Main menu

header

618 26 1de Carmen Ciripoiu şi Claudiu Melinte

În viziunea călugărilor athoniți, mâncarea a fost întotdeauna privită ca o continuare a rugăciunii. În consecință, atunci când nu vorbesc cu Dumnezeu, aceștia se dedică bucătăriei, iar preparatele lor ar putea uimi chiar și pe cel mai bun chef. Mâncărurile se fac, de regulă, la foc mic, nu conțin carne, ci foarte rar pește, și 200 de zile pe an nu se folosește ulei. Reţetele călugărilor mai au o calitate: sunt ecologice, preparate din ingrediente netratate chimic şi nepoluate.

Prescură

Ingrediente: 300 g făină, apă cât primeşte, 1 alună de drojdie (sau fără), sare cât iei cu trei degete (sau deloc).

Mod de preparare: drojdia se desface într-un strop de apă caldă. Se frământă făina cu apă, sare şi drojdie (sau numai cu apă) până iese un aluat vârtos. Se face turta de-un deget de groasă şi se pune în cuptor, în tava presărată cu făină, sau pe vatră să prindă coajă.

Giganţi la tavă

618 26 2Ingrediente (pentru 6 porţii): 500 g fasole-giganţi (fasole de Lima), 3 cepe, 200 ml ulei de măsline, pastă de tomate, sare, piper negru, chimen.

Mod de preparare: se spală fasolea şi se pune la fiert pentru 45 de minute (apa în care se pune fasolea la fiert trebuie să fie rece), apoi se ia de pe foc şi se scurge. Se taie ceapa mărunt şi se căleşte în ulei la foc mic într-o cratiţă. Se adaugă apoi un litru de apă, de preferinţă caldă, pasta de tomate dizolvată în puţină apă, sarea, condimentele şi fasolea fiartă. Se măreşte flacăra pentru aproximativ 20 de minute, apoi se micşorează pentru o jumătate de oră, până când fasolea devine păstoasă şi zeama se evaporă.

Stufat de sepie

618 26 3Ingrediente (pentru 4 porţii): 1,5 kg sepii, 8-10 cepe uscate, 5-6 căţei de usturoi, 2-3 linguri cu pastă de tomate, 1 pahar cu vin roşu, 300 ml ulei de măsline, sare, piper negru boabe, 5-6 foi de dafin, lemn de scorţişoară, cuişoare.

Mod de preparare: se curăță sepiile astfel: se scoate la început osul, apoi, intestinele, după care se spală foarte bine și se fierb trei sferturi de oră, se lasă puțin la răcit și se taie în bucăți. Separat se toacă mărunt cepele și usturoiul și se prăjesc în ulei de măsline. Când s-au rumenit, se adaugă în tigaie și două linguri din apa în care au fiert sepiile, apoi mirodeniile și vinul. Se lasă la fiert o jumătate de oră, după care se pun sepiile, pasta de tomate diluată în puţină apă, precum şi sarea, lăsându-le să mai fiarbă încă zece minute la foc iute, apoi se lasă focul la minimum şi se așteaptă să scadă zeama.

Orez cu varză

618 26 4Ingrediente (pentru 6 porţii): 1 varză de 600-700 g, 4 cepe, 250 g orez cu bobul scurt, 1 lingură cu pastă de tomate, sare, 1 linguriţă cu paprika, piper negru, chimen, 200 ml ulei, puţină zeamă de lămâie.

Mod de preparare: se îndepărtează frunzele exterioare şi se taie varza în bucăţi mari. Se căleşte ceapa şi după ce s-a rumenit se adaugă în cratiţă varza şi se amestecă împreună cu ceapa şi cu uleiul. Se pun un litru de apă şi sarea, se acoperă tava şi se măreşte flacăra. După o jumătate de oră se pune şi orezul, care, în prealabil, a fost spălat și lăsat puțin la înmuiat. După un sfert de oră se adaugă şi pasta de tomate, precum şi condimentele. Se mai lasă mâncarea la fiert încă puţin, amestecând continuu. Se ia cratiţa de pe foc și se lasă acoperită o perioadă pentru ca orezul să absoarbă zeama. La final se toarnă sucul de lămâie și se amestecă din nou. Preparatul se poate pregăti și fără ulei.

Supă de caracatiţă

618 26 5Ingrediente (pentru 8 porţii): 2-3 caracatiţe mici, 1 legătură mică de ceapă verde tăiată mărunt, 3 cartofi (tăiaţi cuburi), 3 morcovi (tăiaţi cuburi), 1 legătură mică de mărar, 1 legătură mică de pătrunjel, 1 legătură mică de ţelină (tocată mărunt), 500 g paste tip orzişor, 1 kg roşii proaspete trecute prin blender şi 3 linguri cu pastă de tomate rărită cu apă, chimen, sare (la nevoie), puţin oţet, zeama de la 3 lămâi, 200 ml ulei.

Mod de preparare: se dau în fiert caracatiţele şi se taie cuburi de dimensiuni mici. Zeama în care au fiert se păstrează, pentru că se folosește mai târziu. Într-o cratiţă mare se pun cartofii, morcovii, ceapa, ţelina, uleiul şi doi litri de apă şi se lasă la fiert o jumătate de oră. Se adaugă întâi pastele şi caracatiţa, se lasă să dea într-un fiert, apoi se toarnă şi zeama în care s-a fiert prima oară caracatiţa, roşiile trecute prin blender. Totul se lasă la fiert pentru încă 10-15 minute. Se pun pasta de tomate rărită, mărarul, pătrunjelul, oţetul şi mirodeniile şi se gustă pentru a vedea dacă e nevoie de sare sau nu. Se lasă să fiarbă în continuare şi se amestecă pentru încă zece minute, apoi se ia de pe foc şi se adaugă imediat zeama de lămâie.

Pilaf ca la Muntele Athos

618 26 6Ingrediente: 500 g mazăre, 200 g orez, 3 cepe, ulei de măsline, un gălbenuș, sare, piper.

Mod de preparare: se sotează ușor mazărea, apoi se pune într-o strecurătoare să se scurgă. Se taie ceapa mărunt şi se călește într-o tigaie cu ulei. Se adaugă mazărea și orezul, se sotează puțin împreună, apoi se toarnă 1,2 l apă. Se lasă să fiarbă. Într-un castron se freacă întâi gălbenușul cu sare și piper, apoi se toarnă deasupra puţin din apa care fierbe, se omogenizează şi se toarnă totul în vasul de pe foc, amestecând să nu se coaguleze. Se fierbe la foc mic până scade zeama.