Main menu

header

542 26 1de Dana Purgaru

Bucătăria grecească din Antichitate era caracterizată de simplitate. Ocupați în cea mai mare parte a timpului cu agricultura și cu creșterea animalelor, sub arșița soarelui, locuitorii Eladei se înfruptau în special cu fructe și legume proaspete ori gătite ușor împreună cu brânză, iaurt, pește și fructe de mare, carne de oaie cu preponderență, ulei de măsline obținut în comunitățile locale, ierburi aromatice, pită aburindă, semințe și, bineînțeles, vin de casă și ouzo. Și în ziua de astăzi dieta mediteraneană este considerată cea mai sănătoasă din lume, în special dacă se bazează pe cât mai multe salate și fructe proaspete. Există însă și alte feluri de mâncare de la poalele Olimpului gustoase și ușor de gătit. După ce în numărul trecut v-am prezentat modul de preparare pentru Saganaki, Pastisio, ciorbă de pui à la grec, Bouyourdi, Bakaliaros Plaki, Spanakopita și Galatopita, în acest număr vă dezvăluim secretul altor delicii grecești.

Gyros

Ingrediente: 1 pulpă de miel, 4 căței de usturoi, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu suc de lămâie, condiment gyros, sare.

Mod de preparare: carnea se dezosează și se unge cu amestec din usturoi pisat, ulei, sare, condiment gyros și suc de lămâie. Se pune într-o pungă și se lasă la frigider până a doua zi. Rulați carnea, înfigeți scobitori ca s-o țină în formă de ruladă și introduceți în cuptor. Când e gata, se taie feliuțe subțiri și se servește împreună cu garnitură și tzatziki, pe farfurie sau în lipie.

Souvlaki

542 26 2Ingrediente: bețe pentru frigărui, 1/2 kg piept de pui dezosat, 1 ardei verde sau roşu, 1 ceapă, roșii cherry. Pentru marinată: câteva linguri cu ulei de măsline, suc de la 1 lămâie, vin roșu, 3 căței de usturoi, oregano, mentă, sare, piper.

Mod de preparare: se amestecă ingredientele pentru marinată și se combină cu carnea tăiată în cuburi. Se lasă câteva ore la frigider. Se taie ardeiul și ceapa în cuburi de circa 3 cm și se pun pe bețe, alternativ, împreună cu carnea şi roşiile cherry. Se prăjesc pe toate părțile și se servesc cu tzatziki.

Dolmadakia

Ingrediente: 250 g orez, 5 fire de pătrunjel, 3 fire de mărar, câteva frunze de mentă proaspătă, 1 linguriță cu oregano, 1 roșie, 1 ceapă mare, 6 linguri cu ulei, 1 lămâie, 25 frunze de viță-de-vie, sare, piper.

Mod de preparare: frunzele de viță se opăresc două minute. Ceapa tocată mărunt se călește, se pun orezul, verdeața tocată, roșia mărunțită și condimentele. Se fac sărmăluțe și se așază în cratiță. Se toarnă apă cât să le acopere și se adaugă una-două linguri cu suc de lămâie. Se pune o farfurie deasupra sărmăluțelor ca să le țină sub apă, se fierb, apoi se pune un capac și se introduce vasul în cuptor circa o oră. Se servesc reci, cu iaurt.

Moussaka

542 26 3Ingrediente: 2 vinete tăiate rondele, 450 g carne de vacă tocată, 2 cepe tăiate rondele, 2 linguriță cu usturoi tocat, 400 g roșii tocate, 2 linguri cu pătrunjel tocat proaspăt, sare, piper, scorțișoară, 2 ouă, 300 ml iaurt mai tare, 1 lingură cu brânză parmezan rasă, măsline, ulei de măsline.

Mod de preparare: vinetele se prăjesc pe ambele părți. Carnea se rumenește, apoi se adaugă ceapa și usturoiul, se lasă câteva minute, după care se pun roșiile, verdeața și condimentele și se lasă pe foc. Într-o tavă înaltă se așază jumătate dintre vinete, apoi compoziția din carne și restul de vinete. Se bat ouăle cu iaurt, sare și piper, se toarnă în tavă, apoi se presară brânza. Se introduce în cuptor pentru 45 de minute. Se decorează cu măsline.

Papoutsakia

Ingrediente: 6 vinete rotunde, 500 g carne tocată de vită, 3 roşii bine coapte, 2 cepe, 100 ml ulei, 200 g sos alb, 200 g caşcaval tare, 1 căţel de usturoi, sare, piper.

Mod de preparare: vinetele se taie în două pe lung, se presară cu sare şi se lasă o oră. Se căleşte ceapa, se pun carnea, roşiile tăiate mărunt, usturoiul, sarea, piperul şi apa necesară pentru a fierbe la foc mic, timp de o oră. Vinetele se prăjesc uşor în ulei, apoi, cu o linguriţă, li se scoate miezul, care se pune tocat mărunt în amestecul de carne. Se umplu vinetele cu amestecul de carne. Se toarnă sos alb pe fiecare vânătă, se presară cu caşcaval ras şi se dau la cuptor pentru 25 de minute.

Stifado

542 26 4Ingrediente: 1/2 kg cartofi noi, mici, 1,2 kg carne de vită tăiată cuburi, 1 kg ceapă tăiată peștișori, 4 căței de usturoi, 100 ml oţet, 2 foi de dafin, 1 linguriță cu chimen, 2-3 roșii bine coapte mărunțite, 3 linguri cu ulei de măsline, cimbru, sare, piper.

Mod de preparare: se rumenește carnea în ulei, se adaugă ceapa. După ce se înmoaie, se pun roșiile și o cană cu apă. Se pun oțetul, usturoiul pisat, chimenul, foile de dafin, sarea, piperul și cimbrul. Se lasă la fiert acoperit cu capac aproximativ o oră şi se scutură vasul din când în când. Se fierb cartofiorii în apă cu sare apoi se pun în stifado și se mai fierbe totul cinci minute.

Kolokythokeftedes

Ingrediente: 700 g zucchini sau dovlecei dați pe răzătoare, 150 g brânză feta, 1-2 căței de usturoi pisat, 3 fire de ceapă verde tocată, 1 legătură de mărar, 1/2 legătură de pătrunjel, 3 frunze de mentă, 2 ouă bătute, făină integrală sau pesmet, sare, piper, ulei.

Mod de preparare: dovleceii se amestecă bine cu sare, se lasă puțin, apoi se storc. Se combină cu usturoi, ceapă, brânză, verdeaţă, ouă și trei linguri cu făină sau pesmet, sare și piper. Se fac chiftele în palmă, se dau prin făină sau pesmet și se prăjesc în ulei încins sau se așază într-o tavă pe hârtie de copt stropite cu ulei de măsline și se introduc în cuptor. Se servesc cu tzatziki.

Condiment Gyros

Ingrediente: 1 lingură cu fulgi de ceapă uscată, 1/2 linguriță cu usturoi fulgi, 1 linguriță rasă cu piper negru măcinat proaspăt, 1 lingură cu boia dulce, 1 linguriță cu oregano uscat, 1 linguriță cu măghiran uscat, 1/2 linguriță cu rozmarin uscat, 1/4 linguriță cu chimion.

Mod de preparare: se pun toate ingredientele într-o râșniță și se macină pudră. Se folosește la diverse preparate cu specific grecesc.

Sos tzatziki

Ingrediente: 1 castravete mare ras pe răzătoare și bine stors, 200 g iaurt dens (preferabil grecesc), 2 căței de usturoi striviți, 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin, mărar proaspăt și tocat, sare, piper.

Mod de preparare: castravetele se combină cu iaurtul, usturoiul, uleiul și mărarul. Se drege cu sare și piper.