Main menu

header

588 26 1de Dana Purgaru

Așa cum o poveste bună ne încântă sufletul timp de câteva zile și ne hrănește imaginația, caisele, aceste fructe cu gust dulce-acrișor, delicat, alintă papilele gustative și ne oferă o senzație de satisfacție care durează. Prin puterea alchimiei din oală însă, magia ce se petrece atunci când băgăm în gură un astfel de fruct bine copt, zemos, plin de sănătate poate fi exploatată în fel și chip. Iată câteva idei de rețete ce vor pune și mai mult în valoare savoarea micilor fructe înrudite cu prunele, ce provin din zona Chinei și sunt pline de vitamine, minerale și fibre alimentare.

Salată

Ingrediente: 150 g caise tăiate felii, 150 g roșii cherry, 3-4 felii de mozzarella, frunze de busuioc proaspăt, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu oțet balsamic, sare, piper.

Mod de preparare: roșiile se taie în jumătăți, se așază deasupra o feliuță de caisă, una de mozzarella și se presară busuioc. Se asezonează cu ulei, oțet, sare și piper, apoi se înfige o scobitoare.

Mâncărică aromată

Ingrediente: 300 g caise, 2 bucăți de piept de pui, 3 lingurițe cu zahăr, 200 g unt, 1 linguriță cu făină, praf de turmeric, chimion, piper, pătrunjel tocat.

Mod de preparare: carnea se taie cuburi sau fâșii subțiri și se înăbușă în unt. După ce se reumeneşte, se adaugă apă cât să o acopere și se lasă să fiarbă. Când e aproape gata, se pun caisele tăiate în sferturi, zahărul topit pe baie de aburi, făina și condimente după gust. Se servește cu pătrunjel tocat.

La grătar

Ingrediente: 8 caise tăiate în jumătăți, brânză moale, 2 linguri cu miez de nucă pisat.

Mod de preparare: tăiați brânza în cubulețe și puneți-le pe fiecare jumătate de caisă, apoi presărați miez de nucă. Așezați-le pe grătarul încins până ce brânza se topește. La servire, înfigeți câte o scobitoare în fiecare caisă.

Prăjite

Ingrediente: 500 caise, 1 păhărel cu coniac, 5 linguri cu zahăr, 6 linguri cu pesmet, ulei, zahăr pudră, scorțișoară.

Mod de preparare: fructele se spală și se taie în două, se scot sâmburii, apoi se pun în coniac împreună cu zahărul și se lasă o oră. Se scurg, se presară cu pesmet și se prăjesc în ulei. Se servesc cu zahăr pudră și scorțișoară.

Cu orez

588 26 2Ingrediente: 1/2 kg caise, 300 g orez, 2 linguri cu zahăr, coaja de la 1 lămâie, 1 litru de apă, 2 linguri cu unt.

Mod de preparare: caisele se taie sferturi și se pun la fiert împreună cu coaja de lămâie. Se adaugă orezul și zahărul și se amestecă, iar înainte de a le servi se pune unt topit.

Șerbet

588 26 3Ingrediente: 1 kg caise, 1 litru de apă, 1 kg zahăr, vanilie.

Mod de preparare: se spală și se pisează pulpa de caise și miezul de sâmburi. Se fierb în apă, se strecoară și se obține un litru de zeamă, care se pune la fiert cu zahărul și cu vanilia. Când este foarte bine legat, se dă deoparte, iar după ce se răcorește se freacă bine într-un singur sens, până devine mat. Operațiunea se face numai când are temperatura potrivită (fundul cratiţei nu trebuie să fie nici cald, nici rece).

Peltea

Ingrediente: 1 kg caise, sâmburii de caise curățați de coajă, 1 litru de apă, 1 kg zahăr.

Mod de preparare: se spală caisele, se scot sâmburii și se pun împreună să fiarbă 30 de minute în apă. Se lasă să se răcească puțin, apoi se strecoară printr-un tifon pus în două. Jumătate din cantitatea de zeamă se pune să fiarbă cu zahărul până se leagă foarte bine. Când este gata, se transferă în borcan împreună cu sâmburii curățați.

Marmeladă

Ingrediente: 5 kg caise coapte bine, 500 ml apă, 3,7 kg zahăr.

Mod de preparare: caisele spălate și fără sâmburi se pun la fiert. Se pasează apoi cu zahărul și se aşază totul la fiert, amestecând mereu ca să nu se prindă. Când marmelada este bine legată, vasul se dă deoparte, se pune în borcănele și se lasă să se răcească înainte de a se astupa.

Dulceață de caise verzi

Ingrediente: circa 80 de caise cu sâmburi neformați, 1,3 kg zahăr, 1 lămâie, 4 pahare cu apă.

Mod de preparare: fructele se spală, se înțeapă cu un ac de mai multe ori și se pun în apă rece, ce se schimbă de 10-12 ori. După ce se scot, se pun într-un tifon și se scufundă în apă clocotită de trei ori, apoi se aşază pe o sită să se scurgă. Se pune zahărul cu apă să fiarbă, iar când se face siropul se pun caisele și se lasă să fiarbă la foc mic până se leagă siropul. Se pune zeama de lămâie, se dă la foc tare și se lasă să mai dea în câteva clocote. Se aşteaptă să se răcească, apoi se toarnă în borcane și se leagă cu celofan.

Dulceață de caise coapte

Ingrediente: 1 kg caise, 1 kg zahăr, 1 lămâie, 1 pahar cu apă.

Mod de preparare: se aleg caise frumoase, se spală, se curăță de coajă fără să se scoată sâmburii, se țin în apă de var 30 de minute, se limpezesc și se lasă într-o strecurătoare ca să se scurgă. Zeama de var (hidroxid de calciu) se obține din circa 1/4 kg var stins amestecat cu 2 l apă rece. Se lasă să se limpezească câteva ore, apoi se scurge lichidul clar de deasupra. Se poate folosi și apă cu bicarbonat în loc de zeamă de var. Se pune apa cu zahărul să se lege la foc iute. Caisele se taie în jumătăți, se scot sâmburii și se pun în siropul bine legat, în vasul tras de pe foc și apoi acoperit. Se lasă 15 minute, apoi se pun la fiert pe foc iute. Între timp, se scoate miezul de la sâmburi, se curăță de pielițe și se pun în dulceața ce fierbe. Se adaugă zeama de lămâie. Când siropul e legat, se lasă să se răcească, apoi se toarnă în borcănele cu capac.

Sirop

Ingrediente: 2 litri de zeamă în care au fost fierte caisele coapte, 750 g zahăr.

Mod de preparare: se pune zeama în care au fiert caisele şi zahărul să fiarbă la foc mic, apoi la foc iute ,până se leagă sub formă de sirop, ce va fi consumat ulterior cu apă. Se lasă să se răcească și se pune în sticle ce se astupă.

Înghețată

588 26 4Ingrediente: 300 g caise, 200 g zahăr pudră, 500 g frișcă vegetală, esență de vanilie după gust, ciocolată rasă.

Mod de preparare: fructele se curăță de sâmburi, se spală, se scurg bine și se pun în mixer împreună cu o parte din zahăr (după gust), apoi se mixează până se face un piure. Separat se bate frișca bine cu restul de zahăr și cu esența de vanilie. Se combină cu piureul, se toarnă compoziția în cupe și se lasă la congelator. Se servește cu ciocolată rasă.