Main menu

header

524 26 1de Raluca Grințescu

Fraga tătărească (blitum virgatum) este o plantă erbacee anuală de tip străvechi din familia Amaranthaceae, cu frunze dințate și flori roșii comestibile, asemănătoare fragilor. Este o plantă rară, care se întâlnește în special în regiunile cu climat cald și sol calcaros, de aceea este mai degrabă familiară florei din sudul Europei și nord-vestul Africii. Uneori poate fi întâlnită și mai adânc în continent, în Balcani și în Europa Centrală.

Crește lângă soc

Fraga tătărească apare în lunile iunie-iulie și se dezvoltă în august-septembrie, când, de la distanță, florile cărnoase par să semene cu fragii. Inițial roșu-portocalii, ele devin un roșu închis pe măsură ce se coc. Semințele din interior sunt plate, maro-roșiatic sau maro-închis, și nu depășesc 1 mm.

Este o plantă nitrofilă, favorizând solurile bogate în nitrați, asemenea altor plante erbacee. Se spune că se întâlnește acolo unde crește și socul, altfel, dacă aveți noroc, poate o găsiți pe lângă terenuri virane, părăsite, cu sol calcaros sau nisipos. Chiar și în literatura veche fraga tătărească a fost considerată o plantă rară. În prezent, se comercializează ca varietate horticolă, ciudățică și exotică, având valențe decorative, sub denumirea englezească de Strawberry Spinach sau Strawberry Blite.

Varietățile cultivate, care au și fost selecționate și crescute în acest scop, sunt mult mai bogate în fructe decât exemplarele sălbatice.

Uz culinar

Plantele tinere se culeg și se gătesc asemenea spanacului. Se poate folosi planta cu totul, căci atât frunzele, cât și tulpina și florile/fructe sunt comestibile. Ca şi celelalte plante erbacee, fraga tătărească conține acid oxalic, o substanță care apare în mod natural în natură și care, consumată în cantități mari, împiedică asimilarea calciului în organism. Florile, confundate foarte des cu fructele, amintesc de gustul murelor supercoapte. Fructele sunt considerate de multe ori delicatese și se pot consuma ca atare sau adăugate la salate. Pentru că și ele conțin oxalați se recomandă consumul în cantități reduse.

Rețete

Salată cu avocado

Ingrediente: 1 kg spanac proaspăt, tăiat, 1 cană cu fragi, 1 avocado tăiat cubulețe, 100 g brânză gorgonzola, 1/4 cană cu migdale prăjite, 1/2 ceapă roșie tăiată în felii subțiri; pentru dressing: 4 linguri cu ulei de avocado sau de măsline, 3 linguri cu oțet de mere, 2 linguri cu miere, 1 lingură cu semințe de mac, 1 vârf de cuțit cu muștar uscat măcinat, sare și piper.

Mod de preparare: amestecați toate ingredientele și apoi puteţi servi.

Smoothie

Ingrediente: 1/2 cană cu iaurt de vanilie, 2 căni cu apă, 1 banană, 1 cană cu fragi, 2 căni cu spanac proaspăt, puțină miere sau sirop de arțar, după gust.

Mod de preparare: puneți toate ingredientele în blender și amestecați până devine un smoothie.