Main menu

header

634 30 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Gospodinele reuşesc să facă dulceaţă aproape din orice, dar puţini şi-ar fi imaginat că legume ca ardeiul iute, ceapa sau vinetele pot fi transformate în delicatese dulci.

Dulceață de vinete

Ingrediente: 1 kg vinete mici cât un deget, 750 g zahăr, 2 cești cu apă, sucul de la 3 lămâi, migdale curățate, cuișoare.

Mod de preparare: se curăță codița vinetelor și coaja și se face o mică incizie pe lung la fiecare vânătă. Se pun apoi într-un vas cu multă apă, în care a fost adăugat sucul de la două lămâi și se lasă trei-patru ore. Ulterior se fierb în apă până se înmoaie. Se scot din nou și se pun în apă rece câteva ore, timp în care se schimbă apa de câteva ori. Se fierbe zahărul cu cele două cești cu apă, se adaugă vinetele fierte și se mai fierb din nou pentru șapte minute. Se lasă apoi o noapte în sirop. În ziua următoare se fierb din nou, până se leagă și se adaugă la final zeama unei lămâi. Se lasă la răcit, se umple fiecare vânătă cu o migdală și se înfige o cuișoară în partea în care era codița. Se mai dă un clocot și se depozitează în vase sterilizate.

Dulceaţă de gogonele

634 30 2Ingrediente: 1 kg gogonele, 500 g zahăr, câteva feliuțe de ghimbir.

Mod de preparare: se spală gogonelele, se curăță zona unde se află codița, se taie și se scot sâmburii. Se pune totul la fiert alături de zahăr și ghimbir și se lasă până ce siropul începe să se lege.

Dulceaţă de ardei iute

634 30 3Ingrediente: 500 g ardei iuți, 500 g zahăr, 500 ml oțet.

Mod de preparare: se fierbe aproximativ 30 de minute oţetul în care s-a adăugat zahărul sau până ce se leagă la fel ca siropul de dulceață. Ardeii iuţi trebuie spălaţi şi apoi tăiaţi rondele, după care se adaugă în compoziţia din zahăr şi oţet şi se lasă la fiert încă 20-30 de minute, în funcţie de cât de consistentă se doreşte să fie dulceaţa.

Dulceaţă de ceapă roşie

634 30 4Ingrediente: 1 kg ceapă roșie, 100 g zahăr brun, 200 ml vin roșu, 50 ml oțet balsamic, 50 ml ulei de măsline, sare, piper, nucșoară.

Mod de preparare: se taie ceapa în felii subțiri, apoi se călește în ulei de măsline. Se adaugă vinul, oțetul balsamic, zahărul brun, sarea, piperul și nucșoara. Se lasă să fiarbă toată compoziţia la foc mic. Dulceaţa de ceapă roşie este gata când începe să se caramelizeze.

Dulceaţă de dovlecei

634 30 5Ingrediente: 1,2 kg dovlecei tineri, 1 kg zahăr tos, 2 linguriţe cu sare de lămâie, două linguriţe cu suc de ghimbir proaspăt ras, 400 ml apă, 6 crenguţe proaspete de oregano sau de mentă.

Mod de preparare: se curăță dovleceii de coajă și li se scoate miezul. Se dau apoi prin ochiurile mari ale răzătorii și se pun într-un vas, apoi se adaugă o linguriță cu sare de lămâie. Se lasă în vas timp de o oră, amestecând din când în când, apoi se pun dovleceii într-un sirop făcut din apă şi zahăr şi se fierbe totul la foc mediu un sfert de oră. Se adaugă sucul de ghimbir şi rămurelele de oregano/mentă, apoi se mai fierbe timp de șase-șapte minute.

Gem de sfeclă roșie și mere

634 30 6Ingrediente: 1 sfeclă roșie medie, 3 mere, 1 lămâie mică, 250 g zahăr.

Mod de preparare: sfecla se curăță de coajă și se taie bucăți. Merele se curăță, de asemenea, de coajă și de cotoare și se taie în două. Se rade coaja lămâii, se curăță de coajă, se scoate miezul și se curăță de sâmburi. Sfecla și merele se pun în robot și se mixează. Ulterior se pun într-o oală împreună cu pulpa lămâii, zahărul și 1/4 cană cu apă și se fierb la foc până se topește zahărul. Se adaugă coaja rasă de lămâie și se mai fierbe câteva minute. Se lasă să se răcească puțin, apoi se pune gemul în borcane.

Dulceață de pepene galben cu lime și ghimbir

634 30 7Ingrediente: 1 pepene galben de 1,5 kg copt, 50 g ghimbir proaspăt, 1 lime, 300 g zahăr.

Mod de preparare: se taie pepenele în jumătate, se elimină partea cu sâmburii și se scoate miezul cu o lingură. Se adaugă ghimbirul tăiat felii subțiri, coaja răzuită de la lime și sucul de la lime. Se presară deasupra zahărul, se amestecă ușor și se lasă să stea două ore. Se pune totul la foc mic până se dizolvă zahărul, apoi la foc mare aproximativ 20 de minute, până dispare spuma albă care se va forma. Se coboară din nou focul la mic și se fierbe o oră, amestecând din când în când. Se depozitează în vase sterilizate.

Gem de agrișe cu flori de soc

634 30 8Ingrediente: 1,2 kg agrișe mai necoapte, 7 flori mari de soc, 1 kg zahăr, 2 esențe de vanilie (sau o lingură cu vanilie preparată în casă), 1 linguriță cu unt.

Mod de preparare: se curăță agrișele la ambele capete, se spală bine în câteva ape. Se taie cât se poate de mult din codițele florilor de soc și se leagă bine într-o bucată de tifon. Se unge fundul unei oale mari cu unt, se pun agrișele și în mijloc pachetul cu soc și se toarnă deasupra 200 ml apă rece. Se fierbe la foc mediu 15 minute, până ce agrișele se înmoaie foarte bine, apoi se zdrobesc. Se toarnă zahărul deasupra, se amestecă din nou și se continuă fierberea până ce zahărul e dizolvat. Se scoate apoi tifonul cu soc, se stoarce foarte bine și se aruncă. Se dă focul la maximum și se fierbe încă zece minute, amestecând continuu, până când gemul e legat. Se oprește focul și se adaugă vanilia.