Main menu

header

513 26 1de Raluca Grințescu

Muştarul este unul dintre condimentele cel mai cunoscute şi mai populare. Oferta de sortimente de muştar este nelimitată, el însoţind preparate devenite simboluri culinare pentru diverse ţări. Se pare că, iniţial, el a fost cultivat în China, după care s-a răspândit în întreaga lume.

Pudra este și medicament

Sub formă de pulbere sau boabe, muştarul a fost folosit drept condiment încă din Antichitate şi a stimulat pofta de mâncare a egiptenilor, romanilor şi grecilor. Romanii utilizau muştarul atât ca aliment, cât şi ca medicament. Ei foloseau pudra de muştar, obţinută prin măcinarea boabelor, pentru a-şi îmbunătăţi circulaţia periferică. Pudra de muștar este, de obicei, făcută din semințe de muștar alb. Când este uscată, este lipsită de gust. Se amestecă bine cu apă rece și, după aproximativ zece minute, devine iute, în urma reacției dintre diversele componente. Puteți adăuga ierburi şi alte condimente, obținându-se astfel o pastă de muștar după rețeta proprie. Haideți să ne pregătim pentru niște rețete delicioase!

Muștar dulce-picant

Ingrediente: 3 ouă, 100 g zahăr brun, 150 ml oţet de mere, 50 g miere, 180 g pudră boabe de muştar, 1 linguriţă cu praf de ardei iute.

Mod de preparare: amestecați pudra de muştar cu zahărul brun şi cu praful de ardei iute, apoi adăugați oţetul şi mierea şi continuați mixarea până obţineți o compoziţie omogenă. Separat, mixați ouăle, apoi adăugați-le peste compoziţia de muştar. Puneți această pastă la bain-marie aproximativ cinci minute, până observați că se îngroaşă puţin. Păstrați pasta de muştar în borcane cu capace ermetice, la frigider, maximum două săptămâni.

Muștar Dijon

Ingrediente: 40 g seminţe de muştar în amestec, galbene şi negre, sare sau vegeta, după preferinţă şi gust, 1-2 linguri cu miere, 1/2 linguriţă cu turmeric, şofran sau curry, 1/2 pahar cu oţet de vin alb sau roşu, 1/2 pahar cu bere sau cu vin alb sec ori cu apă. Se mai pot adăuga arome, după preferinţă şi gust: hrean ras, tarhon tocat mărunt, ghimbir ras, nucşoară pudră sau sare frecată cu căţei de usturoi zdrobiţi.

Mod de preparare: măcinaţi fin, gen făină, jumătate din cantitatea de boabe de muştar cu râşnița electrică de cafea. Separat, într-un bol de sticlă, amestecaţi mierea, sarea (vegeta), oţetul, berea prin batere cu telul pară. Ajustaţi din ingredientele amestecului după gustul dumneavoastră, sărat-dulce-acru, având grijă să predomine acru. Adăugaţi turmeric dizolvat în foarte puţin lichid, făină măcinată, boabele de muştar întregi şi omogenizați foarte bine. Adăugaţi bere sau vin pentru a regla fluiditatea amestecului, ţinând cont că, în timp, lichidul este parţial absorbit de muştarul pudră şi de boabe. Lăsaţi la temperatura camerei două-patru ore, apoi transferaţi într-un borcan cu capac ermetic şi daţi la frigider. Se poate consuma după două-trei zile şi se păstrează la frigider două-trei săptămâni.

Muștar englezesc

Ingrediente: 55 g semințe de muștar, 80 ml oțet din vin alb, 80 ml vin alb sec sau apă, după preferință, 1 lingură cu sirop de arțar, 1 lingură cu pudră de turmeric, 1/2 lingură cu sare, 1 vârf de cuțit cu ardei iute, 2-4 linguri cu apă fierbinte, 2 linguri cu hrean (opțional).

Mod de preparare: combinați toate ingredientele, mai puțin hreanul, într-un bol de metal inoxidabil. Acoperiți-l și lăsați-l să stea două-trei zile la frigider. Apoi mixați compoziția la blender până devine foarte fină. Adăugați 2-4 linguri cu apă dacă muștarul este prea gros. Acum puteți adăuga și hreanul dacă vă place. Muștarul se păstrează la frigider maximum o lună.

Muștar cu semințe

513 26 2Ingrediente: 1/2 cană cu semințe negre de muștar, 1/2 cană cu semințe galbene de muștar, 1 cană cu oțet balsamic alb, 1/2 suc de la o lămâie, 1 vârf de cuţit cu sare.

Mod de preparare: puneți ingredientele într-un vas, amestecați rapid și apoi acoperiți cu un celofan și lăsați vasul peste noapte. Când semințele de muștar au absorbit tot oțetul, atunci mixați-le cu un mixer, adăugați un vârf de cuţit cu sare și jumătate de suc de la o lămâie și amestecați până devine o cremă. Transferați muștarul într-un borcan de sticlă și lăsați-l la frigider să se macereze pentru câteva zile. Apoi este numai bun de consumat!

Muștar franțuzesc

Ingrediente: 4 linguri cu pudră de muștar, 1/4 cană cu apă, 3 linguri cu oțet alb distilat, 1/2 lingură cu făină Wondra, 1/4 lingură cu sare, 1/8 lingură cu turmeric, 1 vârf de cuțit cu pudră de usturoi, 1 vârf de cuțit cu paprika.

Mod de peparare: puneți toate ingredientele într-o cratiță, la foc mediu. Amestecați până ce compoziţia devine moale. Când mixtura ajunge în punctul de fierbere, dați focul la minimum și fierbeți încă cinci-zece minute, amestecând continuu. Apoi luați cratița de pe foc, lăsați-o descoperită un minut, după aceea acoperiți-o până se răcește. Puneți pasta într-un borcan și păstrați-l la frigider.

Există trei tipuri de semințe de muștar: galbene sau albe, maro și negre, toate din plante diferite de muștar. Principala diferență constă în cât de picante sunt

Alte tipuri

  • Muştarul irlandez este un amestec de muştar integral şi miere şi/sau whisky irlandez;
  • Muştarul australian este preparat special pentru grătar. Acest muştar este format din părţi egale de muştar englezesc şi muştar cu boabe;
  • Muştarul rusesc este un muştar iute, cu gust foarte puternic, preparat cu un oţet foarte acid. Se serveşte cu carne rece, limbă de vită, vânat şi alte preparate din carne, dar niciodată la peşte sau carne de pasăre;
  • Muştarul spirtos conţine adaus de băuturi spirtoase sau bere, dar nu conţine alcool. Variantele de muştaruri spirtoase includ muştarul de Arran, din Scoţia, preparat cu scotch şi pere conservate în brandy, muştar cu coniac, muştar Irish pub, muştar Jack Daniels şi muştar stout (cu bere neagră britanică). Muştarul de Meaux sau cu boabe, aromatizat cu coniac, mai este numit şi „moutarde royale” şi este socotit o varietate rafinată şi sofisticată;
  • Muştarul japonez este un condiment servit în majoritatea restaurantelor japoneze la sushi şi sashimi și poate fi folosit la aromatizarea vinegretelor, piureului de cartofi, la asezonarea cărnii, ouălor;
  • Muştarul cu nuci conţine nuci şi alune şi merge excelent cu preparate pe bază de carne de pasăre, carne roşie, vânat şi în dressing-urile de salată;
  • Muştarul cu piper verde este un muştar mediu-iute, care merge foarte bine cu carnea de vită şi de pasăre şi cu omlete;
  • Muştarul american mai este numit şi muştar galben datorită culorii strălucitoare. Are un gust mediu şi cu el se condimentează hot dog-urile;
  • Muştarul cu afine negre este preparat prin amestecarea de fructe în muştarul Dijon. Rezultatul final este un muştar de culoare roşie-brună, uşor dulceag (deşi nu i s-a adăugat zahăr). Este folosit la aromatizarea sosurilor pentru preparate pe bază de raţă, iepure, mistreţ şi căprioară, dar şi la prepararea vinegretelor.