Main menu

header

502 26 1de Raluca Grințescu

În copilărie, când mama îmi zicea că mergem în oraș, salivam deja cu gândul la bunătățile siropoase și colorate de pe rafturile cofetăriei comuniste. Geta cofetăreasa, o femeie plinuță de ea și de viață, se amuza mereu de „slăbiciunea” mea pentru dulcegării. Bineînțeles, de fiecare dată, pe farfuriuța mea se găseau cel puţin trei prăjituri. Am adunat câteva rețete pentru a reînvia puțin gustul dulce al acelor timpuri, pe care, cu siguranță, mulți dintre dumneavoastră nu le pot uita!

Șarlotă

Ingrediente: 1 l lapte, 6 linguri cu zahăr, 4 ouă, 2 linguri cu făină, 3 linguri cu cacao, zahăr vanilat, coajă de lămâie, nucă de cocos rasă, 100 g unt.

Mod de preparare: amestecați într-un vas care poate sta pe foc ouăle întregi cu zahărul. Adăugați făina şi cacaua şi amestecați bine cu un tel în formă de pară. Puneţi mirodeniile şi jumătate din laptele călduţ şi aşezaţi amestecul pe foc mic. Amestecați continuu. Adăugați şi restul de lapte. Lăsați şarlota să să lege, până la densitatea care vă place, dar ţineți cont că rece va fi încă şi mai tare. Dați deoparte şarlota şi adăugați untul. Amestecați şi apoi puneți în căni, în castroane sau în pahare, după gust. Ornați cu nucă de cocos. Dați la rece şi serviți-o după circa două-trei ore. Sfat: o puteți orna şi cu iaurt cu fructe din comerţ sau cu dulceaţă.

Parfait

Ingrediente: 500 ml frişcă, 9 ouă, 3 plicuri cu zahăr vanilat bourbon, 3 linguri cu ness, 2 linguri cu cacao, 6 linguri cu zahăr.

Mod de preparare: separați albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le puneți într-o cratiţă şi le mixați împreună cu două linguri cu zahăr până se întăresc şi apoi le amestecați cu frişca bătută. Gălbenuşurile le împărţiți în trei castroane mari (câte trei gălbenuşuri în fiecare vas) şi în primul castron adăugați vaniliile cu două linguri cu zahăr şi amestecați; în al doilea castron puneți două linguri cu cacao, două linguri cu zahăr şi amestecați; în al treilea castron puneți trei gălbenuşuri, trei linguri cu ness și amestecați. Albuşurile bătute şi amestecate cu frişcă se împart în mod egal în cele trei vase şi se amestecă fiecare în parte. Compoziţia se pune într-un vas de yena dreptunghiular sau într-o formă de cozonac, astfel: se tapetează forma cu folie alimentară şi turnați jos compoziţia cu cacao, peste ea puneți compoziţia cu vanilie, iar ultima este compoziţia cu ness. Se dă la congelator până se întăreşte.

Nuci

502 26 2Ingrediente pentru aluat: 200 g untură, 3 ouă, 100 g zahăr, 7 linguri cu ulei, 1 esenţă de rom, 1 plic cu amoniac, 2-3 linguri cu oţet, coajă de portocală rasă, făină. Pentru cremă: 1 pachet de unt, 100 g zahăr pudră, 2 linguri cu cacao, esenţă rom, 1 lingură cu nucă măcinată.

Mod de preparare a aluatului: mixați ouăle cu zahărul, adăugați uleiul şi mixați. După aceea adăugați amoniacul stins cu oţet, esenţa de rom, coaja de portocală rasă, untura şi făină cât cuprinde până iese un aluat uşor de modelat. Înveliți în folie alimentară şi dați la rece 30 de minute. Din aluat formați biluţe pe care le aşezați în forma specială pentru formarea nucilor, încălzită în prealabil. Procedați la fel până terminați tot aluatul (unde este nevoie, scobiți cojile). Crema: mixați untul cu zahărul, apoi adăugați restul de ingrediente. La sfârşit, adăugaţi nuca în cremă. Omogenizați şi umpleți cojile cu cremă. Băgaţi-le la frigider câteva ore, după care dați-le prin zahăr pudră.

Pișcoturi

502 26 3Ingrediente: 6 ouă, 300 g zahăr, 300 g făină, 100 g zahăr pentru pudrat.

Mod de preparare: albuşurile se separă de gălbenuşuri şi se bat spumă; zahărul se adaugă treptat. Gălbenuşurile se omogenizează, se adaugă peste albuşurile bătute, se amestecă lejer, se adaugă făina sub formă de ploaie şi se încorporează uşor. Compoziţia obţinută se toarnă cu ajutorul unui pos pe fâşii de hârtie, se pudrează cu zahăr pudră, se scutură hârtia de zahăr şi se introduce în cuptor la foc iute până capătă o culoare rumenie.

Profiterol

502 26 4Ingrediente pentru gogoşile de ecler: 75 g făină, 125 ml apă, 50 ml ulei, 1 praf de sare, 2 ouă. Pentru formarea cupei cu profiterol: budincă de ciocolată sau de cremă preferată, îngheţată, frişcă, fructe.

Mod de preparare pentru gogoşile de ecler: într-un vas se amestecă apa, uleiul şi sarea. Se pune vasul pe foc, şi când totul începe să fiarbă, se adaugă făina în bloc şi se amestecă energic, cu o lingură din lemn, până când aluatul se desprinde de pe pereţii vasului. Se dă vasul deoparte şi se adaugă ouăle, unul câte unul, amestecând cu o lingură sau cu mixerul după fiecare. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt şi se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Din aluatul de ecler se formează mici grămăjoare rotunde direct în tavă, cu puţină distanţă între ele. Se coc timp de 20-25 minute sau până când cresc şi se rumenesc uşor la suprafaţă. Se lasă să se răcească şi se pot folosi la prepararea profiterolului. Gogoşile de ecler se pot păstra la frigider timp de o săptămână. Pentru profiterol se umplu gogoşile de ecler cu budincă de ciocolată sau cu crema preferată, cu ajutorul unei seringi de bucătărie. Se aşază într-o cupă straturi alternante de gogoşele umplute, îngheţată, frişcă, fructe şi se decorează cu topping-uri după poftă.

Bomboane fondante

502 26 5Ingrediente: 1 cană mare cu apă, 1 kg zahăr, 2 linguri cu oţet, 1/2 pachet de margarină, 300 g făină, 300 g nucă măcinată sau alune şi biscuiţi, 500 g ciocolată menaj, 50 ml ulei.

Mod de preparare: se face un sirop bine legat dintr-o cană mare cu apă, zahăr şi oţet, peste care se adaugă margarina. După ce s-a răcit siropul, se pun făina prăjită - îngălbenită, nuca măcinată sau alune şi biscuiţi până se îngroaşă. Se fac biluţe, batoane sau chiar cutii pentru cadouri şi se lasă la întărit timp de două ore, apoi se dau prin ciocolata menaj topită cu uleiul pe baie de aburi. (va urma)