Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

…Există în teatrul nostru un Fenomen despre care se amintește des, dar despre care se cunosc mai puține: „Podul”, teatrul din mansarda Casei de Cultură a Studenților din București, în spatele Operei. Acolo, în Podul magic, a început frumoasa nebunie, în ’67, când o mână de studenți la regie și actorie de la Institutul de Teatru (UNATC-ul de astăzi), în frunte cu Magda Bordeianu, Dan Micu, Olga Delia Mateescu, Grigore Popa au găsit o formă-experiment, de teatru eschivă la canoanele stupide ale „societății socialiste multilateral dezvoltate”. Veneau studenți, elevi, maturi la noua relație sinceră actori-spectatori, fiecare simțind respirația celuilalt, gândurile înalte, patima pentru teatru. Mi-am înnobilat și eu doi ani din adolescență în „Pod”, aveam facultatea la doi pași, și în fiecare seară de ritual teatral plecam mai bogat, scăpat de cenzura vremii. Din ’70, „Podul” a avut șansa să-și descopere un fermecător paznic de suflet și de adevăr, regizorul Cătălin Naum, ctitorul Fenomenului de astăzi. Ilustrul mentor a plecat spre Îngeri acum două primăveri, însă a lăsat o tradiție țesută-n filigran de talent și pasiune. „Podul” (din 2006 Asociația „Teatrul Podul”) a însemnat un magnet irezistibil pentru tineri, liceeni, dar și studenți la alte facultăți, cum a fost cazul cunoscuților actori de la Naționalul bucureștean Mihai Călin și Liviu Lucaci, în stare să renunțe pentru teatru la Politehnică și, respectiv, Academia Militară!

…Marele meșter făurar de artiști, Cătălin Naum, s-a putut bucura de câteva nestemate ale nebuniei sale: Oana Pellea, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Claudiu Bleonț, Dan Bordeianu și alții. Doi dintre ei, fermecătoarea Ana Ioana Macaria, de la „Bulandra”, și tânărul frenetic Alexandru Mike Gheorghiu, de la „Nottara”, n-au uitat „Podul” și și-au dăruit din puținul timp liber într-un Atelier Cehov din „Pod”, unde, la început, s-a lucrat pe scene din „Pescărușul”. Ei, care străluciseră în piese ale marelui dramaturg. Am admirat-o pe Ana Ioana Macaria într-un minunat rol (Nina Zarecinaia) din „Pescărușul” montat de Cătălina Buzoianu la Teatrul Mic, ca și în Elena Andreevna din „Unchiul Vanea” de la „Bulandra”. Pe Mike l-am aplaudat în „Platonov”, montat de Vlad Massaci la „Nottara”. Acum, cei doi actori și-au asumat regizarea unui spectacol „Pescărușul” acolo, în „Podul” magic. Cu cinci absolvenți: Raluca Botez (o uluitoare Irina Nikolaevna Arkadina), Bogdan Costea (Treplev), Valentin Florea (scriitorul Trigorin), Eduard Cîrlan (Epihodov) și… Alexandru Mike Gheorghiu (Piotr Nikolaevici). Cu doi studenți la UNATC (Diana Sărăcuțu - Nina Zarecinaia și Ioana Vlădescu - Duniaska), trei la Hyperion (Mădălina Ignat - Mașa, Alexandru Emilian Chifu - medicul, Gabriel Zaharia - Semion), cu Adelin Țărnică (Șamraev), Andreea Șuilea (Polina Andreevna). Toți, într-un spectacol superb, jucat cu sufletul, cu naturalețe și forță scenică, decupat în cheie modernă într-un spațiu ca un labirint. Un „Pescăruș” al tinereții, de toată lauda, de văzut și de revăzut!

Add comment


Security code
Refresh