Main menu

header

635 26 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Atunci când doriți să preparați acasă un desert cu totul deosebit, puteți apela la rețetele de înghețată cu puțin alcool. Considerate un deliciu, pot fi vedetele mesei dumneavoastră în zilele călduroase.

Acadele „Margarita”

Ingrediente: 1 și 1/4 ceșcuță cu suc proaspăt de lămâie, 14 cutii cu lapte condensat îndulcit, 1 ceșcuță cu apă, 1/4 ceșcuță cu tequila, 2 linguri cu lichior de portocale, 2 ceșcuțe cu mango congelat, 2 ceșcuțe cu căpșuni congelate, 15 felii de lămâie.

Mod de preparare: într-un vas din sticlă se amestecă sucul de lămâie, laptele condensat, apa, tequila și lichiorul. 1/3 din acest amestec se împarte în cinci cupe. Apoi turnați o altă treime din compoziție în blender și amestecați cu mango congelat. Puneți acest amestec în alte cinci cupe. Clătiți blenderul, puneți restul de 1/3 din compoziția inițială și adăugați căpșunile. După ce s-a omogenizat, puneți amestecul în alte cinci cupe. Introduceți câte un bețișor în centrul fiecărei felii de lămâie, apoi plasați în fiecare cupă, asigurându-vă că nu rămâne spațiu între amestec și lămâie. Lăsați la congelat minimum cinci ore (dar nu mai mult de opt ore).

Gin&Tonic

635 26 2Ingrediente: 3 linguri cu fructe de pădure, 500 ml lapte, 300 ml smântână, 100 g zahăr, 30 ml sirop de porumb, 11 g amidon de porumb, 3 linguri cu cremă de brânză, 1 vârf de linguriță cu sare, 1/4 ceșcuță cu gin.

Mod de preparare: într-un vas amestecați 1 și 1/2 ceșcuță cu lapte, 1/2 ceșcuță cu smântână, zahărul și siropul de porumb, apoi puneți la foc mediu până se încălzește. Imediat lăsați deoparte, la răcit, pentru o oră. Într-un alt vas amestecați două lingurițe cu lapte și amidonul de porumb, iar în alt bol, crema de brânză și sarea, până la omogenizare. Laptele și smântâna rămase se adaugă peste compoziția lăsată la răcit și se trece din nou pe foc, unde se ține la flacără medie timp de patru minute, până se îngroașă. Apoi luați de pe foc, amestecați, puneți din nou pe foc și bateți încontinuu, timp de un minut, până devine foarte densă (lăsaţi dungă când treceți cu lingura peste compoziție). Dați deoparte, turnați peste crema de brânză, omogenizați, adăugați ginul și plasați bolul într-un vas mare, în care este apă foarte rece, unde lăsați amestecul 20 de minute. După ce s-a răcit băgați-l la congelator cel puțin patru ore (sau chiar peste noapte). Nu uitați să puneți o folie peste compoziție, ca să nu înghețe cu cristale. Se serveşte decorat cu fructe de pădure.

Sendvișuri cu... bere

635 26 3Ingrediente. Pentru înghețată: 350 ml bere, 1 lingură cu extract de vanilie, 3/4 ceșcuță cu zahăr, 1/2 linguriță cu sare, 6 gălbenușuri mari, 2 ceșcuțe cu smântână groasă. Pentru fursecuri: 1 și 3/4 ceșcuță cu făină, 1/2 lingură cu bicarbonat de sodiu, 14 linguri cu unt nesărat, 1/2 ceșcuţă cu zahăr granulat, 3/4 ceșcuţă cu zahăr brun, 1 linguriță cu sare, 2 lingurițe cu extract de vanilie, 1 gălbenuș mare, 1 și 1/4 ceșcuţă cu fulgi de ciocolată, alune prăjite zdrobite.

Mod de preparare: din ingredientele pentru înghețată, berea și vanilia se amestecă într-un vas. Separat se mixează zahărul, sarea și gălbenușurile, se pune apoi smântâna și se trece într-un vas pe foc mediu, până se întărește (circa zece minute). Turnați amestecul într-un alt vas, pe care îl plasați într-un bol mare cu apă foarte rece. Bateți până se răcește, acoperiți cu folie și dați la frigider timp de cel puțin opt ore (preferabil 24 de ore). Pentru fursecuri, preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius și puneți hârtie de copt pe două tăvi. Amestecați făina și bicarbonatul. Separat încălziți zece lingurițe cu unt până devine maro deschis, întorcând tigaia încontinuu, timp de 1,5 minute. Adăugați peste restul de unt, amestecând până se topește totul. Puneți zahărul, sarea și vanilia, omogenizați până se încorporează. Se introduce apoi gălbenușul și se bate energic timp de 30 de secunde, se lasă să se odihnească trei minute, apoi se repetă procedura până când compoziția este groasă și netedă. Folosind o spatulă, încorporați în făină, adăugați fulgii de ciocolată și amestecați până nu mai există făină uscată. Cu o lingură așezați fursecurile pe hârtia de copt (câte trei linguri cu compoziție pentru fiecare fursec) și introduceți tava la cuptor până când devin aurii (10-14 minute), întorcând la jumătatea timpului de coacere. Când fursecurile s-au răcit, dați-le la frigider timp de 30 de minute, apoi luați câte două fursecuri și umpleți-le cu înghețata cu bere. După asamblarea în acest fel, tăvăliți fursecurile cu înghețată prin alune sfărâmate.

Brandy şi zahăr brun

635 26 4Ingrediente: 6 gălbenușuri, 3/4 ceșcuță cu zahăr brun, 2 ceșcuțe cu smântână groasă, 1 ceșcuță cu lapte, 1 baton de vanilie, 1/4 ceșcuță cu brandy.

Mod de preparare: amestecați gălbenușurile și zahărul într-un vas larg. Separat combinați smântâna și laptele, decupați batonul de vanilie și scoateți pasta cu un cuțit, apoi puneți-o în amestec. Compoziția se lasă pe foc mediu până când începe să fiarbă la margine, după care trageți vasul la o parte, acoperiți-l și lăsați să se odihnească 20 de minute. Înlăturați vanilia, puneți din nou amestecul pe foc până aproape de fierbere, apoi turnați ușor mixtura de gălbenușuri, amestecând încontinuu, până se întărește. Dați vasul deoparte, puneți brandy și răciți într-un vas cu apă foarte rece, amestecând des, ca să se răcorească mai rapid. Introduceți compoziția la frigider pentru patru-șase ore, apoi la congelator peste noapte.