Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

Ştiţi cu siguranţă că eu sunt într-un fel braşoveancă. După refugiul cumplit din Basarabia, în sfârşit am fost repartizaţi în acest frumos oraş, unde mama a devenit învăţătoare la Şcoala nr. 11 în cartierul Steagul Roşu, cartier muncitoresc, aşezat la poalele Tâmpei. Dacă nu erai prea leneş ajungeai în centru pe o scurtătură numită Curmătura, care era un drum cam singuratic şi-l frecventam mai mult iarna, în încercările mele de a deveni mare vedetă de schi, ceea ce nu mi-a reuşit, deşi eram mereu aleasă în programele sportive. Aceasta cred că se datora mai mult entuziasmului meu decât calităţilor mele pentru sport. Locuiam la intrarea în oraş, care la ora aceea era marcată de un şir de blocuri cu cinci etaje, cu aer montan şi mult spaţiu verde. Astăzi, intrarea oraşului s-a schimbat. Şoseaua largă este străjuită de mari construcţii cu scop comercial: Metro, Carrefour...

În acest spaţiu foarte larg s-a ridicat o clădire de sticlă neagră, ultramodernă, unde au loc diferitele evenimente mari ale oraşului. Între 20 şi 23 martie a avut loc Târgul Internaţional de Carte şi Muzică. Eu am prezentat cartea de bucate „Gătiţi moldoveneşte cu Stela Popescu”. Interesul pentru ea este foarte mare. Nu vreau să mă laud, căci contribuţia mea este infimă, fiind doar nişte comentarii ce provin din copilăria mea de basarabeancă. Bucuria evenimentului a fost bogăţia apariţiei de opere literare şi prezenţa multor oameni de cultură: Daniela Zeca Buzura, Ioan Gyuri Pascu, Magda Puşkaş... Vedeta zilei a fost arhitectul Teofil Mihăilescu, cu albumul său extraordinar „Athos”.

Deşi cartea noastră e atât de pământeană, s-a bucurat de participarea unui număr mare de spectatori interesaţi şi de minunatele reţete, dar mai ales de poveştile lumii basarabene. Am fost fericită să constat cât de viu a rămas interesul românilor pentru legăturile istorice cu pământul basarabean. Am fost înconjurată de un număr mare de basarabeni, şi vorbele lor au ridicat calitatea prezentării cu patosul cu care au susţinut dorinţa de a ne uni cu fraţii noştri.

Standurile au fost pline de cărţi, proză şi poezie, am stat de vorbă cu oameni extraordinari şi m-am bucurat că în zilele acestea, când computerul ne-a furat parfumul poeziilor, mai sunt mulţi oameni care, visând, pun pe hârtie clipe de frumuseţe. Am felicitat echipa de organizatori pentru eleganţa amenajării spaţiilor, pentru atmosfera elevată şi i-am urat succes pentru acţiunile viitoare. Aş remarca volumul tânărului Lucian Ştefan, care ne prezintă o poezie „ca un vin de viţă aleasă”, cum spune doamna Ileana Vulpescu. Seara s-a încheiat cu un spectacol de muzică susţinut de solişti de muzică uşoară şi populară ale căror CD-uri au fost lansate.

Nu aruncaţi cărţile din bibliotecă, vă vor aduce întotdeauna mare bucurie recitindu-le!

Add comment


Security code
Refresh