Main menu

header

de Cristina Tache

Mâncarea de urzici sau de ştevie, ciorba de lobodă şi salatele de untişor sunt la mare preţ primăvara, în special în timpul postului Paştelui. Aceste verdeţuri nu sunt doar gustoase, ci şi sănătoase. O cură cu „frunze” elimină toxinele din organism şi aduce bogăţie de vitamine şi de minerale. Ca să profitaţi din plin de aceste beneficii, iată câteva reţete cu verdeţuri de primăvară.

Borş de ştevie
Ingrediente: un litru de apă, 500 ml borş, patru legături de ştevie, o legătură de lobodă roşie, două legături de ceapă verde, două linguri cu orez, două linguri cu ulei, un ou, o legătură de leuştean, o legătură de mărar, sare după gust.
Mod de preparare: ceapa se taie mărunt şi se înăbuşă în puţin ulei. Se adaugă apa şi sarea, iar când începe să clocotească se pune orezul, lăsând să fiarbă până ce este aproape gata. Se pun ştevia şi loboda, tăiate fâşii subţiri, şi se lasă să dea într-un clocot. Se adaugă borşul şi se lasă la fiert până când orezul este gata. La sfârşit se adaugă oul şi verdeaţa tocată mărunt.

Ştevie cu orez
Ingrediente: trei-patru legături de ştevie proaspătă, o cană şi jumătate cu orez, două cepe potrivite, o lingură cu delikat.
Mod de preparare: se spală bine ştevia şi se fierbe în apă cu sare. Între timp, orezul se căleşte cu ceapa tocată mărunt şi cu delikatul, adăugând câte o cană cu apă, până când este bine fiert. După ce a fiert, ştevia se scurge de apă, se toacă mărunt şi se amestecă bine cu orezul fiert. Se serveşte caldă, dar se poate consuma şi rece.

Ciulama de lobodă verde
Ingrediente: zece legături de lobodă verde, un litru de lapte, două-trei linguri cu unt, două-trei linguri cu făină, două legături de mărar.
Mod de preparare: loboda verde se fierbe în apă clocotită cu sare, se strecoară şi se bate cu mixerul. Se fierbe laptele. Separat se încălzeşte untul, se adaugă făina, având grijă să nu facă mici cocoloaşe şi să nu se ardă. Se adaugă laptele fierbinte şi se amestecă până se îngroaşă. Se adaugă loboda şi se mai dă în câteva clocote. La final se potriveşte de sare şi se adaugă mărarul. Se serveşte cu mămăliguţă.

Ciorbă de lobodă
Ingrediente: cinci legături de lobodă, o jumătate de litru de borş, un litru şi jumătate de apă, zeamă de lămâie sau oţet, o ceapă mică, un vârf de cuţit de piper, patru-cinci căţei de usturoi, o legătură de leuştean, un gălbenuş, 100 ml de smântână sau de iaurt, sare.
Mod de preparare: loboda se spală, fără să se rupă frunzele, în două-trei ape. Apoi se rup frunzele şi vârfurile fragede, se iau mănunchi şi se taie felii mai late. Loboda tăiată se pune în apa clocotită, împreună cu ceapa tăiată mărunt şi se lasă să fiarbă aproximativ 30 de minute. Ciorba se acreşte cu borş. Se poate pune un vârf de cuţit de piper, se adaugă sare după gust şi una-două linguri cu untdelemn în care se pune un vârf de boia dulce, pentru aspect. Se drege cu smântână, se adaugă usturoi tocat şi leuştean.

Salată de untişor
Ingrediente: 500 g untişor, trei linguri cu ulei, două linguri cu zeamă de lămâie, un vârf de cuţit de zahăr pudră, sare, piper, pătrunjel, mărar verde.
Mod de preparare: se aleg frunze cât mai proaspete şi fragede, se spală bine, se scurg şi se pun într-o salatieră. Se prepară un sos din ulei, lămâie, sare şi zahăr pudră, după gust, se toarnă peste salată şi se amestecă bine.