Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

…La porțile Orientului, în Balcanii de ani și ani „butoiul cu pulbere” al Europei, la București, timp de opt zile (28 august - 4 septembrie), un Eveniment de rezonanță: întâia ediție a Festivalului NETA (New European Theater Action), la inițiativa neobositului, freneticului Ion Caramitru, directorul Naționalului bucureștean, președintele UNITER, printre membrii fondatori ai rețelei cu 68 de reprezentanți din 19 țări europene! O Gală unică, cu 13 spectacole - și colocvii după reprezentații - în măsură să ne prezinte mișcarea teatrală din Balcani, nu prea cunoscută, dar nici străină publicului românesc. O dramaturgie aparte, cu profund caracter politic, de protest și angajare, un teatru vehement, și el un „butoi cu pulbere”, prezentând fără machiaj „Ororile războiului” și ale lumii tot mai globalizate.

…Această primă Sărbătoare balcanică a fost onorată „cum laudae” de Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, nu doar în calitate de gazdă generoasă, dar și cu un spectacol de ținută („Butoiul cu praf de pușcă”, de macedoneanul Dejan Dukovski, în regia remarcabilă a românului Felix Alexa). Prezentul nefiind doar o problemă a spațiului dominat în teatru de Aristofan, Euripide, Sofocle, am văzut la București și o fantastică trupă din Europa de Est, Teatrul Academic de Dramă „Komissarjevskaia” Sankt Petersburg jucând un spectacol absolut încântător: „Noaptea lui Helver”, de Ingmar Vilkvist, în regia lui Aleksandr Bargman. Cu o temă zguduitoare (curățirea rasei, azi, inclusiv de handicapați!) și doi actori ruși minunați: Denis Pianov și Oksana Bazilevici!... Notabilă producția Teatrului Național din Tirana, cu „Lungul drum al zilei către noapte”, de O. Neill, spectacol (regia: Spiro Duni) fără inovații, însă rotund, amintindu-ne de bijuteria cu aceeași piesă montată de Liviu Ciulei la „Bulandra”, în ’70!... Emoționant spectacolul-document „Un Dilas obișnuit”, de Radmila Vojvodici, producție a Naționalului din Podgorica (Muntenegru).

…La polul opus, pe un „butoi cu pulbere” regizorală, „Chiril și Metodiu - Who Are You?”, de Jordan Plevnes (coproducție Prilep, Bitolia, Sofia, Salonic), un text nedramatic, într-o viziune regizorală (macedoneanul M. Kochaovski) ce a produs și greață și n-ar fi absolvit nici măcar admiterea la UNITER!... Respingător pentru mulți, spectacolul din ultima zi, „Electra” Naționalului din Skopje, teribilistul regizor ucrainean Andriy Zholdak, talent de excepție, însă fără limite, bătându-și joc nu doar de Sofocle, cât și de Iisus Hristos, tragedia greacă, de spectatori, destui părăsind sala înainte de pauză! Muzica modernă de arunca boxele (și timpanele!) în aer, blasfemia, împușcăturile, droguri, sex și sânge, câteva scene de mare frumusețe, jocul extraordinar al actriței Darya Rizova nu l-au putut salva pe regizor de la altă neîmplinire în România, după discutatul (acum, cumintele!) „Turandot”…

… Poate, la anul, vom vedea la NETA și un text românesc în temă, semnat de Matei Vișniec, Geanina Cărbunariu, Mihaela Michailov și alții. Poate…

Add comment


Security code
Refresh