Main menu

header

580 26 2de Dana Purgaru

Ce-ar fi viaţa fără flori?... Le mirosim, le admirăm în grădini şi în glastre, le oferim cu drag şi ne încântă viaţa cu parfumul şi culorile lor. Puţină lume ştie însă că unele dintre acestea se potrivesc de minune şi în farfurie. Şi nu ca decor, ci ca ingredient principal. Iată câteva idei de reţete care cu siguranţă vor transforma orice gospodină într-un veritabil chef foarte apreciat pentru imaginaţia sa.

Budincă de păpădie

Ingrediente: 1 mână cu flori şi frunze de păpădie spălate, uscate şi mărunţite, 1 ceapă tocată, 2 căţei de usturoi tocaţi, un sfert de cană cu roşii uscate şi tocate, 1 linguriţă cu fulgi de ardei uscaţi, 2 ouă, 1 cană cu smântână grasă, 1 cană cu brânză mărunţită, 3 căni cu pâine veche de o zi tăiată în cubuleţe, sare, piper, ulei.

Mod de preparare: într-o tavă mare încingeţi puţin ulei şi căliţi câteva minute ceapa, usturoiul, fulgii de ardei şi roşiile. Adăugaţi păpădiile, sare, piper şi gătiţi până se înmoaie. Bateţi ouăle, combinaţi-le cu smântâna şi brânza mărunţită, apoi adăugaţi cuburile de pâine şi mixul de păpădie şi amestecaţi. Turnaţi totul într-o formă rotundă şi coaceţi circa o oră.

Flori de dovlecel pane

Ingrediente: 125 g brânză de capră, 30 g parmezan ras fin, 2 linguri cu ceapă verde tocată, 1 linguriţă cu cimbru tocat, sare, piper, 8 flori de dovlecel cu fructul mic ataşat, 100 g făină, 3 ouă bătute uşor, 120 g pesmet, 350 ml ulei de floarea-soarelui pentru prăjit, 1 lingură cu miere de lavandă, alune pisate.

Mod de preparare: combinaţi brânza, parmezanul, ceapa, cimbrul şi un praf de sare şi piper. Puneţi o lingură din amestec în fiecare floare şi răsuciţi uşor vârfurile petalelor. Pregătiţi trei boluri, unul cu făină şi un vârf de linguriţă cu sare, unul cu ouăle bătute şi unul cu pesmet. Treceţi fiecare floare prin cele trei pe rând, apoi prăjiţi-le în ulei şi scoateţi-le pe şerveţele. Se servesc cu miere şi alune pisate.

Pui cu lavandă

Ingrediente: 1 piept de pui fără os, 2 linguri cu miere de lavandă, 2 linguriţe cu amestec de levănţică, rozmarin, pătrunjel, cimbrișor, busuioc, maghiran, cimbru şi oregano (condimente de Provence), piper.

Mod de preparare: încingeţi grătarul, apoi tăiaţi pieptul de pui în patru fâşii. Acestea se ung cu miere şi se presară ierburile condimentate şi piper. Se pun pe grătar şi se supraveghează ca să nu se ardă.

Spaghete cu maci

Ingrediente: 350 g spaghete, 1 plic cu şofran, 2 gălbenuşuri, 50 g parmezan, 20 flori de mac, 2 linguriţe cu seminţe de mac, sare, piper, ulei de măsline.

Mod de preparare: şofranul se înmoaie în două linguri cu apă. Petalele de mac se spală. Se bat gălbenuşurile, se adaugă şofranul, brânza rasă, piper şi sare, apoi se pun petalele. Se prepară pastele, se scurg, se pun într-un vas termorezistent, se asezonează cu sosul, puţin ulei, se presară seminţele de mac şi se lasă în cuptor până se rumenesc.

Clătite cu panseluţe Ingrediente: 1,5 cană cu lapte, 1/2 cană cu apă, 1 cană cu zahăr, 1/2 linguriţă cu sare, 3 linguri cu unt nesărat, topit, 1/2 cană cu făină de hrişcă, 3/4 cană cu făină de grâu, 3 ouă, circa 15 flori de panseluţe (cam o cană).

Mod de preparare: cu excepţia florilor, puneţi toate ingredientele într-un blender şi mixaţi până se face un lichid vâscos, care se ţine apoi la frigider două ore sau peste noapte. Se lasă să revină la temperatura camerei, se amestecă bine, se încinge o tigaie, se topeşte puţin unt şi se toarnă în mijloc 1/4 cană cu aluat, răsucind tigaia pentru a-l distribui egal. După un minut se presară câteva floricele. Folosiţi o spatulă pentru a întoarce clătita şi mai lăsaţi pe foc 30 de secunde. Clătitele se servesc cu sirop, gem, miere sau cu dulceaţă.

Pâine cu lavandă

580 26 2Ingrediente: 450 g făină pentru pâine, 1 lingură cu sare, 400 ml apă călduţă, 1 lingură cu drojdie uscată, 1 lingură cu miere, 1 mână cu roşii uscate mărunţite, 1 mână cu flori de lavandă şi câteva frunze, toate bine tocate, 3 căţei de usturoi pisat.

Mod de preparare: drojdia se combină cu apa călduţă şi se lasă două minute, apoi se adaugă mierea şi usturoiul. Se combină făina cu sarea, roşiile şi lavanda şi se face un loc în mijloc în care se toarnă amestecul de drojdie şi restul de apă călduţă. Se frământă bine aluatul, apoi se toarnă într-o formă rotundă tapetată cu hârtie de copt. Se acoperă cu un prosop de bucătărie şi se lasă să stea lângă aragaz, la căldură, circa o oră, până când aluatul s-a dublat. Se coace circa 40 de minute, până când se desprinde de marginea tăvii.

Omletă cu flori de soc sau de salcâm

Ingrediente: 4 ouă, 2 cepe, 1 pumn cu flori de salcâm sau de soc, pătrunjel proaspăt, parmezan ras după gust, sare, piper.

Mod de preparare: se bat ouăle bine şi se combină cu ceapa tăiată mărunt, florile de salcâm, trei sferturi din parmezan, sare şi piper. Se toarnă într-o formă de tartă tapetată cu hârtie de copt şi se introduce în cuptor. Când e aproape gata se presară restul de parmezan şi se mai rumeneşte puţin. Se serveşte cu pătrunjel tocat.

Pesto din flori de dovlecel

Ingrediente: 3 linguri cu seminţe de pin, 2 linguri cu apă fierbinte, 1 praf de şofran, 10-12 flori de dovlecei, 1/3 cană cu parmezan ras, 1/2 cană cu ulei de măsline, sare.

Mod de preparare: într-o tigaie rumeniţi puţin seminţele de pin, apoi scoateţi-le pe o farfurie. Puneţi şofranul în apa fierbinte, iar florile într-un mixer şi mărunţiţi-le. Adăugaţi seminţele, brânza şi şofranul împreună cu apa. Mixaţi cu ulei de măsline până se face o pastă. Adăugaţi sare după gust. Se păstrează într-un borcănel, la rece, maximum trei zile.

Îngheţată cu flori

Ingrediente: 1 cană cu zahăr, 1 cană cu apă, 1/2 cană cu flori uscate, 1 mână cu flori proaspete, comestibile.

Mod de preparare: încălziţi zahărul, apa şi petalele uscate. Acoperiţi vasul, opriţi focul şi lăsaţi circa o oră. Strecuraţi şi turnaţi lichidul în forme pentru îngheţată. Introduceţi în congelator timp de o oră, apoi adăugaţi în fiecare formă petalele proaspete, beţele pentru îngheţată şi reintroduceţi în congelator.

Petale glazurate

Ingrediente: petalele de la 2 trandafiri mari, 1 albuş, 1 linguriţă cu apă, 1 cană cu zahăr.

Mod de preparare: aşezaţi petalele pe o hârtie de copt într-o tavă. Bateţi albuşul bine împreună cu apa. Ungeţi fiecare petală folosind o pensulă de patiserie şi apoi imediat presăraţi zahăr. Lăsaţi petalele să se usuce 24 de ore. Se pot păstra şi consuma chiar şi peste câteva săptămâni.

Pentru a prepara mierea de lavandă aveţi nevoie de 3/4 cană cu miere şi circa 15 flori de lavandă. Încălziţi mierea, amestecaţi lavanda, lăsaţi să se răcească şi introduceţi în frigider peste noapte. Încălziţi apoi combinaţia, turnaţi mierea într-un bol şi îndepărtaţi lavanda

Atenţie! Nu toate sunt comestibile

Nu toate florile sunt comestibile, şi de aceea este necesar să vă documentaţi înainte de a le găti. Printre cele care pot fi mâncate se numără: liliacul, lavanda, florile pomilor fructiferi, de dovlecel, dovleac sau zucchini, de muşcate, de zmeur, viorele, violete, albăstrele, begonii, brumărele, bujor, busuioc, caprifoi, cerceluş, creţuşcă, crin, crizantemă, păpădie, floarea-soarelui, gălbenele, gladiole, gura-leului, lumânărică, luminiţă de noapte, mac, magnolie, mazăre, muşeţel, nalbă, panseluţe, părăluţe, roiniţă, salcâm, soc, trandafir, trifoi roşu.