Main menu

header

504 26 1de Gabriela Niculescu

Fasolea mung este o plantă anuală din familia fabaceelor, cultivată pentru seminţele şi mugurii ei. Conţine multă vitamina C, vitamine din grupa B, vitamina E, fier şi potasiu. Albuminele existente în seminţe, lipidele şi amidonul sunt foarte uşor asimilabile pentru organism. Acestea îmbunătăţesc asimilarea substanţelor care ajung în organism sub forma componenţilor nutritivi. Tocmai de aceea germenii mung sunt ideali în dietele sănătoase de slăbit.

Aliment de bază în bucătăria asiatică

Fasolea mung este cultivată în China de peste 3.000 de ani. Seminţele uscate intră în componenţa multor feluri de mâncare și servesc, de asemenea, la fabricarea macaroanelor chinezeşti transparente. Acţiunea benefică a mugurilor este cunoscută în Asia de mii de ani. Moda de a consuma muguri a ajuns în Europa din Statele Unite, în anii ’20. Lăstarii de fasole mung sunt un excelent adaus pentru salate, pentru feluri de mâncare bazate pe legume şi pentru ciorbe. Reţetele clasice chinezeşti recomandă şi înăbuşirea lăstarilor cu usturoi, cu arpagic şi cu ghimbir.

Reglează inclusiv hipertensiunea

Mugurii de fasole mung se folosesc şi în medicina chinezească, fiind adăugaţi în amestecurile de plante medicinale care tratează hipertensiunea. Mugurii sunt folosiţi şi ca un ingredient al unui antidot pentru diferite otrăvuri. În prezent, cei mai mari producători şi consumatori de muguri sunt China, India şi Statele Unite.

Legume în cinci culori

Pentru a vă putea bucura de beneficiile aduse de acești muguri, noi vă oferim câteva rețete simple.

Legume în cinci culori este o rețetă chinezească foarte sănătoasă. Pentru aceasta aveți nevoie de: 2 morcovi, 3-4 castraveți, 1/2 țelină, 3-4 ardei grași, 1 castronel cu ciuperci urechi-de-lemn, 1 mână cu germeni de fasole mung, 6 linguri cu sos de soia tamari, 2 lingurițe cu mix de condimente „5 spices” (amestec chinezesc format din anason, semințe de fenicul, piper sichuan, scorțișoară și cuișoare; se găsește gata preparat la magazinele cu produse asiatice), 3 linguri cu oțet de mere și 1 linguriță cu chili, opțional, dacă doriți să fie mai iute.

Mod de preparare: se taie joulienne morcovii, castraveții, țelina și ardeii grași, apoi se taie și ciupercile și se amestecă împreună cu germenii de fasole mung. Apoi se adaugă și celelalte ingrediente și se amestecă bine. Reţeta este pentru trei porții, iar timpul de preparare este de 15-20 de minute.

Mâncare indiană

Ingredientele pentru o porție sunt următoarele: 1 castronel cu germeni de fasole mung, 1 ceapă, 2 roșii, sare, câte 1/2 de linguriță cu următoarele condimente: turmeric, boia iute (curry), chimen, boabe de muștar, boabe de coriandru și coriandru verde pentru ornat.

Mod de preparare: se folosesc boabe germinate o săptămână. Ceapa tocată se pune la călit în puțină apă și când s-a înmuiat adăugați condimentele. Amestecați bine și, după unul, două minute, puneţi germenii și lăsați acoperit șase, șapte minute, timp în care dați roșiile pe răzătoare ca să le faceți pastă. Când s-au înmuiat și germenii, adăugați roșiile, sarea și lăsați un minut, apoi opriți focul. Dacă vreți mâncarea mai „uscată” folosiți doar o roșie și opriți focul abia când a scăzut tot sosul. Ornați cu frunze de coriandru sau cu coriandru germinat. Puteți servi cu o lingură cu iaurt de soia și lipie în loc de pâine.

Salată cu leurdă

Timpul de preparare este sub 30 de minute, iar ingredientele pentru trei porții sunt: 1 morcov, 1/2 țelină, 1 ardei capia roșu, 1 legătură de leurdă, 1 mână cu germeni de fasole mung, 1 mână cu germeni de broccoli, 1 mână cu germeni de lucernă, 1/2 salată verde, 100 ml ulei de măsline, sare de mare după gust, zeama de la 1 lămâie și 2 căței de usturoi.

Mod de preparare: se mărunțesc rădăcinoasele împreună cu ardeiul, se taie mărunt salata și leurda, se adaugă zeama de lămâie și se amestecă totul cu germenii dinainte pregătiți.

Când vă simţiți slăbiţi în urma efortului fizic sau a oboselii, în general, un adaus foarte benefic la dietă îl constituie lăstarii de fasole mung germinată

Iată cum îi puteţi obţine

Dacă nu găsiți să cumpărați germeni de fasole mung, îi puteți obține la dumneavoastră acasă, iar pentru acest proces aveți nevoie de următoarele: 1/2 cană cu boabe de fasole mung, 2 prosoape de hârtie, 1 sfoară, 1 sită fină și 1 oală cu capac. Fasolea va creşte în volum până la aproximativ de trei ori în timpul procesului de germinare, aşa că alegeți o oală de dimensiuni potrivite.

Pasul 1. Alegeți fasolea pentru a scăpa de pietricele mici sau alte impurităţi;

Pasul 2. Puneți fasolea în sită şi clătiți-o bine;

Pasul 3. Înmuiați boabele în apă caldă pentru opt, zece ore, apoi le scurgeți bine;

Pasul 4. Puneți fasolea scursă bine între două prosoape de hârtie;

Pasul 5. Ridicați marginile prosoapelor şi le faceți nod cu sfoara;

Pasul 6. Puneți fasolea în oală şi o acoperiți cu un capac;

Pasul 7. Puneți oala într-un loc cald la întuneric pentru 24 de ore;

Pasul 8. Verificați după 24 de ore. Dacă doriți ca germenii să crească mai lungi, puneți din nou fasolea în sită şi o clătiți uşor, apoi repetați paşii de la 4 la 7.

Germinarea se poate face şi cu un borcan care are capac cu filet. Se dau câteva găuri în capac cu un piron şi fasolea se umezeşte şi se scurge zilnic, după care se scurge şi se acoperă de fiecare dată borcanul cu un prosop.