Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

…Acesta este „acordul final”, morala gravă, tulburătoare a ultimei premiere de la Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău (director - Sandu Grecu, Artist al Poporului). Un spectacol dur, de atitudine și lacrimă, inclus în remarcabilul proiect al teatrului basarabean de a radiografia și diagnostica precis două categorii abandonate de actuala societate: copiii și bătrânii!

…„Bătrânii noștri”, piesa basarabeanului Dumitru Crudu, un spectacol conectat la programul ONU privind fenomenul, felie de teatru-document cu bătâni uitați, violentați de tineri de bani gata, fără suflet. Un spectacol-interogație, în regia lui Sandu Grecu, în care Irina Rusu a realizat un rol memorabil, ce i-a adus Premiul „Cea mai bună actriță în rol principal”, acordat de UNITEM (UNITER-ul din Republica Moldova). Pe aceeași linie, „Cu Bunelul, ce facem?”, după piesa reputatului Constantin Cheianu, în care conflictul actual al generațiilor a oferit lui Mihai Curagău (Artist al Poporului) și tinerei eleve Alexandrina Grecu (debutantă!) roluri aplaudate.

…Acum o săptămână, premiera „Puștoaica de la etajul 13 sau Dragă societate”, după piesa jucată în cinci țări, „Pușlamaua de la etajul 13”, de semnatarul acestei rubrici a revistei Taifasuri. Un spectacol uluitor, cu o sală arhiplină înlăcrimată, cu sufletul la gură alături de tânăra de 13 ani abandonată de părinții divorțați (mama plecată să muncească peste hotare), dirigintă, colegi, de președintele țării, surd și orb la problemele tinerilor, de o societate absentă. Tânăra ajunsă pe prăpastia dintre viață și moarte, bântuită de gândul sinuciderii în ziua ei de naștere, va fi salvată de tăria ei de caracter și de tenisul de câmp în care a crezut până la obsesie. Un spectacol-manifest, un proces cu public, în care textul, febra creatoare a excelentului regizor bolnav de adevăr Sandu Grecu și întreaga trupă a „Pușlamalei” fac radiografia exactă unei societăți indiferentă la problemele grave ale tinerei generații. Peste toți interpreții, o revelație, rolul uluitor al Alexandrinei Grecu, elevă în penultimul an de liceu, un adevărat „copil-minune” în teatru, dotat cu o nonșalanță rară, admirabilă transfigurare, echilibru între furia nedreptății și sentiment până la lacrimi, cu un joc debordant și o incredibilă maturitate scenică! Este „filonul de aur” pe care regizorul și părintele Sandu Grecu l-a oferit publicului cu acest spectacol fantastic al Alexandrinei Grecu (și fiica excelentei actrițe Irina Rusu!). Au secondat-o, în spectacolul plin de metafore și ritm modern, al tinerei generații (cu refrene din „B.U.G. Mafia” și „Paraziții”!), 13 actori excelenți (s-a scos rolul Bunicului, au apărut doi amanți figuranți!) dintre care mi-au uns sufletul Ion Grosu (Președintele), Vasile Cașu (Medicul), Irina Rusu (Sora Șefă), Natalia Caraman (Mama), Alina Mihailevschi (Diriginta) etc. Sub zborul de pescăruș al încercatei Pușlamale care nu a pierdut lupta cu Viața! Și apelul grav, din final, „Dragă societate, de ce ești surdă?!”. DE CE?

Add comment


Security code
Refresh