurmanzi, Franţa este o adevărată provocare, fiind considerată ţara cu cea mai rafinată bucătărie, dar şi cu cele mai echilibrate diete. Vă propunem un meniu cu specific franţuzesc, pentru a vă îmbogăţi experienţa culinară şi pentru a descoperi gustul unei cine pariziene. Read more: Meniu franţuzesc: absolut delicios

Uriaşa brioşă cu vanilie

de Elena Şerban

- Bucate de Cartea Recordurilor

Cea mai mare brioaşă cu vanilie din lume a fost coaptă la mijlocul lunii august de un grup de cofetari din Michigan, Statele Unite. Prăjitura a cântărit nu mai puţin de 550 kg şi a fost ornată cu câteva zeci de kilograme de glazură roz, după ce a fost coaptă mai bine de 12 ore. Read more: Uriaşa brioşă cu vanilie

Reţete delicioase cu roşii

de Cristina Tache

Roşia a fost descoperită în Mexic şi a fost adusă de navigatorii spanioli în Europa în secolul  al XVI-lea. A devenit cunoscută datorită bucătăriei italieneşti. Este o legumă gustoasă, dar şi bogată în substanţe nutritive. O roşie acoperă peste 20% din necesarul zilnic de vitamina C. Este recomandată în curele de slăbire, deoarece are o valoare energetică scăzută (15 calorii la 100 g). Pentru că încă mai găsim roşii autohtone proaspete, vă propunem să vă bucuraţi de proprietăţile lor uluitoare, încercând următoarele reţete: Read more: Reţete delicioase cu roşii

Reţete de şerbeturi cu iz oriental

de Cristina Tache

Şerbetul este o dulceaţă de origine orientală, ce se serveşte cu multă apă. În vechime, musafirului obosit de drum i se oferea un pahar cu apă rece cu o linguriţă cu şerbet înăuntru. Şerbetul are la bază apă, zahăr şi diverse arome şi culori, funcţie de ingredientele folosite. Cele mai răcoritoare sunt şerbeturile din fructe. Vă invităm să încercaţi câteva reţete delicioase, uşor de preparat. Read more: Reţete de şerbeturi cu iz oriental

Cel mai lung cârnat afumat din lume

de Claudia Stan

- Bucate de Cartea Recordurilor

În decembrie 2008, la Bucureşti, 25 de persoane au pregătit în Piaţa Constituţiei un cârnat afumat uriaş, ce a măsurat 392 m lungime. Read more: Cel mai lung cârnat afumat din lume

Reţete cu vinete

de Cristina Tache

Originară din India, vânăta a fost adusă în Europa în secolul al XV-lea. Încă de atunci i-au fost recunoscute extraordinarele proprietăţi nutritive şi terapeutice. Conţine multe minerale şi vitamine şi ajută la ţinerea sub control a colesterolului. Vinetele au o valoare energetică redusă, iar studiile recente au arătat că au o puternică acţiune anticancerigenă. De asemenea, sunt deosebite pentru că îşi păstrează proprietăţile nutritive chiar şi atunci când sunt preparate termic. Vă propunem câteva reţete deosebite şi gustoase pe bază de vinete. Read more: Reţete cu vinete

Cea mai mare omletă ţărănească din lume

de Claudia Stan

- Bucate de Cartea Recordurilor

La 9 mai 2009, bucureştenii, care au venit cu mic, cu mare în Parcul Izvor la Campionatul Internaţional de Gătit, au fost martorii unui nou record culinar stabilit de români. Read more: Cea mai mare omletă ţărănească din lume

Ceaiuri pentru amiezi plăcute

de Cristina Tache

Ce poate fi mai plăcut într-o zi călduroasă de vară decât un ceai aromat? Englezii cunosc secretul după-amiezilor liniştite în care servesc ceaiul de la five o’clock (ceaiul de la ora 17:00, o veche tradiţie britanică, păstrată cu sfinţenie până în zilele noastre). Dar nu doar ei se bucură de aceste mici plăceri, ci şi indienii, chinezii, japonezii, ruşii sau africanii. Există sute de reţete de ceaiuri, care mai de care mai aromate şi mai gustoase, perfecte pentru a încheia o zi de muncă agitată. Vă propunem câteva dintre aceste reţete, care să vă îndulcească zilele lungi de vară. Read more: Ceaiuri pentru amiezi plăcute

Cea mai mare tartă

- Bucate de Cartea Recordurilor

La 26 iunie 2007, sibienii au realizat cea mai lungă tartă din lume! Prepararea uriaşului desert a început la ora 6:00 şi s-a încheiat abia în jurul orei 13:00. Read more: Cea mai mare tartă

Reţete de băuturi nealcoolice

de Cristina Tache

În zilele călduroase de vară avem nevoie de energie şi de ceva care să ne răcorească. Fructele şi legumele verii sunt tocmai bune pentru pregătirea unor băuturi pline de vitamine, ce ne pot scăpa de arşiţa de afară. Încercaţi-le! Read more: Reţete de băuturi nealcoolice

Cea mai mare colivă

- Bucate de Cartea Recordurilor

La 1 decembrie 2008, sute de credincioşi veniţi la Braşov pentru a întâmpina moaştele Sfântului Andrei au avut parte de o mare surpriză: o colivă de cinci tone, închinată tuturor sfinţilor martiri pomeniţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Preparatul a fost realizat de zece bucătari militari în 24 de ore, din 1.500 kg de grâu, 2.500 litri de apă, 400 kg de zahăr, 500 kg de stafide, 150 kg de cacao, 25 litri de esenţă de rom, 220 kg de bomboane şi câteva sute de pliculeţe cu zahăr vanilat. După stabilirea recordului, coliva a fost împărţită enoriaşilor.

Reţete cu varză de Bruxelles

de Cristina Tache

Bogată în potasiu, sulf, fier, calciu şi vitamine, varza de Bruxelles are un efect extraordinar asupra pancreasului, îmbunătăţind secreţia de insulină. Astfel, o putem considera un bun aliat în tratamentul diabetului. Această legumă provine din nordul Europei şi este foarte populară în Belgia, Olanda, dar şi în SUA. Varza de Bruxelles este un aliment versatil, ce poate fi consumat crud, în salate sau folosit ca ingredient în preparate cu carne şi cu legume. Dacă aţi descoperit gustul acestei legume şi nu prea ştiţi cum să o preparaţi pentru a o exploata la maximum, noi vă propunem să încercaţi următoarele reţete: Read more: Reţete cu varză de Bruxelles

Cel mai mare bulz

de Claudia Stan

- Bucate de Cartea Recordurilor

La 21 martie 2009, sibienii au intrat în Cartea Recordurilor, cum altfel decât cu un preparat culinar, doar românii sunt renumiţi pentru apetitul lor gastronomic! Read more: Cel mai mare bulz

Compoturi aromate, cu efecte terapeutice

de Cristina Tache

Compotul este o băutură naturală răcoritoare, preferată de mulţi dintre noi în sezonul estival. Unele dintre aceste băuturi au şi calităţi nutritive şi chiar terapeutice nebănuite. Vă prezentăm câteva reţete deosebite, ideale pentru zilele toride de vară, dar şi foarte benefice pentru sănătatea noastră. Read more: Compoturi aromate, cu efecte terapeutice

Cel mai mare gulaş din lume, făcut de... români

de Claudia Stan

- Bucate de Cartea Recordurilor

În septembrie 2007, doi realizatori ai unei emisiuni culinare a unui post local de televiziune din Baia Mare, Titi Petruţiu şi Dan Cordea, au gătit un gulaş de 7,3 tone. 170 de voluntari i-au ajutat pe cei doi bucătari la pregătirea mâncării, suficiente pentru 21.000 de persoane. Read more: Cel mai mare gulaş din lume, făcut de... români

Reţete de torturi

de Cristina Tache

Aveţi poftă de o prăjitură bună şi răcoritoare, preparată în casă? Noi vă propunem câteva reţete de torturi tocmai bune pentru o aniversare în familie sau pur şi simplu pentru plăcerea dumneavoastră. Fructele verii sunt delicioase în orice combinaţie, cu atât mai mult când este vorba despre un tort delicios, preparat de dumneavoastră. Read more: Reţete de torturi

Cel mai mare tiramisu din lume

de Claudia Stan

- Bucate de Cartea Recordurilor

La 30 iunie 2007, locuitorii unui cochet orăşel medieval elveţian de la graniţa cu Franţa, Porrentruy, au intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare prăjitură tiramisu din lume. Read more: Cel mai mare tiramisu din lume

Reţete cu sparanghel

de Cristina Tache

Sparanghelul este o legumă gustoasă şi uşor de preparat. Are un gust proaspăt şi constituie o garnitură potrivită pentru preparate din carne sau din paste. Poate fi servit şi ca atare, fiert sau cu sosuri. Puteţi găsi sparanghel bun tot timpul anului, dar mai ales în lunile mai-iunie. Cu cât este mai proaspăt, cu atât este mai bun. Poate fi păstrat în frigider, într-un recipient cu apă, şi acoperit cu o folie din plastic sau învelit într-un prosop umed de hârtie, în sertarul pentru legume. Read more: Reţete cu sparanghel

Cea mai mare prăjeală din lume!

de Claudia Stan

- Bucate de Cartea Recordurilor

La 22 octombrie 2005, elevii unui liceul din oraşul Klerksdorp, Africa de Sud, au pus la cale un eveniment gastronomic fără precedent.

Read more: Cea mai mare prăjeală din lume!