Main menu

header

597 26 1de Dana Georgescu

Vă numărați printre cei care adoră să mănânce ouă, dar v-ați plictisit să le gătiți numai sub formă de ochiuri, de jumări sau de omletă? Iată câteva idei, ușor de pus în aplicare, ce vă pot ajuta să ieșiți din această monotonie gastronomică.

La cuptor cu roșii

Ingrediente: 1 lingură cu unt, 1/3 cană cu verdeață tocată și frunze de spanac, 4 roșii cherry tăiate pe jumătate, 3 ouă, 1 lingură cu smântână, sare de mare, piper proaspăt măcinat, 3 linguri cu brânză tare răzuită, 1 linguriță cu ceapă verde tocată.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul. Ungeți cu unt un vas de ceramică, apoi puneți tot untul în bol și introduceți în cuptor până se topește. Scoateți-l, presărați verdeața, roșiile, spargeți ouăle, puneți smântâna, sare, piper și coaceți cinci minute. Scoateți-l din nou, presărați brânza și ceapa, apoi mai daţi la cuptor unu-două minute.

Brioșe din omletă

Ingrediente: 6 ouă, 1 lingură cu ceapă roșie tocată, 2 linguri cu roșii mărunțite, 2 linguri cu ceapă verde tocată, 2 linguri cu brânză mărunțită, sare, piper, pătrunjel tocat, ulei de măsline.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul. Ungeți cu ulei o formă de brioșe cu șase găuri. Amestecați ceapa, roșiile, ceapa verde, sarea, piperul și brânza, apoi adăugați ouăle și bateți bine. Turnați compoziția în formele de brioșe și coaceți 15-20 de minute. La servire, presărați pătrunjel.

Cu șuncă

Ingrediente: 8 ouă, 4 felii de șuncă, 2 roșii mari feliate, 100 g brânză feta mărunțită, 2 linguri cu pătrunjel tocat fin, ulei de măsline, foi de plăcintă.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul. Ungeți cu ulei patru boluri pentru copt. În fiecare puneți câte o felie de șuncă şi câteva felii de roșii, apoi spargeți câte două ouă, astfel încât gălbenușurile să rămână intacte. Presărați brânză feta și acoperiți bolurile cu câte o bucată de foaie de plăcintă, astfel încât aceasta să depășească puțin marginile vasului. Coaceți 15-20 de minute. Se servește cu pătrunjel presărat deasupra.

Coapte în „ceșcuțe” de șuncă

Ingrediente: 6 fâșii subțiri de șuncă, 6 ouă, brânză tare răzuită, sare, piper.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul. Luați o formă de brioșe cu șase găuri sau niște castronașe foarte mici. Puneți șunca pe fundul fiecăreia, spargeți câte un ou, presărați brânză și asezonați cu sare și cu piper. Coaceți 15-20 de minute. Scoateți-le din forme după ce se răcesc puțin.

Coapte în cuiburi de paste

Ingrediente pentru sos: 5 linguri cu unt, 1/2 cană cu vin alb, sucul de la 2 lămâi, boia dulce sau iute, sare, piper. Ingrediente pentru ouă: spaghete fierte, 4 ouă, 2 linguri cu sos pesto, 1/4 cană cu parmezan sau altă brânză tare răzuită, pătrunjel tocat fin.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul. Topiți untul într-un vas, adăugați apoi vinul, sucul de lămâie, boiaua, sare și piper și dați deoparte. Din spaghete creați într-o tavă patru „cuiburi”, iar în mijloc spargeți câte un ou. Picurați sos de unt pe paste, puneți puțin pesto, sare și piper și coaceți șapte-zece minute. Scoateți din cuptor, presărați brânză și pătrunjel.

Coapte în zucchini

597 26 2Ingrediente: 1 zucchini verde sau galben, ulei de măsline, sare, piper, 2 linguri cu brânză, 4 linguri cu sos de roșii, 2 ouă, 4 frunze de busuioc tocate.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul. Tăiați două bucăți de zucchini pe lat, scobiți astfel încât să rămână o bază și așezați-le într-un vas de copt. Turnați puțin ulei de măsline în mijlocul bucățile de zucchini, presărați sare și piper și coaceți-le 15 minute. Mărunțiți miezul pe care l-ați scos din scobituri și amestecați-l cu sosul de roșii într-o tigaie, cu puțin ulei de măsline. Puneți apoi brânza și busuiocul. Adăugați combinația în bucățile coapte și deasupra spargeți câte un ou. Coaceți 15-20 de minute.

Coapte în chifle

Ingrediente: 4 chifle, 4 fâșii de kaizer, 4 ouă, 2 linguri cu bucățele de bacon, sare, piper, pătrunjel tocat fin.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul. Tăiați „capace” la chifle, scoateți miezul și puneți-le pe o hârtie de copt într-o tavă. Spargeți câte un ou în fiecare, presărați sare și piper și coaceți zece minute. Puneţi apoi bacon şi kaizer, mai coaceți cinci minute și serviți cu pătrunjel presărat deasupra.

Coapte în cartofi

Ingrediente: 4 jumătăți mari de cartof, 1 lingură cu unt, sare, piper, verdeață aromată, brânză tare răzuită.

Mod de preparare: faceți o scobitură generoasă în jumătățile de cartof, puneți-le într-un vas de copt, adăugați în fiecare câte un vârf de cuțit cu unt și spargeți câte un ou. Presărați sare, piper și brânză și coaceți. La servire se presară verdeața.

Cu verdeață și ciuperci

Ingrediente: verdeață tocată, 4 ouă, 2 mâini de ciuperci, 200 g smântână grasă, 50 g brânză feta, 2 linguri cu unt, 2 linguri cu zeamă de lămâie, 4 căței de usturoi, 1 lingură cu ceapă verde mărunțită, sare și piper.

Mod de preparare: preîncălziți cuptorul. Puneți o tigaie pe foc, topiți untul, adăugați usturoiul tocat și ciupercile mărunțite. Sotați trei-patru minute, adăugați zeama de lămâie și verdeața tocată. Asezonați cu sare și piper. Separat, amestecați ouăle cu smântâna, feta și adăugați ceapa verde și sare. Combinați cele două compoziții și apoi amestecul turnați-l într-un vas pentru copt uns în prealabil cu unt. Lăsați în cuptor 20-30 de minute.

Coapte în avocado

597 26 3Ingrediente: 2 avocado moi, 4 ouă, sare, piper.

Mod de preparare: tăiați avocado în două, scoateți sâmburii și scobiți. Puneți jumătăţile într-un vas uns cu unt, spargeți un ou în fiecare scobitură, presărați sare și piper și coaceți câteva minute.