Main menu

header

509 26 1de Dana Purgaru

Doriți să faceți o surpriză culinară familiei sau aveți musafiri și vreți să le serviți ceva nu foarte greu de preparat, dar care va face senzație? O plăcintă aspectuoasă, savuroasă şi aromată va atrage, cu siguranţă, ca un magnet, pe toată lumea la masa dumneavoastră. Vă prezentăm câteva idei potrivite pentru mai multe gusturi.

Cu verdețuri

Ingrediente: 1 kg făină, 500 ml apă, sare, 100 ml lapte, brânză sau urdă, ceapă verde, mărar, leurdă, drojdie, ulei.

Mod de preparare: se dizolvă drojdia în lapte, se combină treptat cu făina și apa şi se frământă până ce aluatul e omogen. Se lasă să crească o oră, apoi se întinde cu sucitorul. Urda sau brânza se mărunțește, se taie ceapa verde, mărarul și leurda, se pune puțină sare după gust. Se taie din aluatul întins pătrate mari, în care se pune umplutură, se unesc și se lipesc capetele și fiecare plăcintă se prăjește în ulei încins.

Cu legume

Ingrediente: 1 pachet aluat de foietaj, 1 ceapă roșie, 2 ardei copţi, 1 căpățână usturoi, 200 g piept de pui, 350 g ciuperci, mărar, pătrunjel, 1 ou, 150 g caşcaval afumat, 100 ml ulei, cimbru, 2 foi de dafin, piper, sare, oregano.

Mod de preparare: se taie ciupercile şi se călesc în ulei împreună cu ceapa, usturoiul şi condimentele. Se adaugă pieptul de pui mărunţit şi ardeiul tocat. Se lasă să se răcească şi se adaugă mărarul şi pătrunjelul tocate, oul bătut şi caşcavalul ras. Se împarte aluatul în două, se întinde prima foaie, care se aşază în forma de plăcintă, se pune compoziția și se acoperă cu a doua foaie de aluat. Se coace în cuptor circa 40 de minute.

Cu ciuperci și cașcaval

509 26 2Ingrediente: 150 g ceapă tocată, 1 linguriță cu unt, 1 linguriță cu usturoi pisat, 500 g ciuperci, 1 ardei iute, 3 linguri cu smântână, 1 cană cu lapte, 4 ouă, cașcaval ras, 1 pachet aluat, 1/2 pahar cu vin alb, sare și piper.

Mod de preparare: ceapa se călește în unt împreună cu usturoiul, apoi se adaugă ardeiul și ciupercile și se stinge cu vin alb. Se pun sare și piper și se lasă la răcit. Se bat ouăle împreună cu smântâna și se adaugă laptele. Aluatul se întinde într-o formă sau tavă, se pune umplutura de ciuperci, se adaugă ouăle și se presară cașcaval din belșug. Se introduce în cuptor 30-40 de minute.

Cu varză murată

509 26 3Ingrediente: 2 foi de plăcintă, 1-2 verze murate, 200 ml ulei, mărar, cimbru, piper.

Mod de preparare: varza se spală în apă călduță de câteva ori, apoi se taie fideluță și se stoarce bine. Se călește, se pun cimbru, piper, mărar după gust și după ce se răcește se pune compoziția pe foile de plăcintă. Se rulează, se ung cu ulei și se introduc în cuptor, pe foaie de copt.

Cu cartofi

Ingrediente: 800 g aluat foietaj, 5 cartofi fierți, 200 g ciuperci, 1 morcov fiert, 1 fir de praz, 1 ou, 100 ml ulei, 1 legătură de pătrunjel, 1/2 linguriţă cu nucşoară, sare, piper.

Mod de preparare: se taie prazul rondele, se călește în ulei, apoi se adaugă ciupercile tocate. Morcovul se dă pe răzătoarea mare, iar cartofii se taie cubulețe și se adaugă împreună peste praz și ciuperci. Se pun nucșoară, pătrunjel, sare și piper după gust. Se așază jumătate din aluat într-o tavă sau formă de plăcintă, se adaugă compoziția de cartofi și se învelește cu a doua foaie de aluat, bateţi oul, ungeţi plăcinta cu el şi coaceți 40 de minute.

Cu organe

Ingrediente: 100 g rinichi de porc, 100 g ficat de porc, 200 g piept de porc, 1 morcov, 1 măr, 1/2 pahar cu vin alb, 200 g aluat foietaj, 1 ou, ulei, sare, piper.

Mod de preparare: decongelați aluatul, spălați carnea și organele și tăiați-le cubulețe. Dați morcovul și mărul pe răzătoarea mare și bateți oul. Căliți carnea, puneți sare și piper, apoi adăugați morcovul și mărul. După 20-30 de minute stingeți cu vin și lăsați la răcit. Puneți jumătate din aluat într-o tavă, înțepați din loc în loc. Adăugaţi amestecul de carne, nivelați, așezați a doua foaie, uniți marginile, înțepați cu furculița din loc în loc și turnați oul uniform. Coaceți o jumătate de oră.

Cu carne

509 26 4Ingrediente: 450 g făină albă, 300 ml apă, 1 linguriță cu sare, 350 g carne tocată de vită sau de vită şi porc, 1 ceapă, 1 linguriţă cu boia dulce sau iute, 1/2 linguriţă cu piper, 1/4 linguriţă cu praf de chimen, 1 ou, 2 linguri cu ulei.

Mod de preparare: se căleşte ceapa tocată, se adaugă carnea şi se prăjeşte în ulei. Se dă la o parte, se pun condimentele şi se lasă să se răcească. Se adaugă oul bătut. Pentru aluat se pune făina într-un bol, se presară sarea, se face o gaură în mijloc și se toarnă apa. Se frământă bine, până când aluatul e elastic. Se împarte în patru, se rulează, se formează discuri, se ung cu ulei și se lasă 30-40 de minute. Întindeți-le pe fiecare, puneți compoziția și rulați. Aşezaţi-o în tavă și coaceți circa 30 de minute.

Cu spanac

509 26 5Ingrediente: 400 g aluat foietaj, 600 g spanac proaspăt, 1 ceapă, mărar și pătrunjel verde, 200 g urdă, 2-3 linguri cu smântână, 3 ouă, 50 g unt, ulei de măsline, sare, piper, nucșoară, usturoi.

Mod de preparare: se opărește spanacul în apă cu sare, se strecoară și se scurge. Se călește ceapa tocată în unt și ulei de măsline, se pun usturoiul pisat și spanacul tocat, apoi se condimentează. Se ia de pe foc și se pun verdeața mărunțită, urda fărâmițată, smântâna și două ouă bătute. Se întinde compoziția pe o foaie de aluat pusă în formă, se acoperă cu a doua parte de aluat, se unesc marginile și se unge cu al treilea ou bătut. Se coace 30 de minute.

Cu ceapă

Ingrediente: 1 kg făină, 500 ml apă, drojdie, 10 cepe, unt, sare, piper, mărar (după preferințe), ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: drojdia se dizolvă în unt topit, se pun treptat puțină făină și apă și se frământă până se obține un aluat omogen. Se lasă să se dospească o oră. Tocaţi ceapa mărunt sau mai mare, după preferinţe, căliţi-o, presărați sare și piper și după ce se răcește adăugaţi mărar tocat. Formați plăcințele pe care le prăjiţi în ulei sau le puteți coace în cuptor.