Main menu

header

595 26 1de Raluca Grințescu

V-ați săturat de cartofi prăjiți, friptură la grătar și salată? Vă prezentăm câteva rețete ușor de preparat, dar deosebit de delicioase și puțin cam… exotice.

Gulaş erotic

595 26 2Ingrediente: 500 g carne mai fragedă de vită, 2 căni cu zeamă de carne, 1 ceapă roşie mijlocie, 2 linguri cu pastă de tomate, 1 lingură cu papricaş, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 căţel de usturoi, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 1 lingură cu smântână, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: în oala de gulaş se rumeneşte ceapa tocată în uleiul de măsline la foc mic pentru cinci minute. Se adaugă şi usturoiul fin tocat şi se mai lasă două minute la foc mic, apoi papricaşul şi se prăjeşte carnea tăiată cubuleţe pentru gulaş pe toate părţile (cam trei-patru minute dacă e fragedă). Se adaugă apoi zeama de carne şi pasta de tomate, se condimentează cu sare şi cu piper, se acoperă şi se lasă la foc mediu pentru aproximativ o oră, până ce carnea e numai bună. Ocazional, se poate amesteca şi se mai adaugă apă atunci când sosul scade prea tare. La final, se amestecă bine şi smântâna, şi zeama de lămâie şi se ia de pe foc. Se poate servi simplu sau cu garnitură de orez.

Orez cu ananas în vin de orez

595 26 3Ingrediente: 1 fruct de ananas bine copt, 2 linguriţe cu ulei vegetal, 2 căni cu orez fiert, 1/4 cană cu creveţi mici, 1 piept de pui bine fiert şi tăiat cubuleţe, 1/4 cană cu şuncă fiartă şi tăiată cubuleţe, 2 cepe verzi tocate, 1/4 cană cu mazăre verde, puţin vin de orez.

Mod de preparare: se taie mai întâi ananasul în două şi se scobeşte fiecare jumătate de miez. Se păstrează din miez 1/4 cană cu cubuleţe, iar restul poate fi congelat pentru alte întrebuinţări. Cele două jumătăţi de ananas trebuie încălzite la cuptor şi menţinute calde. Într-o tigaie înaltă şi largă se toarnă uleiul şi se adaugă orezul fiert, rumenindu-se la foc mare pentru două minute. Se pun apoi creveţii, pieptul de pui şi şunca şi se rumenesc şi acestea la foc puternic pentru încă două minute. Urmează mazărea, ceapa verde şi ananasul, care se vor găti două minute la foc puternic. Se adaugă la final vinul de orez şi se amestecă bine, după care se toarnă această compoziţie fierbinte în cele două jumătăţi de ananas şi se poate servi.

Supă de căpşuni

595 26 4Ingrediente: 4 căni cu căpşuni spălate şi curăţate, 4 căni cu apă, 1 linguriţă cu amestec măcinat de cuişoare şi scorţişoară, 1 cană cu smântână degresată, 3 linguri cu făină albă, 1/2 cană cu zahăr.

Mod de preparare: se spală bine căpşunile, se taie în două şi se pun la fiert în apă cu amestecul de cuişoare şi scorţişoară. Între timp se amestecă făina şi smântâna până la omogenizare, şi atunci când căpşunile au dat în clocot se închide focul şi se adaugă compoziţia de smântână şi de făină, amestecându-se constant în oala de supă. Se aduce din nou supa până la clocot, se adaugă zahăr după gust şi se poate închide de tot focul. Se serveşte cu pâine dulce prăjită şi făcută cubuleţe, cu produse de patiserie tip melci sau cu croissant.

Creveţi pane cu miere şi nucă

595 26 5Ingrediente: 250 g creveţi decorticaţi, 2 ouă, făină, ulei pentru prăjit, câteva fire de mărar, piper şi sare după gust. Pentru sos: 1 cană cu miez de nucă prăjit, 3 linguri cu miere, 3 linguri cu lapte condensat, 1 lingură cu oţet balsamic, sare, piper verde, coriandru, 1 lingură cu ulei de măsline.

Mod de preparare: spălați şi curățați bine creveţii, îi condimentați cu sare şi cu piper după gust. Bateți cele două ouă, adăugați apoi mărarul tocat şi mai puneți puţină făină până obţineți o compoziţie cremoasă, ca o smântână mai groasă. Prăjiți creveţii daţi prin amestecul obţinut, în ulei, pe ambele părţi. Îi scoateți pe o farfurie pe care ați aşezat câteva şerveţele, pentru a elimina uleiul în exces. Îi păstrați calzi. Puneți o tigaie la încins, în ea lingura cu ulei de măsline, apoi nucile prăjite, uşor sfărâmate, câteva minute. Adăugați laptele condensat, mierea, oţetul balsamic, piperul verde, coriandru şi un praf de sare. Lăsaţi pe foc şase-şapte minute, apoi dați deoparte la răcit. Aşezați creveţii pane pe un platou şi puneți deasupra sosul caramelizat cu nucile.

Ceapă roşie marinată în zeamă de lămâie

595 26 6La fel ca şi sosul de ketchup, şi marinata din ceapă roşie reprezintă un condiment perfect pentru mititei, hamburgeri sau carne la grătar, fiind un afrodiziac uşor, foarte simplu de preparat.

Ingrediente: 2 cepe roşii tăiate subţire, sucul stors de la 4 lămâi, sare şi piper după gust.

Mod de preparare: se pune ceapa într-un bol termorezistent şi se toarnă pe deasupra apă clocotită până ce este acoperită toată ceapa. Se lasă aşa un sfert de oră şi apoi se scurge apa şi se spală ceapa în apă rece; se amestecă ceapa opărită cu sucul de lămâie, sare şi piper. Se dă la frigider pentru cel puţin trei ore şi apoi se poate utiliza ca orice condiment, în special pentru preparatele la grătar. Atenţie, marinata de ceapă roşie nu ţine mai mult de trei zile la frigider!

Varză în lapte de nucă de cocos

Un fel de mâncare uşor şi foarte gustos, varza în lapte de nucă de cocos este potenţată de gustul picant al ardeilor iuţi, dar aroma proaspătă a sucului de lămâie vă va răcori, făcându-vă să apreciați, nu fără surprindere, acest preparat inedit şi atât de simplu de realizat.

Ingrediente: 4 căni cu varză dată prin răzătoare, 2 căni cu lapte de nucă de cocos, 5 ardei iuţi roşii, tocaţi fin şi pisaţi, 5 cepe arpagic tocate mărunt, 1 linguriţă curcuma condiment sau 1/2 linguriţă cu şofran, 1 linguriţă cu zeamă proaspătă de lămâie, sare după gust.

Mod de preparare: într-o tigaie neaderentă înaltă se plasează ceapa tocată, ardeii pisaţi, curcuma, laptele de cocos şi sarea şi se dă totul în clocot. Se adaugă apoi şi varza şi se lasă la foc mare pentru încă trei minute. Se pune tigaia deoparte, se amestecă zeama de lămâie, apoi se lasă să se răcească puţin şi se serveşte fierbinte.