Main menu

header

  Preparatele în aspic pot fi soluţii potrivite pentru aperitive la o masă festivă, o aniversare sau o cină în familie. Deşi prepararea aspicului dă bătăi de cap multor gospodine, odată deprins procedeul, reţetele nu sunt deloc greu de realizat. Vă propunem câteva reţete de aspic cu care să vă încântaţi invitaţii şi familia.

Prepararea aspicului

  Ingrediente: o bucată de os de viţel, o jumătate de kilogram de oase de vacă, 200 g şorici de porc, doi morcovi, două rădăcini de pătrunjel, o ceapă, o gulie, patru litri de apă, sare, şase albuşuri de ou bătute spumă, două-trei linguriţe cu oţet.
Mod de preparare: se pun toate ingredientele la fiert în apă cu sare. Se lasă să fiarbă două-trei ore la foc potrivit, luând spuma din când în când. După ce apa a scăzut la jumătate se strecoară supa în alt vas şi se adaugă două-trei foi de dafin. Se pune la fiert din nou, iar după primul clocot se adaugă albuşurile şi oţetul, amestecând continuu. Pentru a se proba dacă este suficient de fiert pentru a se lega, se lasă la răcit o cantitate mică. Se filtrează zeama, până când devine complet limpede. Aspicul poate fi colorat în verde cu zeamă de spanac, roşu cu suc de sfeclă sau galben cu zahăr ars. Se foloseşte pentru prepararea diverselor mâncăruri reci.

Din... ficat

  Ingrediente: 500 g de ficat de porc sau vacă, 150 g de unt, trei ouă, sare, piper, nucşoară, aspic.
Mod de preparare: ficatul se curăţă foarte bine de pieliţe şi se ţine timp de o oră în lapte. Se fierb ouăle răscoapte şi se pun în apă rece, apoi se descojesc. Într-o cratiţă se pun apa, un praf de sare şi se aşază pe foc. Când clocoteşte apa, se adaugă ficatul şi se lasă să fiarbă. După ce a fiert bine se lasă la răcit. Apoi se scoate ficatul, se scurge bine şi se dă prin sită împreună cu cele trei gălbenuşuri răscoapte. Pasta obţinută se pune într-un castron şi se freacă foarte bine cu untul, până capătă consistenţa unei creme. Se adaugă sare şi piper, după gust, şi un praf de nucşoară. Se acoperă ficatul cu aspic, ce trebuie să depăşească însă carnea cu două-trei degete. Se dă la rece până capătă consistenţă gelatinoasă, iar apoi se serveşte garnisit cu albuşurile de la ouăle fierte, tăiate felii subţiri.

...Peşte

  Ingrediente: peşte fără oase (şalău, păstrăv, somn, calcan, morun), legume, după preferinţe.
Mod de preparare: peştele se fierbe în apă cu legume şi se lasă în supă până când se răceşte. Se aşază o parte din aspic în formă. Carnea se taie felii şi se pune peste stratul de aspic. Apoi se mai toarnă aspic cât să cuprindă toată carnea şi se pune în frigider. După ce s-a închegat se răstoarnă pe un platou, se ornează cu frunze de pătrunjel şi se serveşte. Pentru peşte în aspic se folosesc forme din tablă inoxidabilă, în formă de peşte.

...Carne de pasăre
  Ingrediente: carne de pasăre, mazăre boabe, aspic.
Mod de preparare: carnea se spală, se dezosează şi se taie felii. În forma pentru aspic se aşază feliile de carne, suprapuse, şi boabe de mazăre fierte. Pe margine se lasă spaţiu liber de un centimetru şi se toarnă aspicul, până se umplu golurile şi se depăşeşte nivelul cărnii cu un centimetru. Se lasă la frigider să se închege, iar apoi se răstoarnă formele pe farfurii şi se serveşte aspicul.

...Vânat

  Ingrediente: un kilogram de carne de vânat (iepure, căprioară, mistreţ), aspic.
Mod de preparare: carnea se marinează, iar apoi se pune la cuptor câteva minute. Când devine fragedă şi suculentă se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească. Apoi se îndepărtează oasele şi se taie în bucăţi potrivite. În formă se toarnă puţin aspic, se aşază bucăţile de carne suprapuse, dar nu înghesuite, şi peste ele se pune restul de aspic, care trebuie să depăşească puţin nivelul cărnii. Se dă la frigider, până se încheagă, se răstoarnă pe platou şi se serveşte.
Cristina Tache