Main menu

header

528 26 1de Dana Purgaru

Unul dintre preparatele savuroase și rapide, care nu dau niciodată greș la o masă, este gogoașa. Aceasta a încântat, de-a lungul vremii, numeroase generații de „pitici” și de bunici, deopotrivă, și merge de minune fie ca aperitiv, fie ca desert. Pe lângă modalitățile clasice de preparare, există însă și versiuni inedite, deosebit de gustoase. Secretul stă în talentul la... improvizație.

De cartofi

Ingrediente: 500 g cartofi fierți în coajă, 50 g făină, 1 ou, sare, 20 g drojdie înmuiată, 300 g cașcaval ras, 1/2 l ulei.

Mod de preparare: se fierb cartofii în coajă, se curăță și se dau prin mașina de tocat. Din cartofi, făină, ou, sare și drojdie se face un aluat bine frământat. Se întinde o foaie pe masa de aluat și se taie cu paharul rondele care se prăjesc în ulei încins. Când se scot fierbinți se tăvălesc repede prin cașcaval ras.

Cu cartofi și cu brânză

Ingrediente: 1/2 kg făină albă, 1 nucă de drojdie, 2-3 cartofi mai mari, 1 ou, 200 g brânză de oaie, 250 ml ulei.

Mod de preparare: puneți făina într-un castron, faceți un cuib în care puneți drojdia şi o cană cu apă caldă. Frământați și lăsați aluatul să crească. Fierbeți cartofii, pasați-i și puneți-i peste maia. Adăugați brânza, oul şi amestecați, apoi lăsați din nou să crească. Luați cu o lingură din aluat și dați drumul în ulei încins.

Cu cașcaval și cu șuncă

528 26 2Ingrediente: 120 g unt, 1/2 l lapte, un vârf de cuțit cu sare, 250 g făină, 8 ouă, 200 g șuncă tocată, 100 g cașcaval ras, 50 g unt pentru uns tava.

Mod de preparare: se pune într-un vas să fiarbă laptele cu unt și cu sare. Când clocotește, se pune făina și se amestecă repede până se face un aluat neted. Se ia de pe foc și se adaugă, pe rând, ouăle, amestecând continuu după fiecare ou. Se unge puțin o tavă cu unt și se pune cu lingurița aluat în formă de movilițe, la distanță între ele. Se bagă în cuptor și nu se deschide cel puțin un sfert de oră. După ce sunt gata și s-au răcit, se taie un căpăcel, dar nu complet, și se pun în gogoșele șuncă tocată și cașcaval ras.

Cu brânză de vaci și cu smântână

Ingrediente: 350 g brânză de vaci, 150 g smântână, 4 ouă, 1 plic cu praf de copt, coaja rasă de la 1 lămâie, 1 lingură cu extract de vanilie, 500 g făină, 1 praf de sare, zahăr pudră vanilat pentru pudrat, ulei.

Mod de preparare: se combină brânza de vaci, smântâna, ouăle, coaja de lămâie și extractul de vanilie. În acest amestec turnați treptat făina, amestecată cu praful de copt și cu sarea. Luați cu lingurița din compoziție și puneți în ulei încins. Când gogoșile sunt rumenite, scoateți-le și pudrați-le cu zahăr pudră vanilat.

Cu carne

Ingrediente: 4 cartofi mari, 1 lingură cu lapte, 1 linguriță cu sare, 2 ouă, 2-3 lingurițe cu pesmet, 400 g carne tocată, 1 ceapă mărunțită, 2 căței de usturoi, 1 ardei gras tocat, 2 linguri cu bulion, ulei.

Mod de preparare: cartofii se taie și se fierb, apoi se pasează și se combină cu ouăle bătute cu laptele și cu puțină sare. Se adaugă pesmet până când compoziția este legată. Carnea tocată, ardeiul, ceapa, usturoiul şi bulionul se amestecă și se călesc sau se coc la cuptor. Faceți gogoși din compoziția de cartofi și puneți în ele amestec de carne tocată. Se prăjesc în ulei, se fierb sau se pun pe hârtie de copt și se coc în cuptor.

Berlineze

528 26 3Ingrediente: 270 ml lapte, 60 g zahăr, 25 g drojdie, 2 gălbenușuri, 1 lingură cu coniac, 1 esență de vanilie, 1 vârf de cuțit cu sare, 45 g unt, 500 g făină, 1 l ulei, 2 linguri cu zahăr, gem.

Mod de preparare: combinați laptele cu zahărul și cu drojdia, adăugați gălbenușurile, coniacul, vanilia și sarea și amestecați bine. Adăugați untul și puneți făina, apoi frământați. Lăsați aluatul să crească o oră, după aceea tăiați-l în 20-30 de bucăți, formați gogoși și puneți-le în ulei încins. După ce se rumenesc, le puteți umple cu gem.

Americane

Ingrediente: 3 căni cu făină, 1 cană cu zahăr, 3/4 cană cu lapte acru, 2 ouă, 2 linguri cu unt sau cu margarină, 3 linguri cu praf de copt, 1 lingură cu bicarbonat de sodiu, 1 lingură cu sare, 1/2 linguriță cu scorțișoară, ulei, zahăr pudră pentru pudrat.

Mod de preparare: se amestecă o jumătate din cantitatea de făină și se adaugă celelalte ingrediente, mai puțin uleiul, scorţişoara și zahărul pudră. După ce se omogenizează, se adaugă restul de făină și se mixează. Se mai adaugă făină și se frământă până devine o cocă de o consistență potrivită. Se acoperă castronul și se lasă în frigider circa 15 minute. Se întinde cu sucitorul și se taie în forme rotunde cu gaură în mijloc, ca un inel. Se prăjesc în ulei, apoi se pudrează cu zahăr pudră și cu scorțișoară.

Cu varză murată

528 26 4Ingrediente: 1 kg făină, 2 pliculețe drojdie uscată, 1 lingură cu sare, 1 lingură cu zahăr, 500 ml lapte, 100 ml ulei, 2 ouă, 1 varză murată, 50 ml ulei pentru călit varza, piper, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: se amestecă drojdia cu puțin lapte cald, puțină făină și o lingură cu zahăr și se lasă la căldură.

Se amestecă făina cu laptele călduț și maiaua, ouăle și uleiul. Se frământă și se lasă la căldură, acoperit, o oră. Pentru umplutură, varza se toacă și se lasă la scurs, apoi se presează pentru a se elimina saramura. Se călește puțin cu piper şi se sărează după gust. Aluatul se împarte în circa zece părți, care se întind cu sucitorul. Se pune varză în fiecare și se trece o laterală peste cealaltă, apoi se apasă marginile ca să se lipească. Se prăjesc în ulei.

Din cartofi cu șuncă

Ingrediente: 350 g făină, 125 g lapte, 20 g drojdie, 2 gălbenușuri, puțină sare, 6 cartofi fierți și trecuți prin sită, 300 g cașcaval ras, 300 g șuncă tocată, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: se combină făina cu laptele, drojdia înmuiată, gălbenușurile, sarea și cartofii și se frământă foarte bine. Se împarte compoziția în două și se întind două foi. Pe una dintre ele se așază grămăjoarele de șuncă tocată. Se acoperă cu foaia a doua și se taie cu paharul gogoșele. Se lasă să crească puțin, apoi se prăjesc în ulei încins, pe ambele părți. Se scot și se tăvălesc repede prin cașcaval ras.

Din mălai

Ingrediente: 1 plic cu praf de copt, 500 g făină, mămăligă rece, ulei, dulceață.

Mod de preparare: amestecați făina cu praful de copt și din ea folosiți câtă doriți pentru a frământa cu mămăliga (în funcție de ce cantitate doriți să faceți). Presărați făină pe masă, puneți aluatul din mămăligă, întindeți cu sucitorul o foaie de 4-5 mm și tăiați cu un pahar cercuri, pe care le puneți în ulei încins. Se servesc cu dulceață.