Main menu

header

617 30 1de Gabriela Militaru

În 2015, revista „Forbes” l-a poziționat pe chef Gordon Ramsay pe poziția a 12-a a unui top cu cele mai mari câștiguri ale celebrităților. În prezent, milioane de oameni se inspiră din celebrele sale rețete, perfecte pentru orice eveniment.

A deținut sau a administrat 46 de restaurante

Gordon Ramsay este unul dintre cei mai mediatizați chefi ai momentului. Născut în Scoția în urmă cu 60 de ani, Gordon este însă mai mult decât un bun bucătar. El este și o personalitate de televiziune și scriitor. După ce, în copilărie, a fost îndrăgostit de fotbal, dar a fost nevoit să renunțe din cauza accidentărilor, Gordon și-a început cariera în arta culinară „din greșeală”. La început a lucrat ca bucătar în țara natală, după care s-a mutat la Londra, unde a studiat gastronomia franceză, pe care a aprofundat-o lucrând mai apoi în Alpii Francezi, sub îndrumarea mentorului său Guy Savoy. În 1998, vestitul chef și-a deschis primul său restaurant care îi poartă numele, în Chelsea. Între timp, el începuse să câștige stele Michelin, ajungând în prezent să dețină 16 astfel de stele, recunoaștere a meritelor sale oferită anual de revista „Ghidul Roșu”, publicată de compania franceză de pneuri Michelin. În paralel cu activitatea de chef, Gordon Ramsay a apărut în emisiuni de televiziune de gen încă de la jumătatea anilor ’90. A publicat, de asemenea, 22 de cărți de bucate și are o rubrică premanentă în „The Times”. De-a lungul timpului, el a deținut sau a administrat nu mai puțin de 46 de restaurante răspândite în toată lumea.

Meniuri premiate cu stele Michelin

Gazpacho

617 30 2Ingrediente: 1 castravete descojit și mărunțit, 1 ardei roșu și 1 ardei verde fără semințe și mărunțiți, 1 kg roșii prunișoare mărunțite, 2 căței de usturoi striviți, 2 fire de ceapă verde mărunțită, 2 linguri cu vinegar, 1 lingură cu ulei de măs- line, busuioc mărunțit, sare și piper.

Mod de preparare: castravetele, ardeii, roșiile, usturoiul și ceapa se pun într-un bol mare și se asezonează cu sare și piper. Se adaugă uleiul și vinegarul, apoi se amestecă legumele cu mâinile, presându-le ușor pentru a-și lăsa sucul. Se acoperă și se lasă la marinat timp de 30 de minute, după care se pun legumele într-un blender și se pasează până ce se obține consistența dorită. Se adaugă busuiocul. Supa spaniolă se servește rece cu bruschete.

Ciorbă de cod cu roșii

617 30 3Ingrediente: 600 g cod file fără piele și oase, 3 linguri cu ulei de măsline, 2 cepe medii curățate și tăiate mărunt, 2 rădăcini de țelină tăiate mărunt, 2 morcovi mari curățați și mărunțiți, 400 g cartofi descojiți și mărunțiți, 1 ardei galben fără semințe și mărunțit, 400 g roșii mărunțite, câteva fire de cimbru, 1 frunză de dafin, 900 ml supă de pui, 150 g fasole verde tăiată bucățele, 2 dovlecei descojiți și curățați, câteva fire de pătrunjel tocat mărunt, sare de mare și piper.

Mod de preparare: se încinge uleiul într-o oală, se adaugă ceapa și țelina. Se sărează și se amestecă la foc mediu timp de şase-opt minute. Se adaugă morcovii, cartofii, ardeiul, cimbrul şi frunza de dafin și se sotează timp de cinci minute, până ce legumele se înmoaie. Se pun apoi și roșiile și supa de pui. Se acoperă oala și se lasă la fiert şapte-nouă minute, până ce legumele sunt bine pătrunse. Se adaugă fasolea verde și dovleceii și se lasă la foc încă trei minute. Se pune codul deasupra legumelor în supă, se acoperă oala și se lasă la fiert trei-patru minute, până ce peștele este bine fiert. Cu ajutorul unei linguri se porționează peștele în bucăți mari. Supa se servește asezonată cu pătrunjel tocat fin.

Salată picantă cu vită

Ingrediente: 2 bucăți de mușchi de vită (250 g fiecare), 2 morcovi tăiați pănglicuță, 6 ridichi descojite, 200 g roșii cherry înjumătățite, 1 legătură de mentă tăiată mărunt, 3 cepe tocate mărunt, 1 castravete mare tăiat rondele, 2 mănunchiuri mici de salată verde tocată fideluță, sare de mare, piper negru măcinat, 4 linguri cu alune în coajă, 1 cățel de usturoi zdrobit, 1 chili fără semințe tocat mărunt, 2 linguri cu zahăr de palmier, 2-3 linguri cu sos de pește, sucul de la 1-2 lămâi.

Mod de preparare: se asezonează bucățile de vită cu sare și piper și se prăjesc pe fiecare parte timp de două-trei minute într-o tigaie cu puțin ulei. Se scot bucățile de vită, se așază într-o farfurie și se toarnă peste ele zeama pe care au lăsat-o în tigaie în timpul prăjelii. Dressingul se prepară pasând usturoiul și chili într-un mojar până ce devin o pastă peste care se adaugă zahărul, sosul de pește și sucul de lămâie. Legumele tăiate se așază într-un bol și se adaugă patru-şase linguri cu dressing peste ele și se amestecă. Între timp se prăjesc alunele într-o tigaie cu sare. Se așază legumele şi salata verde pe un platou și peste ele, bucățile de vită. Se asezonează cu alune prăjite şi mentă.

Pizza cu chimen dulce și feta

617 30 4Ingrediente: 1 bucată de Khobez (pâine algeriană) sau blat de pizza copt, 1 lingură cu semințe de chimen dulce, 1 bulb de chimen dulce strivit, 100 g brânză feta fărâmițată, 1 lingură cu melasă de rodii, 1 lingură cu ulei de măsline, sare de mare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se unge blatul cu ulei de măsline pe ambele părți, se condimentează cu sare și piper și se prăjește pe o parte și pe alta într-o tigaie la foc mediu. Se curăță tigaia de ulei și se prăjesc semințele de chimen timp de un minut. Se freacă blatul Khobez cu bulbul de chimen strivit și se presară feta și semințele de chimen. Deasupra se întinde melasa de rodii.

Rulou de miel umplut cu spanac și ciuperci

617 30 5Ingrediente: 1,3 kg carne de miel, 2 linguri cu ulei de măsline, 2 cepe roșii, 100 g ciuperci mixte, 25 g unt, 250 g spanac, 1 vârf de cuțit cu nucșoară, sare de mare, piper negru măcinat, 10 crenguțe de rozmarin proaspăt, 6 frunze mari de salvie, 2-3 linguri cu cremă de brânză cu ierburi aromatice și usturoi, 10 căței de usturoi.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Se încinge jumătate din uleiul de măsline într-o tigaie și se călesc ceapa și ciupercile tăiate mărunt, la foc mediu. Se lasă puțin la răcit și se adaugă crema de brânză. Separat, se topește untul, se pun spanacul, frunzele de salvie şi usturoiul pisat și se sotează timp de un minut, apoi se condimentează compoziția cu nucșoară. Se taie carnea de miel felii și se presară peste ea rozmarin. Într-un castron mare se amestecă spanacul călit cu amestecul de ciuperci și crema de brânză. Se așază în mijlocul cărnii amestecul de spanac și ciu- perci, se rulează și se prinde cu o sfoară. Se dă carnea la cuptor timp de 30 de minute și se stropește cu puțin ulei de măsline. Din când în când se adaugă peste carne și zeama pe care o lasă în tavă.

Rață cu tăieței

617 30 6Ingrediente: 2 bucăți de piept de rață (150 g fiecare), 1 cățel de usturoi strivit, 1 lingură cu pudră de mirodenii, 3 cm rădăcină de ghimbir ras, 3 linguri cu sos de stridie, 1 lingură cu sos de soia, 1/2 lingură cu făină de porumb amestecată cu 2 linguri cu apă, 2 porții de tăieței chinezești cu ou (65 g fiecare), 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu ulei de susan, 1 ardei roșu chili tăiat feliuțe longitudinale, 2 mănunchiuri de varză chinezească mărunțită, 3 fire de ceapă verde mărunțită, sucul de la 1 lămâie, sare de mare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se condimentează carnea de rață cu usturoi, ghimbir, pudră de mirodenii, sare și piper. Separat se amestecă într-un bol sosul de stridie, sosul de soia şi mixtura de făină de porumb și apă. Tăiețeii se pun într-o oală cu apă clocotită și se țin acolo timp de două minute. Se scot pastele, se scurg și se amestecă împreună cu uleiul de susan. Într-o tigaie largă se încinge puțin ulei și se prăjesc bucățile de carne de rață timp de două minute pe fiecare parte. Se scot bucățile de carne pe o farfurie. În tigaie se adaugă încă puțin ulei și se pun varza chinezească și chili, care se sotează timp de un minut, după care se amestecă bine cu mixtura de sos. După două minute se adaugă carnea de rață și se mai lasă un minut la foc. Se pun tăiețeii și ceapa verde mărunțită şi se amestecă până ce tăiețeii sunt pătrunși de sos. La final se adaugă zeama de lămâie.

Risotto cu dovlecei și ciuperci sălbatice

Ingrediente: 4 dovlecei, 2 căței de usturoi tăiați fin, câteva frunze de busuioc, 2 linguri cu ulei de măsline, sucul de la 1 lămâie, 600 ml supă de pui, 200 g orez risotto, 100 ml vin alb sec, 200 g ciuperci sălbatice curățate și feliate, 3 linguri cu parmezan.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se taie dovleceii longitudinal, se așază într-o tavă pe folie de aluminiu, se presară usturoiul mărunțit și busuiocul peste feliile obținute, se stropesc cu ulei de măsline și zeamă de lămâie și se dau la cuptor 30-40 de minute. Apoi se scot, se taie în felii mai mici și se lasă să se răcească. Separat, se fierbe risotto într-o crăticioară în supa de pui. Apoi se încinge puțin ulei într-o tigaie mare și se adaugă orezul fiert strecurat peste care se toarnă vinul. Se fierbe până ce vinul este aproape evaporat. Apoi se adaugă încet supa în care a fiert risotto și se lasă să se evapore. Când orezul este gata se pun dovleceii și se lasă deoparte. Separat, într-o tigaie se încinge puțin ulei de măsline și se călesc ciupercile timp de trei minute. La final, se varsă peste mixtura de risotto și dovlecei. Se condimentează cu sare și piper și se adaugă parmezanul.

Pui Tikka Masala

Ingrediente: 3 linguri cu ulei de arahide, 1 ceapă tăiată felii, 2 ardei chili verde fără semințe și tocați mărunt, 1 bucată ghimbir curățată și tăiată mărunt, 3 căței de usturoi zdrobiți, 1/2 linguriță cu chili roșu pudră, 1 linguriță cu turmeric măcinat, 2 lingurițe cu condiment indian garam masala, 1 lingură cu zahăr brun, 1 lingură cu pastă de roșii, 400 g roșii, 600 g piept de pui, 4-6 linguri cu iaurt gras, coriandru proaspăt, sare de mare.

Mod de preparare: se curăță pieptul de pui de pieliță şi se taie cuburi. Într-o tigaie se încinge o lingură cu ulei de arahide și se prăjesc bucățile de pui, apoi se scot pe o farfurie. În tigaie se călește ceapa în alte două linguri cu ulei de arahide. Se adaugă usturoiul, chili și ghimbirul și se lasă trei minute la foc. Apoi se pun pudra chili, condimentul garam masala, turmericul, zahărul brun și sare. Se lasă tigaia în continuare pe foc cinci minute, după care se adaugă pasta de roșii și roșiile tocate și se lasă să mai fiarbă patru-cinci minute. Se dă la răcit și se blenduiește. Se pune pasta obținută înapoi în tigaie, se adaugă puiul prăjit și se lasă la fiert zece minute. La final, se adaugă frunzele de coriandru și se asezonează cu iaurt. Preparatul se servește cu orez sau cu piure de cartofi.

Prăjitură aromată cu mere

617 30 7Ingrediente: 1 kg mere de plăcintă, 2 mere ionatan, 35 g unt, sucul de la 1 lămâie, 225 g făină, 1 şi 1/2 linguriță cu praf de copt, 1/2 linguriță cu bicarbonat, 1/4 linguriță cu sare de mare fină, 175 g zahăr brun, 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1 linguriță cu ghimbir măcinat, 1 ou bătut, 50 ml ulei de măsline, 2 lingurițe cu apă, dulceață de caise.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Se curăță și se feliază merele de plăcintă, apoi se pun într-o tigaie împreună cu zahărul și cu 30 g unt, la foc intens, timp de 15 minute, amestecând continuu. Se transferă mixtura într-un bol și se lasă la răcit. Se unge cu restul de unt o formă cu diametrul de 23 cm, cu fund detașabil. Se curăță și se feliază merele ionatan. Se pun într-un bol și se stropesc cu zeamă din suc de lămâie și apă. Separat, într-un castron, se amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea, ghimbirul și scorțișoara. Se face o gaură în mijloc pentru ou, uleiul de măsline și piureul de mere. Se frământă apoi până când ingredientele se omogenizează bine. Se transferă aluatul în forma de copt și se dă la cuptor 30 de minute. După ce se scoate prăjitura de la cuptor, se așază feliile de mere ionatan în cercuri concentrice și se stropește cu zeamă din suc de lămâie și apă. Se bagă prăjitura din nou la cuptor pentru 30 de minute. Într-un ibric, se încălzește dulceața de caise până ce devine lichidă. Când prăjitura este gata, se unge cu dulceața de caise lichidă și se lasă la rece.

Așa tată, așa fiică, Matilda Ramsay are, la numai 15 ani, propria sa emisiune de gătit: „Matilda și gașca ei“

Restaurantul „Gordon Ramsay“ a fost votat de ghidul gastronomic Harden’s „cel mai bun restaurant din Londra“ timp de opt ani la rând