Main menu

header

614 30 1de Gabriela Militaru

Valentine’s Day este una dintre cele mai romantice zile de peste an, zi în care îndrăgostiții se întrec în a-și face unii altora surprize. Micile cadouri între iubiți își au farmecul lor aparte, însă nu este de neglijat nici masa pe care o servesc cei doi împreună. În funcție de programul fiecăruia, fie că este micul dejun, prânzul sau cina (sau toate trei), preparatele de Valentine’s Day trebuie să fie cu totul speciale.

MIC DEJUN

Pizza inimioară

614 30 2Ingrediente: 2 şi 1/4 lingurițe cu drojdie uscată, 1/2 linguriță cu zahăr brun, 1 şi 1/2 cană cu apă caldă, 1 linguriță cu sare, 2 linguri cu ulei de măsline, 3 şi 1/3 cană cu făină, topping pentru pizza (sos de roșii, ardei, măsline, porumb, felii de vinete, cașcaval, bacon sau felii de cârnați).

Mod de preparare: se dizolvă drojdia și zahărul brun în apă și se lasă la dospit zece minute. Se presară sare, ulei și făină. Se frământă aluatul până ce nu mai este lipicios. Se pune mai apoi într-un bol uns în prealabil cu puțin ulei și se lasă până ce își dublează cantitatea. Se preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. După aproximativ o oră, se scoate aluatul și se porționează în bucăți egale, care, mai apoi, sunt se modelează în formă de inimă. Se mai lasă încă zece minute să se liniștească. Se dă la cuptor pentru zece minute, după care se adaugă toppingul pentru pizza, începând cu sosul de roșii și terminând cu cașcavalul, și se redă la cuptor pentru încă 10-15 minute.

Tartă cu ciuperci și spanac

614 30 3Ingrediente: 2 linguri cu pesmet sau firimituri de pâine, 250 g ciuperci feliate, 1/2 ceapă mărunțită, 2 linguri cu ulei de măsline, 250 g spanac decongelat și scurs de apă, 1 cană cu lapte (2% grăsime), 1 ou, 1/2 linguriță cu piper negru măcinat, 1 şi 1/4 pachet brânză degresată fărâmițată, 1/3 cană cu parmezan ras.

Mod de preparare: se unge o tigaie largă cu ulei de măsline. Se presară pesmetul în tigaie și se dă deoparte. Într-o altă tigaie se sotează ciupercile și ceapa timp de 12-14 minute, se ia tigaia de pe foc și se adaugă spanacul. Într-un bol se amestecă laptele, oul, sarea și piperul, apoi se varsă peste mixtura de spanac peste care se pun și brânza și parmezanul. Întregul amestec se varsă în tigaie și se dă la cuptor la 350 de grade Celsius pentru 35-40 de minute. Se scoate din cuptor și se lasă cinci minute înainte de a se tăia felii.

Inimioare de pui crocant cu parmezan

614 30 4Ingrediente: 2 bucăți de piept de pui fără os și piele, 1/2 cană cu zer, 1 linguriță cu ulei de măsline, 1/2 pâine prăjită și mărunțită sau 250 g pesmet, sare, piper, 3 linguri cu parmezan proaspăt ras, 2 felii groase de mozzarella, 1/2 cană cu sos marinara.

Mod de preparare: folosind o foarfecă de bucătărie și o formă de inimă, se taie fiecare bucată de piept de pui precum o inimioară. Se condimentează carnea cu sare și cu piper, se pune într-un bol și se toarnă zerul peste. Se dă la frigider timp de 30-45 de minute, apoi se scoate, se întoarce carnea pe partea cealaltă și se lasă la marinat din nou timp de trei ore. În paralel, se pune pesmetul într-o tigaie peste care se toarnă uleiul și se dă la foc mediu până ce capătă aspect crocant. Se adaugă parmezanul, se amestecă și se lasă să se liniștească. Se preîncălzește cuptorul la 250 de grade Celsius. Se scot inimioarele de pui, se scurg de zer și se trec prin compoziția de granule de pâine prăjită și parmezan. Apoi se așază într-o tavă căptușită cu aluminiu alimentar uns cu ulei. Se dă la cuptor pentru zece minute pe o parte și alte zece minute pe partea cealaltă. Între timp, se taie bucățile de mozzarella în formă de inimioară, mai mică decât inimioara de carne de pui. Când carnea este gata, se scoate de la cuptor și se așază peste ea inimioara mai mică de mozzarella, după care se mai dă la cuptor încă cinci minute. La final, se încălzește sosul marinara și se stropesc uniform inimioarele.

PRÂNZ

Creveți îndrăgostiți

614 30 5Ingrediente: 1 mango bine copt, 3 linguri cu busuioc proaspăt, mărunțit, 1 lingură cu suc de lămâie, 12 bucăți de creveți curățați, 1 lingură cu unt.

Mod de preparare: într-un blender se pun fructul de mango, busuiocul și sucul de lămâie. Sosul obținut prin blenduire se lasă să se liniștească. Se iau doi creveți care au, în mod normal, formă de jumătate de inimă, și se așază față în față, ca două jumătăți de inimă care se unesc și se trece un băț de frigăruie prin cele două părți, astfel încât să le mențină unite, formând astfel o inimă. Se prăjesc în unt într-o tigaie largă timp de patru-cinci minute. Sosul de mango se toarnă în farfurii. Deasupra se așază creveții în formă de inimă și se garnisesc cu frunze de busuioc.

Ravioli cu spanac și usturoi

614 30 6Ingrediente: 450 g ravioli cu brânză, 150 g spanac, 2 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu unt nesărat, 2 căței de usturoi mărunțit, 1/2 lingură cu fulgi de ardei roșu, 1/4 legătură de pătrunjel mărunțit, 1/2 cană cu parmezan ras, piper negru măcinat, sare.

Mod de preparare: într-o tigaie largă se fierbe apă în care se pune sare. Când apa dă în clocot se adaugă ravioli și se lasă câteva minute, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Apoi se scurg pastele de apă. Se aşază ravioli într-un singur strat. Într-o tigaie se pun uleiul de măsline, untul și usturoiul și se sotează timp de un minut. Se adaugă fulgii de ardei roșu, o linguriță cu sare și o jumătate linguriță cu piper negru și se amestecă. Se pune jumătate din cantitatea de ravioli și se amestecă până ce se pătrund, apoi se adaugă și cealaltă jumătate și se mai lasă cinci minute, după care se pune şi spanacul. Se garnisește cu pătrunjel și cu parmezan ras.

Cambulă cu portocală și nuci pecan

614 30 7Ingrediente: 300 g pește cambulă, 1/4 linguriță cu sare, 1/4 linguriță cu piper negru măcinat, 2 lingurițe cu unt nesărat, 1 ceapă franțuzească mărunțită, 1 portocală, 2 linguri cu vinegar din vin alb, 2 linguri cu nuci pecan mărunțite, 2 linguri cu mărar tocat.

Mod de preparare: se desface portocala în felii, se descojesc și se pun într-un bol. Se condimentează peștele cu sare și cu piper și se pune la foc mediu într-o tigaie unsă cu puțin ulei. Se ține trei minute, se ia de pe foc și se aşază pe o farfurie, apoi se acoperă cu folie alimentară pentru a se păstra cald. Se adaugă unt în tigaie și se lasă la foc mediu până ce se topește. Se sotează ceapa franțuzească în unt timp de un minut, după care se adaugă vinegar, feliile de portocală și sucul lăsat de acestea și se țin la foc încă un minut. La final, peștele se stropește cu sosul de portocală. Se garnisește cu nuci pecan și cu mărar.

CINA

Piept de rață cu pere

614 30 8Ingrediente: 1 bucată de piept de rață fără os și pe jumătate fără piele, 1/2 cană cu orez alb, 1 lingură cu pătrunjel proaspăt tocat, 1 lingură cu arpagic mărunțit, 1/4 cană cu vinegar, 2 linguri cu apă, 1 lingură cu zahăr, 1/2 lingură cu coajă de portocală rasă, 1 pară mare, 1 ceapă franțuzească, 1 mănunchi de spanac proaspăt, 1/4 cană cu migdale, sare și piper.

Mod de preparare: într-o oală mică se fierbe mănunchiul de spanac, se scurge și se lasă la o parte. Se învelește carnea în prosoape de hârtie. După ce prosopul de hârtie absoarbe umezeala, se încrestează carnea pe diagonală, apoi se condimentează cu sare și cu piper. Într-o tigaie largă se prăjește carnea de rață cu pielea în jos la foc mediu 16-18 minute. În acest timp, se elimină surplusul de grăsime din tigaie. Se întoarce carnea pe partea cealaltă și se lasă la foc încă zece minute. Când este gata, se pune într-o farfurie și se acoperă cu folie alimentară pentru a-și păstra temperatura. În paralel, într-o crăticioară se fierbe orezul conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Când orezul este gata, se adaugă pătrunjel, migdale, arpagic și sare. Într-o cană se amestecă vinegar, apă, zahăr și coaja de portocală. Se îndepărtează grăsimea din tigaie, mai puțin două linguri, în care se pune para tăiată felii, se lasă timp de cinci minute, apoi se transferă pe o farfurie. Se adaugă ceapa tăiată felii și se călește timp de un minut. Se toarnă mixtura de vinegar și se mai lasă la foc două-patru minute, până ce sosul începe să se îngroașe. La final, se taie carnea de rață felii și se așază pe farfurie alături de orezul cu migdale, spanacul și feliile de pere şi se stropesc cu sosul de vinegar.

Friptură caprese

614 30 9Ingrediente: 4 bucăți de mușchi, 2 roșii, 4 bucăți de mozzarella, 3/4 cană cu vinegar, 3 căței de usturoi, 2 linguri cu miere, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu cimbru uscat, 1 lingură cu oregano uscat, sare, piper, frunze de busuioc.

Mod de preparare: într-un bol se amestecă vinegar, usturoi pisat, miere, ulei de măsline, cimbru, oregano și se toarnă peste carne. Se lasă la macerat timp de 20 de minute. Roșiile se taie felii și se condimentează cu sare și cu piper. Se prăjește carnea câte cinci minute pe fiecare parte, apoi se pun deasupra mozzarella și feliile de roșii. Se acoperă tigaia pentru două minute pentru ca brânza să se topească. Se garnisește friptura cu busuioc.

Cod cu fasole neagră

614 30 10Ingrediente: 2 bucăți de cod, 3/4 cană cu fasole neagră prefiartă, 3 linguri cu ceapă roșie mărunțită, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriță cu vinegar roșu, 1 linguriță cu muștar de Dijon, 1 cățel de usturoi mărunțit, 1/4 linguriță cu sare, 1/8 linguriță cu piper negru, 2 picături de sos picant, 3 linguri cu făină, 1 lingură cu unt, 1 lingură cu coriandru proaspăt tocat.

Mod de preparare: într-un bol se amestecă fasolea, ceapa, o lingură cu ulei, vinegarul, muștarul, usturoiul, sare și sosul picant. În alt bol, se amestecă făina cu sare și cu piper și se trec bucățile de cod prin mixtură. Într-o tigaie, se încing untul și uleiul rămas la foc mediu. Se prăjește codul câte cinci-şase minute pe fiecare parte. Se asezonează cu amestecul de fasole neagră și coriandru.

DESERT

Tartă cu ciocolată și tangerine

614 30 11Ingrediente. Pentru coji: 1/4 cană cu făină, 3 linguri cu nuci fărâmițate, 2 linguri cu zahăr, 1 lingură cu cacao fără zahăr, 2 linguri cu unt nesărat, 1 ou. Pentru cremă: 1/3 cană cu lapte condensat, 1/2 lingură cu coajă de tangerină rasă, 1 linguriță cu suc de lămâie, 2 ouă, frișcă, ciocolată rasă.

Mod de preparare. Pentru coji: într-un blender se amestecă făina, nucile, zahărul și cacaua. Se adaugă untul și se blenduiește în continuare. Se pune oul și se blenduiește iarăși. Amestecul se formează într-o minge care se separă în două bucăți. Se căptușesc formele de pus la cuptor cu coca obținută și se bagă la congelator pentru 15 minute. Între timp, cuptorul se încălzește la 180 de grade Celsius. Se dau formele la cuptor pentru 20 de minute. Pentru cremă: într-un bol se amestecă toate ingredientele și se blenduiesc. Apoi se varsă în forme. Se coc formele timp de 12 minute. Se dezlipesc apoi tartele din forme și se garnisesc cu coji de tangerine.

Inimioare cu cireșe

614 30 12Ingrediente: 100 g zahăr pudră, 200 g făină, 50 g făină de porumb, 50 g migdale, 250 g unt, 50 g cireșe confiate sau proaspete, 1/2 extract de migdale, 8 linguri cu gem de cireșe.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Într-un bol se amestecă zahărul, făina simplă, făina de porumb, migdalele fărâmițate și untul. Se adaugă cireșele și extractul de migdale și se formează o cocă. Cu ajutorul unui cuțit se fac inimioare care se transferă apoi într-o tavă căptușită cu foaie de copt și se bagă la cuptor pentru opt-zece minute. Cu ajutorul unei spatule se apasă în centrul tartei până ce se realizează o adâncitură în care se toarnă gem de cireșe. Apoi tartele mai stau la cuptor două minute.

Răvașe cu dragoste

614 30 13Ingrediente: 2 ouă, 1 lingură cu extract de vanilie, 1 lingură cu extract de migdale, 3 linguri cu ulei de floarea-soarelui, 100 g făină, 2 linguri cu apă, 2 linguri cu făină cu porumb, 100 g zahăr pudră, 1 şi 1/2 lingură cu semințe de susan negru.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și se căptușește o tavă cu o foaie de copt. Se pun ouăle, vanilia, extractul de migdale, uleiul și apa și se blenduiesc. În alt bol se amestecă făina, făina de porumb și zahărul, apoi se varsă peste mixtura de ouă. După ce se frământă, coca obținută se dă la rece pentru 60 de minute. Un răvaș se face punând o lingură cu cocă în tavă sub formă de cerc de 8-10 cm, se așază răvașul, scris pe o foiță, în mijloc, apoi cu coada lingurii unsă cu ulei se răsucește coca formându-se o jumătate de cerc care nu trebuie să se lipească. Se presară semințe de susan peste cocă și se dau la cuptor 10-12 minute. Se scot răvașele încă necoapte și se îndoaie din nou pe jumătate, având grijă să nu se rupă sau să se lipească.