Main menu

header

638 26 2de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Stanley Tucci, pe care îl cunoaștem din „Diavolul se îmbracă de la Prada” sau din „Jocurile foamei”, nu este doar un actor foarte talentat. De fapt, în ultima vreme, artistul nominalizat la Oscar pentru rolul din „Din Raiul meu” îndrăgește mai mult bucătăria decât platourile de filmare. Recăsătorit după moartea primei soții, Stanley și-a urmat cea de-a doua parteneră de viață la Londra, unde a redescoperit dragostea pentru gătit. El a publicat două cărți de bucate („Cartea de gătit Tucci” și „La masa Tucci: Gătind cu familia și prietenii”) și nu refuză nicio invitație în show-urile de gen, unde face demonstrații ale măiestriei sale gastronomice.

Biban de mare cu risotto

638 26 3Ingrediente. Pentru risotto: 2 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă franțuzească tăiată fin, 2 căni cu orez Vialone Nano, 1/2 cană cu vin alb sec, 5 căni cu supă de pui, 2 linguri cu unt nesărat, 1 cană cu parmezan ras, 2 linguri cu suc de lămâie, coaja rasă de la 1 lămâie, 1 legătură de pătrunjel tocat, sare de mare și piper negru măcinat. Pentru pește: 1 biban de mare curățat, 6 căței de usturoi striviți, 2 lămâi tăiate felii, 2 fire de rozmarin, 2 fire de cimbru, 1 legătură de pătrunjel, 3 linguri cu ulei de măsline, 20 roșii cherry, 3/4 cană cu vin alb sec.

Mod de preparare. Pentru risotto: într-o oală largă se încinge uleiul la foc mediu. Se sotează ceapa timp de patru-cinci minute. Se adaugă orezul și se gătește două-trei minute. Se varsă vinul și se amestecă ușor, până ce acesta este aproape complet absorbit de orez. Apoi se toarnă 1/2 cană cu supă și se amestecă până se absoarbe. La fel se procedează și cu restul de supă și se amestecă până când orezul este aproape gata. Se adaugă untul și se lasă totul la foc până se topește. Se ia compoziția de pe foc și se adaugă parmezanul, zeama și coaja de lămâie, sarea și piperul. Se garnisește cu pătrunjel tocat. Pentru pește: se încălzește cuptorul la 260 de grade Celsius. Peștele se taie longitudinal și, după ce este bine curățat, se sărează la mijloc, apoi se adaugă trei căței de usturoi striviţi, feliile de lămâie, rozmarinul, cimbrul și pătrunjelul. Se transferă peștele într-o tavă unsă cu ulei. Se pun roșiile cherry și usturoiul rămas și se tornă vinul. Se dă la cuptor pentru zece minute, apoi se întoarce peștele pe partea cealaltă și se mai lasă zece minute. Se scoate și se servește cu risotto, garnisit cu roșiile cherry și stropit cu sosul de usturoi din tavă.

Caserolă cu paste și brânzeturi

638 26 4Ingrediente: 4 linguri cu unt, 1/4 cană cu făină, 2 căni cu lapte smântânit, 1/8 lingură cu nucșoară, 450 g sfeclă elevețiană cu rădăcina dură eliminată și frunzele tocate, 450 g farfalle, 2 linguri cu ulei de măsline, 2 căni cu sos Maria Rosa, 1/2 cană cu brânză Fontina rasă, 1/2 cană cu brânză Jarlsberg rasă, 1/2 cană cu mozzarella, 1/2 cană cu parmezan ras, sare de mare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se topește untul într-o crăticioară, se adaugă făina și laptele și se amestecă până ce ingredientele se omogenizează, timp de zece minute. Se condimentează cu sare, piper și nucșoară. Când este gata, se dă deoparte și se acoperă cu folie de bucătărie. În paralel, se fierbe o oală mare cu apă în care se pune sare. Când apa dă în clocot, se adaugă sfecla elevețiană, care se lasă la fiert opt-zece minute. La final, se scurge bine apa și se scoate sfecla pe o sită, pentru a-i permite să piardă tot surplusul de apă. Se pune din nou apă la fiert și, când clocotește, se adaugă pastele. Când sunt gata, se scurg și acestea și se pun într-un bol. Se toarnă ulei de măsline și se amestecă. Se adaugă frunzele de sfeclă și brânzeturile și se amestecă până ce se omogenizează ingredientele. Se pun și sosul de unt și sosul Maria Rosa. Se amestecă din nou și se dă întreaga compoziție la cuptor pentru 30 de minute.

Cartofi cu mirodenii

Ingrediente: 10 cartofi galbeni sau roșii descojiți și tăiați în patru, 4 căței de usturoi tăiați în două, 1 lingură cu frunze de rozmarin mărunțit, 2 linguri cu oregano mărunțit, 1/4 cană cu ulei de măsline, sare și piper negru măcinat, 1 legătură de pătrunjel.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Se pun cartofii într-o tavă termorezistentă. Se adaugă usturoiul, rozmarinul și oregano și se condimentează toate ingredientele cu sare și cu piper. Se stropesc cartofii cu ulei de măsline. Se dă tava la cuptor, se întorc cartofii din când în când și se lasă la gătit până ce se înmoaie ușor. Se servesc presărați cu pătrunjel tocat mărunt.

Vită cu verdețuri

638 26 5Ingrediente: 450 g carne de vită tăiată în felii de 2 cm grosime, 1 căpățână de usturoi mărunțit, 2 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu unt, 1/2 cană cu vin roșu, 1 legătură de rozmarin tocat, frunzele mărunțite de la o legătură de oregano, frunzele mărunțite de la 2 legături de cimbru, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se freacă bucățile de carne cu usturoi pe ambele părți și se sărează. Se încing uleiul și untul într-o tigaie la foc mediu. Se adaugă carnea și se prăjește două-trei minute pe fiecare parte, timp în care se presară piper. Când este gata, se scoate pe o farfurie. Se crește intensitatea focului și, în aceeași tigaie, se toarnă vinul, se pun rozmarinul, oregano și cimbrul și se gătesc timp de două minute. Se taie carnea în jumătăți și se stropește cu sosul de rozmarin, oregano și cimbru.

Quinoa cu rodie și fistic

638 26 6Ingrediente: 2 căni cu quinoa, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu zeamă de lămâie, 6 linguri cu semințe de rodie, 3 linguri cu fistic sărat, 3 cepe franțuzești mărunțite, 1 portocală curățată și tăiată felii, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se spală quinoa în apă pentru a îndepărta impuritățile. Într-o oală se fierb patru căni cu apă sărată. Se adaugă quinoa și se reduce intensitatea focului la minimum. Se acoperă oala și se lasă la fiert 15-20 de minute. La final, se adaugă uleiul, zeama de lămâie, un praf de sare și unul de piper și se dă la o parte. Într-un bol se amestecă semințele de rodie cu fisticul și ceapa și se pun peste quinoa. Se servește asezonat cu felii de portocală.

Tocană de fructe de mare

Ingrediente: 3 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă mare mărunțită, 1 ceapă franțuzească tăiată fin, 1 cățel de usturoi mărunțit, 1 ardei iute uscat, 1 praf de șofran, 3/4 cană cu vin alb sec, 2 căni cu roșii tăiate, 3 frunze de busuioc, 4 căni cu supă de pește sau de pui, 18 scoici, 280 g cod, 280 g dusky grouper (sau biban de mare), 12 midii, 12 creveți, 1 lingură cu pătrunjel tocat, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: într-o tigaie largă se încinge uleiul de măsline la temperatură medie. Se adaugă cele două feluri de ceapă, usturoiul, ardeiul iute și șofranul și se călesc timp de trei-cinci minute. Se toarnă vinul, se crește intensitatea focului și se ţine compoziția pe foc până ce lichidul este absorbit. Se scade intensitatea focului la mediu și se pun roșiile, busuiocul, sarea și piperul și se mai lasă încă cinci minute. Se adaugă supa de pește sau de pui. Se amestecă bine ingredientele și se fierb puțin. Se pun scoicile, codul și dusky grouper, se acoperă oala și se fierb cinci-șapte minute fără să se amestece. Apoi se adaugă midiile și se lasă la foc până ce încep să se deschidă. Atunci se pun și creveții, care se fierb în oală până ce devin roz. Se presară pătrunjelul și se servește tocana cu baghetă prăjită.

Vânat cu ienupăr și gutuie în sos de vin Ingrediente.

638 26 7Pentru marinare: 1 cană cu vin roșu, 1 lingură cu boabe de ienupăr strivite, 2 frunze de dafin, 2 ardei verzi iuți striviți. Pentru friptură: 280 g carne de vânat, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 lingură cu jeleu de gutui, frunzele de la 1 legătură de cimbru, 1 lingură cu unt nesărat, sare, piper.

Mod de preparare. Pentru marinare: într-un bol mare se amestecă ingredientele și se dau la o parte. Pentru friptură: se pune carnea în soluția pentru marinat și se lasă timp de una-trei ore. Apoi se scoate carnea și se păstrează sosul de marinat. Într-o tigaie se încinge uleiul de măsline. Se condimentează carnea de vânat cu sare și cu piper și se prăjește timp de trei-cinci minute pe fiecare parte. Apoi se scoate din tigaie și se dă la o parte pe o farfurie fierbinte. Se strecoară sosul de marinat în tigaia în care s-a prăjit vânatul și se fierbe. Se adaugă jeleul și cimbrul și se lasă la foc până ce se reduce la jumătate. La final se pune untul. Se taie carnea în jumătăți și se stropește din abundență cu sos.

Mămăligă prăjită cu parmezan

638 26 8Ingrediente: 2 căni cu mămăligă rece, 1/2 cană cu parmezan ras, ulei vegetal, frunzele de la 2 legături de rozmarin, sare de mare.

Mod de preparare: mămăliga se taie în bucăți de mărimea unor batoane de ciocolată. Se rostogolește fiecare baton în parmezan. Se încinge uleiul într-o tigaie, la foc mediu, și se prăjesc batoanele de mămăligă până ce devin crocante, timp de trei-patru minute. Se scot pe o farfurie într-un prosop de bucătărie care să absoarbă surplusul de ulei. Se presară sare și rozmarin și încă puțin parmezan.

Soté de verdețuri

Ingrediente: 450 g verdețuri (napi sau chard) cu rădăcina îndepărtată și tăiate mărunt, 2 linguri cu ulei de măsline, 3 căței de usturoi tăiați mărunt, 2 ardei iuți mărunțiți, sare.

Mod de preparare: se spală și se scurg bine verdețurile. Într-o tigaie se încinge uleiul la foc mediu. Se pun usturoiul și ardeiul și se sotează. Apoi se scoate ardeiul și se pune deoparte. Se adaugă verdețurile în tigaie, alături de usturoiul călit. Se condimentează cu sare și se gătește până ce verdețurile se înmoaie. Se stropesc cu încă puțin ulei de măsline și se servesc cu ouă ochiuri.

Paste ragù

638 26 9Ingrediente: 1/4 cană cu ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 200 g carne de vită, cotlet sau antricot de porc, 1 lingură cu ceapă mărunțită, 1/2 cană cu vin roșu sec, 3 căni cu roșii întregi din conservă, 1 frunză de busuioc, sare și piper negru măcinat, 300 g paste de orice fel, 1 legătură de pătrunjel.

Mod de preparare: se mixează roșiile din conservă și se obține un sos care va fi folosit mai târziu. Se condimentează carnea cu sare și cu piper și se prăjește în tigaie pe ambele fețe. Se scoate apoi și se lasă pe o farfurie. În tigaia în care s-a prăjit carnea se adaugă usturoi și ceapă. Se sotează, după care se toarnă vinul. Apoi se pun roșiile strivite în tigaie și se adaugă din nou carnea și busuiocul. Se lasă la foc mic timp de 30 de minute. În paralel, se fierb pastele. La final, se taie carnea bucățele mici și se omogenizează cu sosul de roșii, apoi se pune peste paste. Se asezonează cu pătrunjel tocat mărunt.

Pere cu zabaglione în vin roșu

638 26 10Ingrediente. Pentru pere: 4 pere tari, 150 g zahăr, 700 ml vin fructat, 2 cuișoare, 5 cm baton de scorțișoară, coaja de la 1/2 lămâie. Pentru zabaglione: 2 gălbenușuri, 3 linguri cu zahăr, 4 linguri cu vin spumant.

Mod de preparare: se taie puțin din partea inferioară a perelor, pentru ca acestea să poată sta drepte pe verticală. Se pun perele într-un vas în care să încapă bine și care să le acopere. Se presară zahărul peste ele şi se stropesc cu vinul fructat. Se adaugă cuișoarele, scorțișoara și coaja de lămâie. Se dă la foc mic și se acoperă vasul, timp de zece minute, până ce perele se înmoaie puțin. Apoi se iau de pe foc și se ţin la răcit. Se transferă perele pe o farfurie, păstrându-se sosul de vin din vas. După aceea se dă vinul rămas în clocot până ce își reduce cantitatea la 175 ml. Se strecoară într-o cană și se dă la o parte. La aburi, într-un vas termorezistent așezat pe un vas cu apă care clocotește, se pun împreună gălbenușurile, zahărul, vinul spumant și compoziția de vin anterioară. Se amestecă ingredientele timp de două minute, până ce se îngroașă. În felul acesta se obține desertul zabaglione, care se pune în cupe largi. În fiecare cupă se așază câte o pară.

„Mă înnebunesc oamenii care sărează mâncarea fără să o guste“