Main menu

header

632 29 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Șofranul, cel mai scump condiment din lume, dă culoare, savoare și gust de excepție oricărui preparat.

Ciorbă de cartofi cu şofran

Ingrediente: 4 cartofi, 100 g cârnaţi picanţi, 1 ceapă tocată mărunt, 1 ardei verde tocat, 2 linguriţe cu boia de ardei dulce, 1 căţel de usturoi, 1 frunză de dafin, 8 fire de şofran, ulei de măsline, sare.

Mod de preparare: în puţin ulei de măsline se pun la prăjit ceapa şi ardeiul. Când ceapa a devenit transparentă, se adaugă bucăţile de cârnaţi şi se lasă să se mai prăjească puţin, după care se pun cartofii tăiaţi cuburi mai mari şi se acoperă cu apă, adăugându-se şi sare. Când începe să fiarbă, se pun usturoiul zdrobit şi firele de şofran, boiaua şi frunza de dafin. Se lasă să fiarbă aproximativ 40 de minute. Preparatul trebuie să fie ceva mai consistent ca textură.

Pui în sos curry

Ingrediente: 45 ml ulei de măsline, 1 ceapă medie, 400 g file de pui, 2 căţei de usturoi, 1 ardei iute, 1/4 linguriţă cu sare, 1/4 linguriţă de curcuma, 1/4 linguriţă cu chimen, 1/4 linguriţă cu coriandru, 1/4 linguriţă cu şofran, 1 linguriţă cu pastă de tomate, 1 linguriţă cu curry pastă, 30 ml smântână.

Mod de preparare: curăţaţi usturoiul şi tăiaţi-l felii, la fel ardeiul iute de seminţe şi tăiaţi-l bucăţi mici. Se încălzeşte o tigaie, se pun trei linguri cu ulei de măsline, apoi se adaugă ceapa tocată şi se prăjeşte timp de un minut. Se pune puiul tăiat cubuleţe şi se lasă pe foc, amestecând circa cinci-șase minute, până devine alb la exterior. Se pun usturoiul şi ardeiul iute şi se amestecă două-trei minute la foc ceva mai tare, până când totul devine uşor auriu. Se adaugă condimentele şi se amestecă bine timp de un minut. La final se pun piureul de roşii, pasta curry şi smântâna, amestecându-se încă un minut.

Somon cu sos de smântână şi şofran

Ingrediente: file de somon, 1 ceapă, 1 lămâie, 500 ml supă, 100 ml smântână, 1 lingură cu amidon, puțin şofran, piper, sare, 2 linguri cu ulei de măsline.

Mod de preparare: se încinge uleiul de măsline şi se rumeneşte ceapa tăiată mărunt, cu o felie de lămâie. Se toarnă supa. Când clocoteşte, se asezonează cu sare şi piper, după gust. Se reduce focul, apoi se adaugă smântâna, amidonul şi şofranul, lăsând să fiarbă la foc mic. Se strecoară sosul și se lasă deoparte. Se condimentează fileurile şi se pun la prăjit la foc iute, câte un minut pe fiecare parte, astfel încât să rămână crude la mijloc. Se scot şi se aşază peste sos. Se dă totul la cuptor pentru zece minute, la 250 de grade Celsius.

Frigărui „satay” de pui

Ingrediente: 16 beţişoare de frigărui, 1/2 kg piept de pui dezosat. Pentru marinat: 1 lingură cu piper negru, 1 lingură cu chimen măcinat, 1 lingură cu coriandru măcinat, 1/2 lingură cu şofran indian, 1 lingură cu usturoi tocat mărunt, 1 lingură cu zahăr, 1 lingură cu ulei vegetal, 1 lingură cu sos de soia, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 8 linguri cu lapte de cocos. Pentru sosul de unt de arahide: 1/4 cană cu unt de arahide, 1/4 cană cu apă, 1/4 cană cu sos de soia, 2 linguri cu zeamă de lămâie verde, 2 căţei de usturoi pisat.

Mod de preparare: se pregăteşte amestecul pentru marinat puiul amestecând toate ingredientele. Se taie pieptul de pui în cubuleţe care se așază într-un vas, apoi se adaugă amestecul de condimente și se lasă la frigider cel puţin două ore. Se scoate pieptul de pui marinat şi se înfige bucată cu bucată pe beţişoarele de frigărui, apoi se pun pe grătar. Sunt gata când carnea este aurie şi crocantă pe margini. Pentru sosul de unt de arahide se combină toate ingredientele într-o cratiţă și se pune la foc mic până când amestecul devine neted şi cremos. Se servește alături de frigărui.

Paste cu creveţi şi dovlecei

Ingrediente: 300 g creveţi (crustacee de apă dulce), 1 dovlecel, 1 ceapă, 1 plic cu şofran, 250 g paste, 50 ml smântână, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: se pun la fiert pastele în apă sărată. Se taie dovlecelul julienne. Se opăresc creveţii. Se taie ceapa mărunt şi se pune la călit în trei linguri cu ulei de măsline. După ce a devenit transparentă se adaugă dovlecelul şi se amestecă bine, iar după circa trei minute se pun şi creveţii. Se mai lasă cinci minute, apoi se adaugă şofranul. Se amestecă, apoi se pun smântâna şi pătrunjelul tăiat mărunt (o linguriţă cu pătrunjel tăiat se lasă pentru decor). Se sărează şi se piperează după gust. Se amestecă bine cu pastele fierte, se aşază pe platou şi se decorează cu pătrunjelul păstrat.

Orez cu fructe de mare şi parmezan

Ingrediente: 500 g amestec de fructe de mare, 1 ceşcuţă cu orez, 3 ceşti cu supă de legume, 1 ceşcuţă cu vin alb sec, 1 morcov, 2 fire de ceapă verde, 1 ardei gras, 3-4 căţei de usturoi, 3 linguri cu ulei de măsline, sare, piper alb, câteva fire de şofran, 100 g parmezan ras.

Mod de preparare: se curăță, se spală și se taie legumele (ceapa mărunt, morcovul rondele şi ardeiul fâşii). Se pun într-o tigaie şi se călesc întâi căţeii de usturoi, apoi, pe rând, celelalte legume. După câteva minute se adaugă fructele de mare şi se lasă să se înmoaie puţin. Se pun orezul şi o ceşcuţă cu supă. Se amestecă încontinuu, până scade supa, apoi se adaugă încă o ceşcuţă şi se repetă operaţiunea. Când este aproape gata se pun vinul, sarea, piperul şi şofranul. Se lasă să scadă, iar la final se adaugă parmezanul.

File de merluciu cu ciuperci

Ingrediente: 1 kg file de merluciu, 2 fire de praz (partea albă), 2 cepe, 1 lingură cu făină, sare, piper, şofran, 500 ml supă de pește, 300 g ciuperci, 300 g „gula” („spaghete” din pește), 3 căţei de usturoi, 2 linguri cu ulei de măsline, câteva frunze de mentă.

Mod de preparare: se spală şi se usucă peştele, se presară cu sare şi cu piper, se dă prin făină şi se frige pe gril câte două minute pe fiecare parte. Se păstrează la cald. Ceapa şi prazul se curăță, se spală şi se taie mărunt, respectiv rondele. Se călesc în ulei de măsline, apoi se adaugă o lingură cu făină şi şofranul. Se toarnă supa de peşte, se amestecă uşor şi, când începe să se lege, se pun fileurile de peşte şi se introduce vasul în cuptor pentru 20 de minute, la foc mediu. Ciupercile se curăţă şi se taie felii mai groase, apoi se călesc. Separat, „gula” se călesc cu puţin usturoi în ulei de măsline. Când este gata, peştele se așază pe farfurie, alături se pun ciupercile şi deasupra „gula”. Se presară cu mentă tocată fin.

Porc picant cu ciuperci și orez cu șofran

632 29 2Ingrediente: 300 g pulpă de porc, 2 morcovi, 3 căței de usturoi, ciuperci „urechi de lemn”, susan, amidon, condimente (amestec), sos de soia, sos teriyaki, curry, fulgi de ardei iute, miere, ienibahar, orez basmati, cuișoare, șofran, sare.

Mod de preparare: pulpa de porc se taie cubulețe și se pune la marinat într-un amestec din sos soia, condimente, curry, sos teriyaki, ienibahar. Se lasă circa o oră. Se taie cubulețe usturoiul și julienne morcovii, se pun la călit, apoi se adaugă carnea și se lasă pe foc 20 de minute, adăugând și puțină apă. Înainte de a opri focul se pun ciupercile, apoi o jumătate de linguriță cu miere, puțin susan și fulgii de ardei iute. Se amestecă bine, iar la final se toarnă un amestec din amidon dizolvat în puțină apă rece. Separat se pune la fiert orezul în care se adaugă patru cuișoare, sare și șofran. După ce a fiert se servește alături de carnea de porc picantă.