Main menu

header

567 26 1de Iulian D. Moleianu

Bucătăria Feng Shui se bazează pe armonia dintre energii. Primăvara, energia Yang va fi la apogeu, iar alimentaţia se schimbă, predominând hrana Yin. Lunile de primăvară trebuie să fie o perioadă de reacomodare, deoarece cumulul de energie pe care l-am depozitat în noi în lunile de iarnă este descătuşat tocmai acum.

Mâncăruri de sezon pentru patru porţii

Primăvara nu este un anotimp potrivit pentru mâncărurile grase şi grăsimi, ci o perioadă de curăţire internă. Mâncărurile de sezon ajută organismul să lase în urmă lunile de iarnă şi să se pregătească pentru energia verii. Trebuie menţionat că toate reţetele pe care vi le prezentăm sunt pentru patru porţii. Poftă bună!

Plăcintă cu ceapă verde

Reţeta pare lungă, dar este foarte simplă, iar pregătirea aluatului este o bună „gimnastică de dimineaţă”. Plăcinta cu ceapă verde merge de minune cu supe-cremă şi ideal se consumă imediat. Capacitatea de absorbţie a făinii este imprevizibilă, deci este greu de spus cantitatea exactă de apă necesară la aluat.

Ingrediente: 280 g făină albă normală, 240 ml apă fiartă, 8 cepe verzi tocate mărunt, 1 linguriţă cu sare, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare: puneţi făina într-un vas, adăugaţi puţină apă fiartă şi amestecaţi puternic. Făina va forma cocoloaşe. Continuaţi până când se formează o singură minge mare şi moale, care nu trebuie să fie lipicioasă. Puneţi aluatul pe blatul dat cu făină şi frământaţi-l ritmic, până devine foarte omogen şi elastic (cam cinci minute). Aşezaţi-l la loc în vas şi acoperiţi-l cu un ştergar umezit, pentru ca suprafaţa aluatului să rămână moale şi să nu se usuce. Lăsaţi-l o jumătate de oră să se aşeze. Împărţiţi aluatul în patru, luaţi o parte şi rulaţi-o în palme. Apoi, cu făcăleţul, întindeţi-o într-un cerc gros de cam 3 mm. Ungeţi foaia cu ulei folosind o pensulă, până la o distanţă de 13 mm de margini. Presăraţi uniform puţină sare şi nişte ceapă verde tocată. Apoi, rulaţi aluatul într-o formă de cârnat lung şi încolăciţi-l ca pe un şarpe. Repetaţi totul şi puneţi al doilea „şarpe” peste primul. Apoi întindeţi-le uşor cu făcăleţul sau, pur şi simplu, cu palmele, până obţineţi o grosime de circa 13 mm. Repetaţi procesul cu cele două părţi rămase din cocă şi faceţi încă o plăcintă. Încălziţi wok-ul şi adăugaţi ulei până la un nivel de 6 mm. Puneţi o plăcintă în tigaie, prăjiţi-o la foc mic pe o parte, până se rumeneşte, apoi întoarceţi-o şi rumeniţi-o pe cealaltă parte. Scoateţi-o cu spumiera şi uscaţi-o pe hârtie de bucătărie. Tăiaţi plăcinta felii şi serviţi-o cât mai sfârâie şi este crocantă.

Supă de pui şi porumb dulce

567 26 2Supa de pui cu porumb are o aromă cremoasă care place, în general, copiilor. Reţeta se poate încerca însă şi cu carne de crab, crevete sau felii de peşte, în loc de pui. Dacă sunteţi vegetarieni, puteţi folosi în schimb pastă de soia.

Ingrediente pentru o supă: 1 piept de pui dezosat şi curăţat de piele, 225-300 g porumb dulce, 1 ou mic, 850 ml apă, sare, puţin piper alb. Pentru marinată: 1 linguriţă cu sos alb de soia, 1 linguriţă cu mălai dizolvat în 1 lingură (15 ml) cu apă.

Mod de preparare: tocaţi mărunt carnea de pui. Puneţi-o într-un castron, adăugaţi toate ingredientele de marinată, amestecaţi atent şi lăsaţi să se pătrundă cât timp pregătiţi celelalte ingrediente. Dacă folosiţi boabe întregi de porumb fie ele proaspete, congelate sau de la conservă, tocaţi-le mare. O puteţi face de mână sau cu un robot alimentar, dar va trebui să dezgheţaţi boabele congelate înainte de a le toca. Bateţi oul într-un castronaş cu puţină sare. Fierbeţi 850 ml apă, adăugaţi porumbul dulce şi o lingură cu sare, apoi puneţi iar la fiert. Când compoziţia dă în clocot, adăugaţi puiul marinat, puneţi iar pe foc cel puţin două minute şi amestecaţi bine, ca să rupeţi carnea. Lăsaţi pe foc cel puţin două minute, până se albeşte tot pieptul de pui. Stingeţi flacăra şi amestecaţi printr-o mişcare circulară, cu beţişoarele, pe măsură ce lăsaţi să picure încet oul, pentru ca acesta să se închege în firişoare lungi. Luaţi oala de pe foc, lăsaţi-o să stea o secundă, apoi puneţi supa într-un bol încălzit, presăraţi piper alb şi serviţi-o cu plăcere.

Roşii cu văcuţă şi ouă

Această reţetă vă va tenta să gustaţi roşiile, chiar dacă, teoretic, nu vă plac. Ouăle, văcuţa şi gustul acrişor de roşii sunt îndulcite prin adăugarea zahărului, conferind acestei mâncări o aromă copioasă, dar subtilă.

Ingrediente: 200 g muşchi de vacă, 450 g roşii, 4 ouă, 1/2 linguriţă cu sare, 2 linguri (30 ml) cu ulei, 100 ml apă, până la 3 linguri (45 ml) cu zahăr (în funcţie de dulceaţa roşiilor). Ingrediente pentru marinată: 1 linguriţă cu sos alb de soia, 1 praf de sare, 1 linguriţă cu zahăr, 1 linguriţă cu mălai dizolvat în 1 lingură (15 ml) cu apă rece, ulei.

Mod de preparare: tocaţi mărunt carnea de văcuţă sau, dacă preferaţi, mărunţiţi-o într-un robot de bucătărie. Puneţi-o într-un castron, adăugaţi ingredientele de marinată şi amestecaţi bine. Spălaţi roşiile şi tăiaţi-le în patru. Bateţi ouăle cu o jumătate de linguriţă cu sare, până se combină gălbenuşul cu albuşul. Încingeţi wok-ul, adăugaţi o lingură cu ulei şi rotiţi tigaia ca să-i acoperiţi întreaga suprafaţă. Adăugaţi ouăle, prăjiţi-le rapid până când se încheagă, apoi puneţi-le pe o farfurie. Adăugaţi o lingură cu ulei în wok, apoi roşiile cu 100 ml apă şi zahăr după gust. Prăjiţi rapid, amestecând, apoi lăsaţi la foc mediu cinci minute sau până când roşiile devin moi. Adăugaţi carnea de văcuţă şi prăjiţi-o un minut sau până când îşi schimbă culoarea, adăugaţi ouăle, amestecaţi bine şi serviţi.