Main menu

header

586 26 1de Raluca Grințescu

Din ţinuturile muntoase ale Marocului până în deşerturile fierbinţi ale Peninsulei Arabiei şi din cel mai mare oraş al Africii, Cairo, şi până în agitatul Bagdad, cultura şi bucătăria arabă şi-au lăsat urme adânci asupra acestor ţinuturi, transformând ceea ce era odinioară hrană servită de nomazi în corturile din deşert într-una dintre cele mai delicioase şi sănătoase bucătării ale lumii. Astăzi vom face un periplu mai… dulce.

Carawe

Desertul lehuzei

Ingrediente: 4 pahare cu apă, 1 pahar cu orez măcinat, 2 pahare cu zahăr, 2 linguri cu chimen dulce măcinat, 1 lingură cu scorţişoară măcinată, jumătăţi de migdale, fistic, nucă zdrobită, seminţe de pin pentru decorat.

Mod de preparare: într-o cratiţă antiaderentă se fierbe apa cu zahărul; când începe să fiarbă se pune orezul măcinat în ploaie şi se amestecă bine să nu se formeze cocoloaşe. Se adaugă chimenul dulce şi scorţişoara şi se fierbe opt-zece minute până s-a îngroşat. Se pune budinca rezultată în cupe de desert şi se decorează după gust cu seminţe de pin, nucă, fistic sau migdale.

Basbousa

Prăjitură de griș cu sirop de zahăr

586 26 2Ingrediente: pentru blat: 2 căni cu griș, 2 linguri cu fulgi de cocos, 3/4 cană cu zahăr, 1 lingură cu praf de copt, 50 g unt moale, 1 cană cu smântână Nestle cu aromă de miere, 1 cană cu iaurt gras, 2 linguri cu migdale neprăjite, zeamă de lămâie. Pentru sirop: 2 căni cu zahăr, 2 căni cu apă, 1/2 linguriţă cu esenţă de vanilie, 1 lingură cu suc de lămâie, 1 lingură cu apă de roze (sau apă de flori de portocală), 25 g margarină de palmier sau unt nesărat (sau untură de oaie).

Mod de preparare: se amestecă grișul, fulgii de cocos, zahărul şi praful de copt stins cu zeamă de lămâie. Separat se freacă spumă untul cu smântâna, apoi se adaugă la ingredientele uscate şi se amestecă bine. Se toarnă apoi iaurtul şi se mai amestecă până se omogenizează. Se pune într-un vas de sticlă termorezistent, uns în prealabil cu unt şi pudrat cu făină. Se trasează cu un cuţit romburi pe aluat şi în fiecare romb se pune câte o jumătate de migdală. Se dă la cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius circa 45 de minute. Între timp se prepară siropul. Se pun pe foc apa cu zahărul, sucul de lămâie, esenţa de vanilie şi apa de roze; se lasă să fiarbă fără capac 15 minute până s-a îngroşat; la ultimele clocote se adaugă untul. După ce s-a copt blatul, se scoate din cuptor şi se toarnă siropul cald peste el să se pătrundă bine. Se pune înapoi în cuptor încă cinci-zece minute, până ce prăjitura devine aurie deasupra. Se serveşte după ce s-a răcit. Este foarte gustoasă cu ceai de mentă.

Roz u halib

Orez cu lapte arăbesc

586 26 3Ingrediente: 50 g orez (nu basmati), 1-1,5 l lapte, zahăr, apă de trandafiri, vanilie, scorţișoară, dulceaţă de cireşe sau de vişine, 1 pahar cu fistic, alune sau nuci tocate mărunt.

Mod de preparare: se spală orezul în trei ape reci, după care se pune la fiert, acoperit cu foarte puţină apă. Când începe să fiarbă şi bobul să înflorească, adăugaţi laptele şi zahărul după gust. Lăsaţi la fiert şi cu atenţie să nu dea în foc. Când este gata, adăugaţi scorţişoară pulbere, zahăr vanilat şi două-trei linguri cu apă de trandafiri, după care amestecaţi şi turnaţi în castronele, daţi la rece o oră şi la servire adăugaţi pe deasupra dulceaţă şi fistic, alune sau nuci pisate... şi poftă mare!

Basbousa este cunoscută sub numele de Revani (Turcia), Ravani (Grecia), Ma’mounia (Egipt), Harisa (Liban), Namura (Siria)

Kunafa

Cataif cu ricotta şi mozzarella

586 26 4Ingrediente: 450 g cataif, 2 cutii cu ricotta şi 2 cutii cu mozzarella, 150 g unt, 50 g nucă de cocos, apă de flori de portocal (sau apă de trandafiri), fistic, 400 g zahăr pentru sirop, lămâie, apă.

Mod de preparare: untul se pune la topit. Cataiful se mărunţeşte bine. Într-un castronel amestecaţi umplutura de brânză cu nucă de cocos şi o lingură cu apă de flori de portocal sau câteva picături de esenţă. Amestecaţi bine cataiful mărunţit cu untul topit. Separaţi cantitatea de kataif în două părţi egale. Jumătatea rămasă o presaţi bine în tavă, apoi aşezaţi deasupra tot amestecul de brânză. Pentru că amestecul e lipicios se foloseşte o folie să-l presărați. Acum puneţi restul de cataif şi presaţi bine, dar nu în profunzime. Se dă la cuptor 30 de minute la 180 de grade Celsius. Între timp faceți un sirop pe care-l lăsați să dea un clocot şi apoi îl răciți, să fie măcar la temperatura camerei: 400 g zahăr, 250-300 ml apă, 2 linguri cu apă de flori de portocal, câţiva stropi de lămâie (15 picături sau stoarceţi pur şi simplu). Când scoateţi tava fierbinte, turnaţi repede siropul răcit, împrăştiaţi peste tot cu o lingură mare. Cu grijă, să fie cât de cât uniform însiropată. La sfârşit presăraţi fistic.