Main menu

header

563 26 1de Dana Purgaru

Broccoli, o legumă destul de recent apărută pe tarabele țăranilor, își cere din ce în ce mai pregnant dreptul în meniul românilor. Și pe bună dreptate, deoarece are și de ce să fie apreciat atât pentru proprietățile sale nutritive, cât și pentru gustul său deosebit atunci când este preparat. La fel ca sora sa, conopida, broccoli conține o cantitate însemnată de vitamina C, dar și de vitamina K, are puține calorii și este bogat în calciu, magneziu, sodiu, potasiu, acid folic, zinc, seleniu și fosfor. După ce în numărul trecut v-am prezentat câteva modalități de preparare a conopidei, a venit rândul unor rețete de mâncare cu broccoli, numai bune de pus pe masă în serile răcoroase.

Supă de broccoli

Ingrediente: 1 kg broccoli, 1,5 litri de supă de carne sau de legume, crutoane, 150 g cașcaval ras, 1 lingură cu unt, 1 cățel de usturoi tocat mărunt, 1 lingură cu ulei de măsline.

Mod de preparare: buchețelele mici de broccoli se călesc în unt și ulei. Se adaugă usturoiul și se lasă la înăbușit unul-două minute. Se toarnă supa și se fierbe până ce broccoli se înmoaie puțin. Se pasează în blender, apoi se pune din nou la fiert. Se condimentează cu sare și piper și se servește cu crutoane şi caşcaval.

Ciorbă de broccoli cu afumătură

Ingrediente: 1 broccoli, 1 ceapă, 1 tijă de praz, 2 cartofi, 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 țelină mică, 1 cutie cu roșii în sos, 300 g afumătură, sare, piper, borş, pătrunjel proaspăt, smântână, 1 gălbenuș, leuștean proaspăt, ardei iute.

Mod de preparare: se pune ceapa mărunțită la călit, se adaugă morcovii, păstârnacul și țelina tăiate cubulețe, iar la final carnea afumată tăiată feliuțe mici și se lasă să se rumenească. Se adaugă rondele de praz, se mai lasă puțin la preparat, apoi se stinge totul cu 1,5 litri de apă. Se potrivește de sare și piper. După 20 de minute se adaugă cartofii tăiați cubulețe și bucățele de broccoli. Se mai lasă la fiert 20 de minute, se pun roșiile mărunțite, iar după cinci minute se adaugă borșul, smântâna, gălnenuşul bătut şi pătrunjelul. Se servește cu leuștean tocat fin și ardei iute.

Piure de broccoli cu avocado

Ingrediente: 1 broccoli, 1 avocado foarte copt, 1 linguriță cu unt, 1/2 cană cu lapte, 1 cățel de usturoi.

Mod de preparare: broccoli se fierbe în apă cu sare. Se trece apoi prin blender împreună cu celelalte ingrediente și se completează cu zeamă de la fiert dacă mai e necesar.

Broccoli pane cu sos

563 26 2Ingrediente: 1 broccoli mare, 1 ou, 2 linguri cu făină, pesmet, sare, piper. Pentru sos: 100 ml smântână, 2-3 căței de usturoi, 1 linguriță cu ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel verde.

Mod de preparare: oul se bate bine, se combină cu făină, sare şi piper. Broccoli se desface în buchețele mici care se trec prin compoziție, apoi prin pesmet și se prăjesc în ulei încins. Pentru sos, usturoiul se mărunțește, se combină cu sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel și smântână.

Sufleu de broccoli cu ciuperci

Ingrediente: 300 g broccoli, 350 g ciuperci, 3 ouă, 200 g cașcaval ras, 4 linguri cu smântână, piper, praf de usturoi, rozmarin.

Mod de preparare: broccoli se fierbe câteva minute. Ciupercile se taie cubulețe și se călesc. Se combină cu buchețele de broccoli, ouăle, 100 g de cașcaval, smântâna și condimentele. Se toarnă compoziția într-o tavă, se presară restul de cașcaval și se coace la foc mediu, circa o jumătate de oră.

Broccoli gratinat cu morcovi, păstârnac și țelină

Ingrediente: 1 broccoli, 4 morcovi, 1 păstârnac, 1 țelină, 200 g smântână, 2 ouă, 100 g cașcaval, unt, sare, piper, boia.

Mod de preparare: legumele se fierb până se înmoaie puțin, apoi se scurg, se taie în bucăți mari sau mai mici, după preferințe, și se pun într-o formă de yena unsă cu unt. Se bat ouăle, se combină cu smântâna şi se toarnă peste legume. Deasupra se rade cașcaval și se introduce în cuptor circa 20 de minute.

Frittata cu broccoli, ciuperci și pui

563 26 3Ingrediente: piept de pui tăiat cubulețe, broccoli, ciuperci, 1 ceapă, sare, piper, boia iute sau dulce, ulei de măsline, 4 ouă, 3 linguri cu lapte, brânză.

Mod de preparare: ceapa se călește într-o cratiță în ulei și se adaugă ciupercile feliate. Când s-au înmuiat, se pun buchețelele de broccoli, sare, piper și boia. Se adaugă carnea și ouăle bătute cu laptele, se rade brânză deasupra și se introduce cratița în cuptor până ce mâncarea se rumenește.

Paste cu broccoli

563 26 4Ingrediente: 500 g paste, 1 broccoli, 1 ceapă, 1/2 ardei roșu sau verde, 3 căței de usturoi, 3 ciuperci, 2 cârnăciori, 150 g cașcaval, 300 ml lapte, 3 ouă, sare, piper, oregano, boia iute, ulei.

Mod de preparare: se fierb pastele în apă cu sare și un strop de ulei, apoi se strecoară. Cârnăciorii se prăjesc, se adaugă ceapa tocată, usturoiul mărunțit și ardeiul tăiat cubulețe. După ce se călesc puțin, se pun ciupercile tăiate feliuțe, buchețelele de broccoli și condimentele. Se bat ouăle, se combină cu laptele și cașcavalul ras și se toarnă în compoziție, treptat, amestecând continuu. Se adaugă apoi și pastele. Totul se așază într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu pesmet și se presară cașcaval ras deasupra. Se introduce în cuptor timp de 30 de minute.

Tartă cu broccoli și brânză

Ingrediente: aluat de plăcintă, 1 broccoli, 4 ouă, 100 g brânză sărată moale, 100 g smântână, sare, piper.

Mod de preparare: buchețelele de broccoli se fierb cu sare până se înmoaie puțin, apoi se taie în bucăți mari. Ouăle se bat cu sare și piper, apoi se combină cu brânza și smântâna. Cu foaia de aluat se tapetează o tavă joasă, de tartă, se pune broccoli, se toarnă compoziția, se mai pune o foaie deasupra și se decorează cu bucățele de aluat, în formă de zăbrele. Se introduce în cuptor pentru 40 de minute, până se rumenește.

Broccoli cu orez și mozzarella

Ingrediente: 2 broccoli mici, 3/4 cană cu orez, 1,5 linguri cu ulei de măsline, 2 căței de usturoi mărunțiți, 200 g mozzarella rasă, 200 g cașcaval ras, 6 linguri cu smântână, 1/2 ceapă mărunțită, sare, piper.

Mod de preparare: broccoli tăiat bucățele se fierbe câteva minute în apă cu sare, apoi se lasă la scurs. Într-o cratiță se pune uleiul, se adaugă orezul, usturoiul, ceapa și se călesc timp de câteva minute amestecând continuu. Se adaugă apă fierbinte și se lasă la fiert. Apoi orezul se scurge și se pune într-un castron, unde se amestecă bine cu mozzarella și 100 g cașcaval. Se unge o tavă de yena cu ulei, se toarnă compoziția și se presară restul de cașcaval şi smântâna.