Main menu

header

609 26 1de Carmen Ciripoiu

După mesele de Crăciun şi de Revelion cu produse tradiţionale bogate în grăsimi, ajutaţi-vă organismul să se detoxifice consumând combinații ușoare de salate, hrănitoare, revigorante și mai ales… delicioase.

Salată de păstăi cu brânză

609 26 2Ingrediente: 500 g fasole păstăi, 200 g telemea de capră, 300 g morcovi, 150 g măsline negre sau verzi, 300 g roșii cherry, 2 linguri cu ulei de măsline, zeama de la 1/2 lămâie, sare, piper, 1 linguriță cu busuioc.

Mod de preparare: se spală fasolea, se taie în bucăți și se fierbe în apă cu sare până se înmoaie. Se taie telemeaua în bucăți, roșiile în jumătăți, măslinele în fâșii, iar morcovii, curățați și puțin opăriți, în bastonașe. Se amestecă uleiul, zeama de lămâie, sare, piper, busuioc și puțină apă. Opțional se poate adăuga dressingului și usturoi.

Salată caldă cu dovleac și spanac

Ingrediente: 200 g rondele de dovleac, 80 g nucă, 1 mână mare cu spanac, 2 ouă, 100 g roșii cherry, 50 g brânză sărată, ulei de măsline, sare, piper măcinat.

Mod de preparare: se taie rondelele de dovleac cubulețe și se pun la cuptor pentru 20 de minute fără ulei. Se amestecă apoi împreună cu spanacul tăiat în fâșii, roșiile tăiate în jumătate și ouăle fierte. Se stropește salata cu ulei, se rade deasupra brânză, se presară puțină sare, piper și nucile măcinate.

Salată cu pere și sfeclă

Ingrediente: 2 pere, 1 sfeclă roșie coaptă, 2 linguri cu măsline kalamata, 50 g frunze de rucola, 1 lingură cu ulei de măsline, zeama de la 1/2 lămâie, 1 linguriță cu miere, sare.

Mod de preparare: se curăţă de coajă perele și se taie cubulețe împreună cu sfecla. Se spală rucola și se lasă la scurs. Se amestecă toate ingredientele într-un castron și se stropesc cu un dressing obținut din ulei, zeamă de lămâie, miere și puțină sare.

Salată Măturica

609 26 3Ingrediente: 100 g varză proaspătă, 300 g sfeclă crudă, 300 g morcov crud, 1 cățel de usturoi pisat (după gust), 1 lingură cu suc de lămâie, 1 lingură cu ulei de in.

Mod de preparare: se taie varza mărunt. Se dau pe răzătoare morcovul și sfecla. Se amestecă legumele și se storc ca să se obțină puțin suc. Se adaugă usturoiul, sucul de lămâie și uleiul și se amestecă bine.

Salată de orez negru şi legume proaspete

Ingrediente: 150 g orez negru integral, 5-6 ridichi proaspete, 2 morcovi, zeama de la 1 lămâie, 1 cățel de usturoi zdrobit (se poate folosi 1 fir de usturoi verde), 1 mână cu frunze proaspete de pătrunjel și mentă, 2 linguri cu ulei de măsline extravirgin, opțional 1/2 linguriță cu sare roz de Himalaya.

609 26 4Mod de preparare: orezul negru se fierbe în apă suficientă cât să-l acopere cu un deget. În acest fel, orezul nu se va umfla foarte mult și va rămâne ferm și puțin lipicios. După ce orezul a fiert, se lasă la răcit. Între timp se spală bine morcovii și ridichile și se taie rondele subțiri sau fâșii. Frunzele proaspete se spală foarte bine sub jet de apă rece și se lasă în strecurătoare pentru a se scurge apa în exces. Când orezul s-a răcit, se pune într-un bol împreună cu legumele tăiate rondele, usturoiul, sucul de lămâie, uleiul de măsline și sarea, și se amestecă bine. Se lasă zece minute deoparte pentru ca orezul să se impregneze cu aromele de lămâie și usturoi, apoi se adaugă frunzele proaspete de pătrunjel și mentă, se mai amestecă o dată și se servește imediat.

Salată mediteraneană cu linte

Ingrediente: 3/4 cană cu linte verde uscată, 2 căni cu apă, ardei gras roșu tăiat mărunt, 1 roșie sau 2 tăiate felii mici, 1 ceapă mică tăiată felii subțiri, 2 căței de usturoi de dimensiune medie, 1 mână cu busuioc proaspăt tocat, 3-4 nuci tocate, 2 linguri cu oțet balsamic, 1 lingură cu suc de lămâie, 2 linguri cu ulei de măsline, sare și piper după gust, 1 legătură de frunze tinere de păpădie sau rucola.

Mod de preparare: se spală lintea și se pune la fiert pentru 20 de minute. Se scurge excesul de apă, se clătește cu apă rece și se lasă la scurs. Se amestecă toate ingredientele cu lintea și se lasă la marinat pentru o oră. Se adaugă rucola sau păpădie, apoi se amestecă bine cu ulei de măsline, sucul de lămâie, sarea și piperul.

Salată verde cu dovlecel, feta și fasole roşie

609 26 5Ingrediente: 1 salată verde, 1 conservă cu fasole roșie, 1 dovlecel mare, 4 cepe, 1 ardei capia roșu, 100 g feta, sare, piper, muștar și lămâie, opțional semințe de in și de susan.

Mod de preparare: se taie dovlecelul în rondele nu foarte subțiri și se prăjește pe ambele părți până se înmoaie puțin. Într-un bol se pune salata ruptă în bucăți, apoi se adaugă ceapa și ardeii. Ulterior se toarnă și fasolea din conservă, care a fost bine spălată cu apă rece. Se adaugă dovlecelul şi feta şi se amestecă. Se toarnă dressingul, apoi semințele de in şi de susan.

Salată de iarnă cu morcov copt și avocado

Ingrediente: 3 căței de usturoi, 3/4 linguriță de chimion, 1 linguriță cu cimbru, 1/4 linguriță cu fulgi de chili, sare, piper, 1 lingură cu oțet de vin roșu, 4 linguri cu ulei de măsline, 450 g morcovi, 1 portocală, 1 lămâie, 1 avocado, spanac, 1/2 cană cu grâu încolțit, 3 linguri cu semințe de dovleac.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se adaugă în blender usturoiul, chimionul, cimbrul, fulgii de chili și oțetul de vin și se mixează până la obținerea unei paste fine, apoi se pun două linguri cu ulei și se asezonează după gust cu sare și piper. Se spală morcovii, se curăță de coajă și se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se adaugă jumătate din marinată peste aceștia. Se taie lămâia și portocala în jumătăți și se așază peste morcovi cu partea tăiată în jos. Morcovii se lasă la cuptor până se înmoaie și încep să se rumenească, apoi se pun pe un platou. Se taie morcovii la dimensiunea dorită, se feliază avocado peste aceștia, după care se adaugă spanacul și grâul încolțit. Se toarnă peste aceștia sosurile și semințele de dovleac. Salata se servește alături de crutoane și, opţional, se poate adăuga o lingură cu smântână.