Main menu

header

520 24 1de Dana Purgaru

Pentru a fi siguri că achiziționați alimente sigure și că veți fi feriți de intoxicații alimentare este bine să cumpărați numai produse proaspete, comercializate în locurile special amenajate. Iată ce vă mai recomandă specialiștii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Căutați ștampila sanitar-veterinară

Evitați cumpărarea de carne sau produse din carne expuse în locuri improprii (trotuare, portbagaje, la poartă sau târguri ad-hoc), chiar dacă prețul este atrăgător, deoarece riscați să vă îmbolnăviți. Mergeți doar la măcelării, magazine alimentare și locuri special amenajate în piețe. Carnea trebuie să prezinte ștampila sanitar-veterinară. Aceasta trebuie să fie elastică, să revină la forma inițială după ce o apăsați cu degetul și să nu prezinte o suprafață lipicioasă și urât mirositoare. După achiziționare, carnea trebuie depozitată cât mai repede în frigider. Dacă aceasta a fost congelată, nu aveți voie să o recongelați, pentru că astfel îi afectați calitatea. Țineți cont că spațiile de comercializare trebuie să fie curate, iar vânzătorii să aibă un echipament curat, să poarte mănuși și capul să fie acoperit.

Inspectați fiecare ou în parte

520 24 2Atunci când mergeți să cumpărați ouă aveți grijă la câteva elemente esențiale. Astfel, ouăle trebuie să fie depozitate în cofraje sau lăzi, în spații răcoroase, fără miros străin, ferite de soare sau de surse de căldură. Inspectați fiecare ou și refuzați să le cumpărați pe cele a căror coajă este crăpată, foarte murdară sau spartă. Verificați data durabilității minimale, care trebuie să fie înscrisă pe fiecare ou. Acasă, când preparați bunătățile pentru masa de Paște, spargeți fiecare ou separat, nu laolaltă, iar dacă albușul este tulbure sau amestecat cu gălbenușul, nu îl consumați. De asemenea, gălbenușul și albușul ouălor fierte trebuie să aibă culori și miros specific, plăcut.

În ceea ce privește vopseaua pentru ouă, aceasta trebuie cumpărată numai din locuri autorizate. Urmăriți cu atenție data de expirare. Nu vopsiți ouă cu vopsea pentru alte destinații (de exemplu, cea tipografică sau pentru textile), deoarece compușii chimici din aceasta vă pot afecta sănătatea.

Feriți-vă de vinul de casă din surse necunoscute

520 24 3Produsele de patiserie și cofetărie, nelipsite de pe masa de Paște, dacă sunt comercializate neambalate, acestea trebuie scoase la vânzare în termen de 24 de ore de la data fabricației. Întrebați vânzătorul când au fost preparate și urmăriți cu atenție aspectul lor, deoarece aceste produse sunt scutite de la indicarea datei durabilității minimale.

Vinul trebuie achiziționat numai în sticle sigilate, cu etichetă. Nu vă lăsați ademeniți de vânzătorii ambulanți care comercializează astfel de produse în sticle de plastic refolosite, sub eticheta „Vin de casă”, deoarece nu aveți siguranța că recipientele au fost sterile și că lichidul este 100% sigur pentru consum. De asemenea, nu luați băuturi în sticle în care există depuneri.

Dacă produsele achiziționate nu corespund calitativ vă puteți adresa oficiilor județene pentru protecția consumatorilor sau la ANPC, la numărul de telefon 021.9551, ori printr-o plângere electronică la http://reclamatii.anpc.ro

Jucăriile trebuie să corespundă vârstei copiilor

Unele dintre cele mai cumpărate produse de Paște sunt jucăriile. Atenție, însă! Acestea trebuie achiziționate în conformitate cu vârsta copiilor. Astfel, citiți cu atenție etichetele, pentru a vă asigura că jocul sau jucăria corespunde. Verificați dacă jucăria are marcajul „CS”, care reprezintă conformitatea de securitate, aplicat de producătorul român, de reprezentantul autorizat al producătorului străin sau de importator, sau marcajul „CE” în cazul jucăriilor importate din țările membre ale Uniunii Europene. Evitați jucăriile care „trag” cu obiecte sau cu proiectile, ca și pe cele deosebit de zgomotoase. Asigurați-vă că obiectele cumpărate sunt solide și durabile și nu cumpărați truse (în special de chimie) pentru copiii mai mici de 12 ani. Evitați jucăriile cu muchii sau cu vârfuri ascuțite și nu luați produse cu piese mici care pot fi detașate cu ușurință de copii și pot fi înghițite. Verificați ca jucăriile electrice și electronice să aibă instrucțiuni de utilizare în limba română și asigurați-vă că ele funcționează. Dacă vă fac cu ochiul obiectele de pluș, pufoase, verificați să nu iasă vatelina din material. Țineți cont că jucăriile care pot fi periculoase pentru copiii mai mici de 36 de luni vor fi însoțite de avertismentul „Nerecomandat copiilor sub 36 de luni (3 ani)” împreună cu atenţionarea asupra pericolelor care determină această restricție. De asemenea, toboganele, leagănele, inelele suspendate, trapezele, corzile și alte jucării similare trebuie să fie însoțite de instrucțiuni de utilizare, prin care să atragă atenția asupra necesității verificării și întreținerii periodice a elementelor de susținere, fixare, ancorare și altele.