Main menu

header

641 30 1de Roxana Istudor

Felurile de mâncare din Insulele Canare au un element definitoriu, inseparabil de orice meniu: sosurile Mojo. Alcătuite din câteva repere fixe - ardei gras, usturoi, ulei de măsline și oțet - au dezvoltat în timp atâtea variațiuni, încât pot îmbogăți cu exotism și arome de excepție fiecare masă.

Mojo Rojo Picón

Ingrediente: 2 ardei grași roșii, 2 ardei iuți, 1 ardei nyora, 1 lingură cu boia dulce, 2 lingurițe cu chimen, 4 căței de usturoi, 1 ceșcuță cu ulei de măsline, 1/2 ceșcuță cu oțet, sare.

Mod de preparare: cățeii de usturoi se taie în bucăți, ardeii grași se curăță de semințe. Se pun ingredientele (cu excepția uleiului și oțetului) într-un mojar și se pisează până devin pastă. Puteți folosi și un mixer. Uleiul se toarnă câte puțin, amestecând încontinuu, până este încorporat. La final se pune oțetul.

Mojo verde de cilantro

Ingrediente: 1 mână cu frunze de coriandru, 4 căței de usturoi, 2 ardei grași verzi, 2 linguri cu chimen, 1 ceșcuță cu ulei de măsline, 1/2 ceșcuță cu oțet din vin, sare.

Mod de preparare: usturoiul se curăță și de toacă, ardeii se taie bucăți, se adaugă coriandrul tocat, usturoiul, sarea. Se pun într-un mojar (sau în mixer) și se pisează (amestecă) până devin pastă. Se adaugă uleiul și se continuă mixarea, până la omogenizare. La final se încorporează și oțetul.

Mojo verde

Ingrediente: 6 căței de usturoi, 3 ardei grași verzi (dulci sau picanți, în funcție de preferințe), 1 praf de chimen, 1/2 ceșcuță cu ulei de măsline, 1/2 ceșcuță cu oțet, 1 praf de sare.

Mod de preparare: usturoiul se zdrobește și se pune în mojar (sau în mixer), împreună cu sarea și chimenul. Se adaugă câte o bucată de ardei gras în timp ce se amestecă, până compoziția devine pastă. La final se toarnă pe rând uleiul, apoi oțetul.

Mojo con questo

Ingrediente: 150 g brânză (preferabil de capră), 2 ardei grași roșii, 1 linguriță cu boia dulce, 2 lingurițe cu chimen măcinat, 3 căței de usturoi, 1 ceșcuță cu ulei de măsline, 1/2 ceșcuță cu oțet, sare.

Mod de preparare: în mojar (sau în mixer) se pun ardeii tăiați bucăți, usturoiul tocat, sarea și chimenul și se zdrobesc foarte bine. Se adaugă uleiul, câte puțin, amestecând în continuare, apoi și oțetul, în același fel. La final se pune brânza, tăiată în bucăți, omogenizându-se foarte bine cu restul compoziției.

Mojo de azafrán

641 30 2Ingrediente: 3 ardei grași roșii picanți La Palma, 1 vârf de cuțit cu șofran, 2 căței de usturoi, 1 ceșcuță cu ulei de măsline, 1 lingură cu oțet, 1 praf de chimen, sare.

Mod de preparare: puneți ardeii la muiat peste noapte dacă sunt uscați. Tăiați-i în bucăți și amestecați-i bine în mojar cu usturoiul, sarea, chimenul și șofranul. Mixați (sau zdrobiți) până rezultă o pastă, apoi adăugați uleiul, câte puțin, amestecând încontinuu. La final se pune oțetul.

Almogrote

Ingrediente: 250 g brânză (pentru gratinat), 3 ardei grași roșii picanți, 2 căței de usturoi, 3 ceșcuțe cu ulei de măsline, sare.

Mod de preparare: se zdrobesc ardeii în mojar cu doi căței de usturoi și puțină sare. Se transferă ingredientele într-un vas, se pune uleiul, apoi se adaugă brânza rasă fin. Se amestecă totul energic, cu o lingură de lemn, până capătă consistența unui paté.

Mojo o „cagones”

Ingrediente: 1 mână cu frunze de coriandru proaspăt, 1 ardei gras verde, 3 căței de usturoi, 7 roșii cherry decojite, 1 ceșcuță cu ulei de măsline, 1/4 ceșcuță cu oțet, sare.

Mod de preparare: ardeiul se taie bucăți și se pune în mojar (sau în mixer) împreună cu sarea, coriandrul, cățeii de usturoi și se zdrobesc bine. Roșiile se taie, se înlătură semințele și se adaugă peste compoziție. Se continuă mixarea (sau zdrobirea) până la omogenizare, se toarnă uleiul, iar la final și oțetul.

Mojo „para lapas”

Ingrediente: 1 mână cu frunze de pătrunjel, 5 căței de usturoi, 1 ceșcuță cu ulei de măsline, 1/2 linguriță cu chimen măcinat, 3 linguri cu oțet, 1 praf de sare.

Mod de preparare: pătrunjelul tăiat, usturoiul, chimenul și sarea se pun în mojar (sau în mixer) și se amestecă bine, apoi se adaugă uleiul și se continuă mixarea până la omogenizare.

Mojo palmero de almendras

Ingrediente: 4 ardei grași uscați La Palma, 4 căței de usturoi, 100 g migdale, 1/2 linguriță cu chimen, 1 linguriță cu boia dulce, 1 linguriță cu oregano, 200 ml ulei de măsline, 1/2 ceșcuță cu oțet, 1 felie de pâine, sare de mare.

Mod de preparare: migdalele se prăjesc câteva minute, pentru a elibera savoare în plus. Oregano se frige în puțin ulei, apoi se adaugă la prăjit felia de pâine, până devine aurie. Ardeii uscați se fierb câteva minute în puțină apă, până se înmoaie. Migdalele, usturoiul tocat, chimenul, boiaua, pâinea, oregano, uleiul în care s-au încins, sarea, chimenul și oțetul se pun într-un mixer și se amestecă bine. Se adaugă restul de ulei și ardeii tăiați bucăți și se continuă mixarea până se obține o pastă consistentă.

Mojo aromatico

Ingrediente: 1 ardei La Palma, 4 căței de usturoi, 1 ardei gras, o mână cu frunze de pătrunjel, 1 praf de cimbru, 1/2 foaie de dafin, 1 linguriță cu oregano, 1/2 linguriță cu chimen, 1 linguriță cu boia dulce, 1 lingură cu oțet, 1/2 ceșcuță cu ulei de măsline, 1/2 pahar cu vin sec, zeama de la o lămâie, sare de mare.

Mod de preparare: usturoiul se frige un minut, apoi se toacă ardeiul și se pun împreună într-un mojar, alături de celelalte ingrediente, cu excepția uleiului și oțetului. Se zdrobesc foarte bine. Uleiul și oțetul se adaugă la final, pe rând, în ordinea menționată.

Mojo de aguacate

641 30 3Ingrediente: 500 g avocado, 2 ardei grași verzi, 3 căței de usturoi, câteva fire de pătrunjel, 1 ceșcuță cu ulei de măsline, 2 linguri cu oțet, câteva picături de zeamă de lămâie, sare.

Mod de preparare: se zdrobesc în mojar usturoiul, ardeiul, pătrunjelul și puțină sare. Se adaugă miezul de avocado tăiat bucăți și se amestecă în continuare, adăugând uleiul, câte puțin. La final se pun oțetul și zeama de lămâie.

Mojo de caldo de pescado

Ingrediente: 1 ceșcuţă cu bucăți de pește, 6 ardei grași uscați La Palma, 8 căței de usturoi, 1/2 ceșcuță cu ulei de măsline, 1 mână cu frunze de pătrunjel, 1/2 pahar cu vin, sare de mare, 1 praf colorant alimentar galben.

Mod de preparare: se zdrobesc pătrunjelul și usturoiul în mojar, apoi se adaugă bucățile de pește și restul ingredientelor. Se amestecă foarte bine, apoi pasta obținută se pune într-o tigaie, unde se lasă să clocotească două-trei minute.

Majado para viejas

Ingrediente: 1 ardei gras picant, 4 căței de usturoi, 1 mână cu frunze de pătrunjel, 1 praf de chimen, 1/2 linguriță cu boia dulce, 3 linguri cu oțet, sare de mare.

Mod de preparare: se zdrobesc usturoiul, ardeii, pătrunjelul, chimenul, boiaua și un praf de sare într-un mojar (sau în mixer). Se pune uleiul în fir subțire, amestecând în continuare. La final se adaugă oțetul.