Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

...Timp de cinci zile (4-8 aprilie), pe Bistriţa a acostat Corabia teatrului. Din invincibila armadă a Thaliei autohtone a coborât, în Bacău, multă lume bună din teatrul românesc - actori, regizori, dramaturgi, teatrologi, cronicari, directori de teatru - pentru a ţine Serbările galante ale Galei Star, ediţia a IX-a (în varianta nouă). Zece concurenţi, la „recital în concurs”, din trei ţări (Germania, Republica Moldova şi România), cinci spectacole de colecţie în „Recital extraordinar” şi un Juriu de cinci stele: starul de la Hollywood, americanul Nick Mancuso; regizorul de ecou internaţional Alexander Hausvater; dramaturgul de ţinută Valentin Nicolau (cândva, excelent director al TVR); remarcabilul critic dramatic şi secretar literar al teatrului băcăuan, Doru Mareş, şi doi teatrologi de profunzime, Carmen Stanciu şi Marius Zarafescu.

...Şase actriţe şi patru actori în Concursul de recitaluri, impresionând Katia Pescariu, din Bucureşti (cu monodrama „Copii răi”, după textul Mihaelei Michailov), basarabeanca Irena Boclinca, din Chişinău (cu „Edith Piaf - femeia care a iubit”, scenariu şi regia Nelly Cozacu), Andrei Moşoi, reprezentantul lui „Russian Stage” din... Berlin („Confesiunile unei măşti”, după romanul japonezului Yuko Mishima), ca şi „Poezia visului”, un spectacol de Miriam Răducanu, după versuri de Emil Bota, în interpretarea lui Lari Giorgescu. La buchetul de talente aflate la porţile consacrării, ca o superbă replică, recitalurile extraordinare ale unor vedete: fascinantul american Nick Mancuso („Moartea lui Socrate”); încântătoarea Maia Morgenstern, cu bucuria jocului şi prospeţime în „Astă seară: Lola Blau”, care a traversat anii; „Florin Piersic jr. Freak show”. Şi tot seara, de la ora 21:00, cu săli pline, două premiere ale teatrului-gazdă „Bacovia”: un spectacol „Vârciorova. Carantină”, sintetizat, cu umor, de producători drept „o prostie mare cu cântece răguşite şi coruri zbierate, de Matei Millo şi Vasile Alecsandri, prelucrate şi mai prosteşte de Cătălin Ştefănescu şi Doru Mareş”. În regia de excepţie a lui Alexandru Dabija, care a dinamizat trupa băcăuană şi muzica (plus versurile) Adei Milea; un superb „Călin (povestea modernă)”, susţinut de minunata actriţă Eliza Noemi Judeu, în spectacolul valorosului tânăr regizor Haria Suru, care, împreună cu Hannah Wolf, a creat un scenariu inspirat din „Călin, file de poveste”, de Mihai Eminescu, şi „Wunschkonzert”, de Franz Xavier Kroetz. Adăugând şi recitalul actriţei băcăuance Florina Găzdaru („Eu, mama şi bunica”, adaptare şi regia - Firuţei Apetrei), putem spune că organizatorii s-au prezentat, anul acesta, în ţinută de gală. Mai ales că, în premieră, au lansat şi un Concurs de dramaturgie-monodramă, care, din 33 de participanţi, a avut un podium greu: Mircea M. Ionescu („Monolog în doi cu moartea la uşă”) - Ştefan Caraman („Ziua în care am divorţat”) - Mihai Ignat („Mi-e frică”). Categoric, Gala Star - „One man show”, cu lumini şi umbre, a devenit un brand căutat în lumea teatrului românesc...

Add comment


Security code
Refresh