Main menu

header

596 26 1de Anca Lăpuşneanu

Uleiurile esenţiale sunt minunate pentru cei care ştiu să le utilizeze şi să le combine. Se folosesc în terapii, în psihiatrie, în cosmetică, dar şi în mâncare. Să lucrezi cu aromele este o ştiinţă care se învaţă şi se respectă cu exactitate pentru a da rezultate bune. Aromoterapeutul Cornelia Decu Chaumont (medalion) a locuit 25 de ani în Franţa, unde a făcut cunoştinţă cu lumea uleiurilor esenţiale. Ea este şi prima care a pus bazele unei Şcoli de Aromoterapie Ştiinţifică în România. Este psihoterapeut, aromoterapeut și nutriționist şi ne-a împărtăşit câteva informaţii despre o latură mai puţin cunoscută: uleiurile esenţiale în mâncare.

„Au efect antiparazitar”

- De ce se folosesc uleiurile esenţiale în gastronomie?

- Uleiurile esenţiale în gastronomie au un dublu sens: primul, ca şi aromă, în locul plantelor aromate, al doilea, ca efect antiparazitar.

- Poţi să ne dai un exemplu în acest sens?

- Dacă în uleiul pe care îl puneţi la salate adăugaţi o picătură de ulei esenţial de oregano, o picătură de ulei de cuişoare şi o picătură de ulei de cimbru, aţi dat un parfum deosebit uleiului şi, ulterior, salatei. De preferinţă, acest ulei poate să fie un amestec de uleiuri vegetale în care să puneţi şi uleiuri esenţiale de rapiţă, de sâmbure de strugure şi de dovleac. Astfel, din cele trei miresme, aţi creat o sticlă cu ulei foarte aromat şi util. Şi așa faceţi şi o deparazitare lentă, mâncând salata preparată cu acest ulei mai multe zile la rând.

- Care sunt regulile de utilizare a uleiurilor esenţiale?

- Uleiurile esenţiale nu se pun în mâncăruri care depăşesc 30 de grade, ci se adaugă după ce mâncarea s-a răcit. În momentul în care duceţi uleiurile esenţiale la temperaturi înalte, ele devin toxice.

„Pot fi folosite şi ca un detergent de spălat legume şi fructe”

596 26 2- În ce preparate se mai pot folosi?

- Le puteţi folosi la toate cremele. Dacă vreţi să faceţi o cremă de ciocolată, trebuie să nu uitaţi că la un kilogram de cremă se adaugă două picături de ulei esenţial de Mentha arvensis. De pildă, pentru crema albă folosită la un ecler, dacă vreţi să vă surprindeţi prietenii cu un gust special, altul decât cel obişnuit, puteţi folosi la un kilogram de cremă pentru ecler două picături de ulei esenţial de cuişoare-coajă. De reţinut că două picături înseamnă 30 de miligrame. Gospodinele lucrează cu picătura, farmaciştii cu miligramul. Clătitele sunt foarte interesante. Amestecaţi un sfert alcool cu un sfert apă, cu zece picături de ulei esenţial de mandarină şi pulverizaţi frumos clătita. Pentru clătite există şi apele florale: floare de mandarin, de portocal, dar se găsesc foarte rar la noi, în România. Dacă în 250 de mililitri de ulei de măslin puneţi o singură picătură de ulei de busuioc sfânt, veţi observa cât de puternic este şi de minunat pe papile. La fel, tarhonul este o plantă minunată. Puteţi folosi o picătură la 250 de mililitri de ulei vegetal. Uleiurile în bucătărie sunt o adevărată plăcere. Vă puteţi amuza parfumând uleiurile pe care le folosiţi în mâncare. Uleiurile esenţiale au o paletă foarte diversă. Dacă v-aţi făcut o tartă cu somon la cuptor, lăsaţi să se răcească, amestecaţi într-o jumătate de linguriţă cu ulei vegetal de sâmbure de strugure, în care puteţi pune o picătură de fenicul, şi cu o pensulă acoperiţi toată suprafaţa tartei. Se absoarbe repede, şi tarta devine extrem de parfumată, este un deliciu. Puteţi face amestecul de mandarin şi de pergamotă pe orice tartă de ciocolată, dar după ce s-a răcit. Nu băgaţi uleiurile la copt.

- Deci, uleiurile esenţiale fac parte din viaţa noastră cea de toate zilele…

- Da, este fantastic să vă parfumaţi oţetul. În 500 de mililitri de oţet de mere puteţi adăuga 15 picături de ulei esenţial de dafin şi 15 picături de ulei de cuişoare şi v-aţi făcut un detergent extraordinar de spălat legume şi fructe. La trei litri de apă puneţi un capac de cinci mililitri de oţet preparat. Ajută la eliminarea unei părţi de pesticide care există în coajă. Uleiurile esenţiale au rolul lor.

- Ce alte beneficii mai au în bucătărie?

- Dacă suntem neatenţi în bucătărie, şi se întâmplă des asta, trebuie să avem mereu, pe etajeră, uleiul esenţial de lavandă fină. Acesta se pune pe arsuri, şi în câteva ore nici nu se mai cunoaşte că v-aţi fript.

Fileurile de peşte se macerează în ulei de mandarin

596 26 3- Mirosul pe care îl răspândesc acestea are un rol anume?

- Exact. Într-un produs de spălat vasele adăugaţi trei picături de Eucalyptus citriodora şi veţi scăpa de muştele şi de ţânţarii din toată casa. Se poate face acelaşi lucru şi cu detergentul de spălat mâinile, la baie. Vom avea casa aromată, dar într-un mod decent.

- Cum ar trebui să depozităm aceste uleiuri în bucătărie?

- De preferat să fie puse într-o sticluţă cu pompiţă. Astfel, grăsimile nu se pierd şi puneţi în salată şi în mâncare cât este nevoie. Cu toţii avem nevoie de 250 de miligrame de grăsimi pe zi. Dacă mâncaţi la micul dejun zece grame de unt, celelalte zece grame le puteţi folosi în salate.

- Cum sunt utilizate uleiurile esenţiale în bucătăria internaţională?

- Utilizarea uleiurilor esenţiale în gastronomie este de viitor. Sunt chefi de la restaurant care ţin deja cursuri despre uleiurile esenţiale pe care le utilizăm în bucătărie. Am un prieten, Joseph Hadad, care deja utilizează uleiul de mandarin în care îşi pune la macerat fileurile de peşte. Când vorbim despre macerat, ne referim la fileuri fine, de anşoa, care nu mai trec prin procese termice. Puneţi zeamă de lămâie şi o picătură de mandarin şi lăsaţi la macerat 24 de ore. Serviţi-l pe o bucată de pâine de secară neagră, este un deliciu la un aperitiv. Paleta este foarte largă, ar trebui să vă lăsaţi pradă magiei uleiurilor esenţiale, să fiţi alchimiştii care fac încercări.

Uleiurile esenţiale se pun după ce mâncarea s-a răcit, nu se folosesc în mâncăruri care depăşesc 30 de grade Celsius

„Rozmarinul de Maroc este un foarte bun antiinflamator“

- O reţetă cu efect de revigorare după o zi de muncă?

- Dacă este cald afară şi simţiţi oboseală, puteţi să preparaţi rapid o băutură răcoritoare şi aromată. Într-un litru de apă amestecaţi două picături de Mentha arvensis şi două picături de ulei esenţial de lămâie, puneţi în cuburi la congelator şi, în momentul când faceţi o limonadă, este de zece ori mai parfumată decât menta, care este foarte scumpă. Ghimbirul adăugat în limonadă este foarte bun pentru digestie şi are efect deparazitar. Piperul negru şi curcuma, la fel, sunt două plante cu rol antiinflamator de excepţie. La fel şi rozmarinul. La cartofi se pune o picătură de ulei esenţial de rozmarin. Şi rozmarinul de Maroc este un foarte bun antiinflamator. Poate fi folosit şi în uleiul de masaj. Rozmarinul din Franţa, Corsica, folosit în uz intern, are funcţia de curăţare a ficatului. Apoi mai este un alt rozmarin - cineol - pe care puteţi să îl utilizaţi când aveţi dureri, calmează migrenele, diferitele lovituri și contuzii.