Main menu

header

540 26 1de Dana Purgaru

Unul dintre cele mai așteptate delicii ale naturii pe timp de vară, şi nu numai, este roșia. Nativă din zona Mexicului și a Peru, unde este numită „tomatl”, aceasta a ajuns în câteva mii de ani să fie cultivată la aproape toate latitudinile și ocupă astăzi circa o treime din suprafața consacrată legumelor. Din punct de vedere botanic, roșia este considerată un fruct, și pe bună dreptate, deoarece o tomată crescută natural, foarte coaptă, dulce-acrișoară, suculentă și totodată cărnoasă, se poate mânca ca atare, având un gust complet. Totuși, roșiile sunt excelente și gătite și se poate spune că nu există meniu care să nu cuprindă un fel de mâncare preparat cu minunatele acestea.

Bulion

540 26 2Ingrediente: 10 kg roșii.

Mod de preparare: roșiile se taie în bucăți mari și se pun să fiarbă puțin. După ce s-au înmuiat se lasă să se răcească și se dau prin mașina de tocat. Se pun la fiert amestecându-se ca să nu se prindă pe fundul vasului. Se fierb până se obține o pastă. Se toarnă în sticle, se picură ulei deasupra și se pune capac. Sticlele se lasă să fiarbă în baie de abur zece minute (de când începe să fiarbă apa). Se lasă să se răcească în apa în care au fiert, apoi se scot și se pun în cămară sau în beci.

Roșii întregi la borcan

540 26 3Ingrediente: roșii sănătoase, tari și coapte, bulion de roșii, sare.

Mod de preparare: roșiile se spală, se șterg, se așază în borcane și se toarnă bulion la care se adaugă puțină sare. Se pun capace, apoi borcanele se lasă să fiarbă în baie de abur zece minute (de când începe să fiarbă apa). Se lasă să se răcească în apa în care au fiert, apoi se scot și se pun în cămară sau în beci.

Supă de roșii

Ingrediente: 1 kg roșii foarte coapte, 1 ardei gras roșu, 1 ceapă, 3 căței de usturoi, 50 g unt, 50 ml ulei de măsline, 1 linguriță cu sare, piper, 1 lingură cu busuioc proaspăt tocat, 1 linguriță cu zahăr, crutoane, smântână.

Mod de preparare: roșiile se opăresc în apă clocotită pentru a li se scoate coaja. Ceapa și usturoiul se toacă și se călesc în ulei. Se adaugă ardeiul și roșiile tăiate cubulețe și se fierb și ele. După ce se răcorește, supa se trece prin blender până se face cremă. Se drege cu apă până la consistența dorită. Se potrivește de sare și piper și se adaugă busuioc. Se servește caldă, cu crutoane de pâine prăjită și cu smântână, dar se poate consuma și rece.

Roșii umplute cu ciuperci

Ingrediente: 500 g ciuperci, 8-10 roșii, 1 lingură cu ulei, 1 lingură cu făină, 1 lingură cu smântână, 1 ceapă, pătrunjel verde tocat, sare, piper, lapte.

Mod de preparare: ciupercile se toacă și se călesc în ulei împreună cu ceapa tocată. Se pune făina, se toarnă puțin lapte, sare, piper și se amestecă bine. Se adaugă smântâna. La roșii se taie un căpăcel, se scobesc, se lasă să se scurgă, apoi se umplu cu compoziție și se dau 15 minute la cuptor. La final se presară pătrunjel.

Roșii umplute cu sufleu de brânză

Ingrediente: 5-6 roșii, 1 lingură cu făină, 1 lingură cu unt, 1 pahar cu lapte, 2 linguri cu cașcaval ras, 2 ouă, sare.

Mod de preparare: roșiile se scobesc și se lasă să se scurgă. Se pune la topit untul, se amestecă în el o lingură cu făină și se stinge cu lapte rece. Se lasă să fiarbă până se îngroașă. După ce se răcește se pune cașcavalul ras, cele două gălbenușuri și se amestecă. Se adaugă albușurile bătute spumă și se amestecă din nou. Se umplu roșiile cu această compoziție, se pun într-o tavă pe hârtie de copt și se dau la cuptor până se rumenesc.

Roșii umplute cu urdă

540 26 4Ingrediente: 5-6 roșii tari, 500 g urdă, 1 lingură cu griș, 2 linguri cu smântână, 1 ou, mărar proaspăt, sare, 100 g iaurt gras.

Mod de preparare: la roșii se taie un căpăcel, se scoate miezul, se întorc invers și se lasă la scurs. Urda se mărunțește împreună cu gălbenușul, smântâna, grișul, mărarul tocat mărunt, sare și la urmă se pune albușul bătut spumă. Se umplu roșiile cu pasta, se pun într-o tavă pe foaie de copt și se dau la cuptor 15 minute. Se servesc cu iaurt.

Roșii umplute cu carne

540 26 5Ingrediente: 10 roșii, 500 g carne, 1 ceapă, pătrunjel verde tocat, 2 linguri cu orez, 4-5 linguri cu smântână, sare, 1 ou, piper, unt.

Mod de preparare: la roșii se taie câte un căpăcel care trebuie să rămână prins de roșie la un capăt. Se scobesc, se scurg, iar miezul se pune la fiert. Carnea se trece de două ori prin mașina de tocat împreună cu ceapa. Se pune unt la topit, se adaugă carnea, se acoperă și se lasă la fiert. Când începe să se rumenească se dă deoparte și se adaugă pătrunjelul. Orezul se fierbe și el, dar numai puțin. Când s-a răcit carnea se adaugă oul, sare, piper, orezul fiert pe jumătate, două-trei linguri cu sos de la roșii strecurat și se amestecă bine. Se umplu roșiile, se pune la fiecare căpăcelul, se așază într-o tavă pe hârtie de copt, se mai toarnă sos de roșii strecurat și se dă la cuptor până se rumenesc. Se servește cu smântână.

Plăcintă cu roșii

Ingrediente: 150 ml lapte cald, 1 lingură cu drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă, 1 linguriță cu sare, 1 linguriță cu zahăr, 400-450 g făină, 6 linguri cu ulei, 6-7 roșii, 3 ardei grași, 2 cepe, sare, piper, cașcaval ras.

Mod de preparare: ceapa și ardeii se toacă și se pun la călit. Se adaugă apoi 5 roșii tocate, cu sare și piper. După ce scade se dă deoparte. Făina se frământă cu drojdia amestecată cu câteva linguri cu lapte cald și 1 linguriță cu zahăr. Se lasă drojdia la dospit, se pun apoi 150 ml apă călduță, restul de lapte cald și sarea și se frământă bine. În final, aluatul trebuie să fie moale, nu foarte lipicios. Se întinde într-o tavă pe hârtie de copt, se toarnă umplutura, se nivelează, se presară cașcaval ras, se unge cu gălbenuș și se adaugă un strat de felii groase de roșie. Se introduce tava în cuptor circa 30 de minute, până se rumenește. Se servește caldă sau rece.

Roşii proaspete pentru la iarnă

Pentru a putea prepara salate proaspete și la iarnă, se aleg roșii frumoase și tari, se pun întregi într-un borcan mare, într-un strat, apoi se așază un strat de frunze de viță-de-vie (spălate și uscate) și un strat de sare, apoi se repetă în aceeași ordine, roșii, frunze de viță-de-vie, sare, până ce se umple borcanul. Se lasă astfel o zi-două, apoi se leagă borcanul și se pune în cămară sau în beci. Când se deschide borcanul, roșiile se țin un timp în apă rece.