Main menu

header

541 26 1de Dana Purgaru

Bucătăria grecească din Antichitate era caracterizată de simplitate. Ocupați în cea mai mare parte a timpului cu agricultura și cu creșterea animalelor, sub arșița soarelui, locuitorii Eladei se înfruptau în special cu fructe și cu legume proaspete ori gătite ușor, împreună cu brânză, iaurt, pește și fructe de mare, carne de oaie cu preponderență, ulei de măsline obținut în comunitățile locale, ierburi aromatice, pită aburindă, semințe și, bineînțeles, vin de casă și ouzo. Și în ziua de astăzi, dieta mediteraneană este considerată cea mai sănătoasă din lume, în special dacă se bazează pe cât mai multe salate și fructe proaspete. Există însă și alte feluri de mâncare de la poalele Olimpului, gustoase și ușor de gătit.

Saganaki

Ingrediente: brânză, făină, oregano, lămâie, ulei.

Mod de preparare: brânza se taie în felii groase de circa un centimetru și se trec prin făină. Se scutură excesul de făină și se prăjesc în tigaie pe ambele părți, până se rumenesc ușor. Se servesc fierbinți, cu oregano presărat și stropite cu lămâie.

Pastitsio

Ingrediente: 250 g paste (preferabil bucatini). Pentru sosul roșu: 500 g carne tocată de vită sau de miel, 1 ceapă mare tocată, 2 foi de dafin, 4 roșii foarte coapte, 1/2 linguriță cu oregano, 1/2 linguriță cu cimbru, 1 boabă de ienibahar, 1 vârf de cuțit cu scorțișoară, 2 linguri cu ulei, sare, piper. Pentru sosul bechamel: 100 g unt, 2 linguri cu făină, 600 ml lapte fierbinte, 2 ouă, 200 g cașcaval, nucșoară (după gust), sare.

Mod de preparare: pentru sosul de carne se călește ceapa cu foile de dafin. Se pune carnea și se prepară amestecând din când în când până se rumenește ușor. Se adaugă roșiile strivite și sucul lor, condimentele și se amestecă. Se lasă să fiarbă la foc mediu circa 40 de minute. Fierbeţi pastele. Preparați sosul bechamel, apoi, când e gata, luați vasul de pe foc și puneți ouăle bătute, amestecând continuu. Adăugați cașcavalul ras și amestecați până se topește. Condimentați cu sare și nucșoară. Puneți două linguri cu sos bechamel în sosul de carne și patru-cinci linguri în paste. Într-un vas termorezistent puneți un strat subțire de bechamel, apoi jumătate din paste, puneți tot sosul de carne și apoi restul de paste, urmate de restul de bechamel. Presărați cașcaval ras și introduceți în cuptor până se rumenește.

Ciorbă de pui à la grec

541 26 2Ingrediente: carne de pui, zarzavat pentru ciorbă (morcov, țelină, ceapă și altele, după preferințe), 4 gălbenușuri, orez, 1-2 lămâi, mărar, sare, piper.

Mod de preparare: puneți carnea la fiert în circa patru litri de apă și adăugați legumele tăiate cuburi. Se condimentează, și înainte de a fi gata se adaugă orezul, apoi se mai lasă 20 de minute. Se pune sucul de lămâie. Separat, se bat gălbenușurile, se adaugă un polonic cu zeamă din ciorbă, se amestecă bine, se ia oala de pe foc, se încorporează oul, apoi se mai lasă puțin la fiert. Mărarul se toacă fin și se adaugă în farfurie.

Bakaliaros Plaki

Ingrediente: 600-700 g file de cod, 1/2 kg cartofi cuburi, 1,5 cană cu suc de roșii, 1,5 cană cu ulei de măsline, 2-3 ardei iuți tocați, 3 căței de usturoi, oregano, busuioc, pătrunjel proaspăt tocat, sare și piper.

Mod de preparare: într-o tavă se pune un strat de cartofi, se presară sare, piper și pătrunjel, deasupra se aşază codul, apoi usturoi, ardei iute, oregano și busuioc, se pune încă un strat de cartofi şi din nou usturoi, ardei iute, oregano, busuioc, piper, sare și pătrunjel tocat. Se stropește cu ulei de măsline, se adaugă sucul de roșii și se introduce la cuptor.

Pita

Ingrediente: 400 g făină, 300 ml apă călduţă, 3 linguri cu ulei de măsline, 20 g drojdie proaspătă, 2 linguriţe cu sare, 1 lingură cu zahăr.

Mod de preparare: drojdia se combină cu sarea, zahărul, o lingură cu făină și şase linguri cu apă. Se lasă 30 de minute, apoi se amestecă bine cu făina, uleiul și apa adăugată treptat. Aluatul se frământă energic și se lasă două ore să se dospească. Se împarte în opt bucăți egale şi se întinde bine în forme rotunde. Se lasă la dospit încă 30 de minute. Se ung cu ulei și se coc pe plită pe fiecare parte sau în cuptorul încins. Se servesc în special cu gyros și souvlaki.

Spanakopita

541 26 3Ingrediente: 1 kg spanac, 1 ceapă, 4 linguri cu ulei, 1 linguriță cu mărar uscat, 1 lingură cu pătrunjel, 200 g telemea, 4 ouă, 2 linguri cu smântână, 150 g unt topit, 12 foi de plăcintă, sare, piper.

Mod de preparare: se călește ceapa mărunțită, se pune spanacul, se acoperă vasul și se ţine pe foc zece minute. Se ia capacul și se lasă să scadă. Se pun sare, piper și verdeață. Se bat ouăle, se combină cu brânza și cu smântâna și se amestecă în spanac. Se unge o tavă cu unt topit, se pun șase foi de plăcintă unse între ele cu unt, se toarnă spanacul și se acoperă cu foile rămase (toate unse cu unt). Se introduce în cuptor pentru 45 de minute.

Galotopita

Ingrediente: 500 g lapte, 40 g unt, 100 g griș, 50 g zahăr, 2 ouă.

Mod de preparare: se fierbe laptele, se adaugă untul, zahărul și grișul, amestecând continuu, până ce compoziția se îngroașă. Se lasă puțin la răcit, se pun cele două ouă și se amestecă încontinuu. Compoziția se toarnă într-o tavă unsă cu unt și se introduce în cuptor până se rumenește.

Aflați din numărul viitor secretul pentru prepararea Gyros, Souvlaki, Dolmadakia, Moussaka, Stifado, Papoutsakia şi Kolokythokeftedes.

Bouyourdi

Ingrediente: 1 roșie, 1/3 ardei gras, 50 g cașcaval, 100 g brânză feta, oregano, chili uscat, 1 lingură cu ulei de măsline.

Mod de preparare: roșia se descojește și se taie cuburi, ardeiul se taie feliuțe, la fel cașcavalul și brânza. Se pun legumele într-un vas termorezistent, deasupra brânza și cașcavalul, se presară oregano și chili, se stropește cu ulei și se introduce vasul acoperit cu folie de aluminiu în cuptor timp de 20 de minute. Se îndepărtează apoi folia și se mai lasă să se rumenească cinci-zece minute.