Main menu

header

642 26 1de Gabriela Militaru şi Alexandru Brădescu

Nigella Lawson este una dintre cele mai faimoase scriitoare de cărți de gătit din lume. Încă din 1998, când a publicat prima carte cu rețete („Cum să mănânci”), care s-a vândut în peste 300.000 de exemplare, ea a impresionat publicul prin sugestiile simple, delicioase și pline de umor. Deși inițial și-a început cariera ca jurnalist, Nigella s-a reîntors la dragostea pentru gătit pe care o avea încă din copilărie. Acum, la 57 de ani, după două căsnicii (dintre care prima s-a soldat cu doi copii), Nigella se bucură că își poate face meseria în liniște. Ea deține o gamă de veselă pentru gătit, „Living Kitchen”, și a vândut peste 3 milioane de exemplare din cele 11 cărți de bucate pe care le-a publicat.

Quesadillas

642 26 2Ingrediente: 1 lipie, 50 g șuncă tăiată bucățele, 1 ardei iute verde murat tăiat rondele, 50 g brânză cheddar rasă, 1 fir de ceapă verde tăiată mărunt, 6 frunze de coriandru proaspăt tocat, 1 linguriță cu ulei de măsline.

Mod de preparare: pe o farfurie se așază o lipie care se umple cu băcățelele de șuncă. Se adaugă ardeiul murat, brânza și ceapa. Se presară coriandru. Se împăturește lipia în două, se taie apoi în jumătăți, apoi se pune în aparatul de sendviș timp de două minute pe fiecare parte. Se servește cu sos salsa.

Vinete cu ceapă roșie și oregano

642 26 3Ingrediente: 500 g vinete, 3 linguri cu ulei de măsline, 2 linguri cu oregano uscat, 1 ceapă roșie tăiată rondele, 3 linguri cu oțet balsamic, 1 lingură cu sare, 1 cățel de usturoi, 2 linguri cu apă rece, câteva frunze de oregano proaspăt.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 250 de grade Celsius. Se taie vinetele în felii longitudinale. Se toarnă trei linguri cu ulei de măsline într-un bol, se presară oregano uscat, se adaugă feliile de vinete și se umezesc bine în mixtura uleioasă. Se scurg feliile de vinete și se pun într-o tavă. Se dau la cuptor timp de 15 minute. În paralel, rondelele de ceapă se pun într-un bol, se toarnă oțetul balsamic peste ele și se presară sarea. Se scot vinetele de la cuptor și se amestecă împreună cu rondelele de ceapă, apoi se adaugă usturoiul pisat și lingurile cu apă rece. Se asezonează cu oregano proaspăt.

Sendvișuri italienești cu mozzarella

642 26 4Ingrediente: 6 felii de pâine fără coajă, 125 g mozzarella tăiată felii, 125 ml lapte gras, 3 linguri cu făină, 1 ou, 2 linguri cu ulei de măsline, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se fac sendvișuri obișnuite cu pâine și mozzarella, având grijă ca feliile de mozzarella să aibă dimensiuni mai mici decât cele de pâine. Se presează marginile feliilor de pâine astfel încât mozzarella să fie „închisă” în interior. Se toarnă laptele într-un bol, făina în altul, iar oul se bate cu sarea și piperul într-un al treilea bol. Într-o tigaie se încinge uleiul de măsline. Se scufundă sendvișurile mai întâi în lapte, apoi în făină și, la final, în ouăle bătute. Se prăjesc timp de două minute pe fiecare parte și se servesc calde.

Supa fericirii

Ingrediente: 500 g dovlecei, sucul și coaja de la 1 lămâie, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 linguriță cu turmeric, 1 l supă de legume sau de pui, 100 g orez, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se taie dovleceii rondele și se pun într-o cratiță, alături de coaja de lămâie rasă și de ulei. Se prăjesc timp de cinci minute, până ce devin moi. Se presară turmericul și se toarnă supa și zeama de lămâie. De asemenea, se adaugă și orezul, sare şi piper. Se pune capacul și se gătește timp de 10-20 de minute.

Supă cu spanac și nucă de cocos

642 26 5Ingrediente: 2 linguri cu sos thai curry, 400 ml lapte de nucă de cocos, 500 g spanac mărunțit congelat, 250 ml apă fiartă, 1 lingură cu concentrat de supă de legume, 1 ardei roșu iute mărunțit.

Mod de preparare: sosul curry se toarnă într-o cratiță medie și se adaugă câteva linguri cu lapte de nucă de cocos. Se dă compoziția la foc și se lasă timp de trei-patru minute. Se pun restul de lapte de cocos, ardeiul roșu și spanacul. Se amestecă, apoi se toarnă apa fiartă. Se adaugă concentratul de supă și se lasă la fiert timp de zece minute.

Pui cu usturoi și lămâie

Ingrediente: 2,25 kg carne de pui tăiată în 10 bucăți, 1 căpățână de usturoi descojită, 2 lămâi nesdecojite tăiate în sferturi, 1 mână cu frunze de cimbru, 3 linguri cu ulei de măsline, 150 ml vin alb, piper negru măcinat.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 160 de grade Celsius. Se pun bucățile de carne de pui într-un vas termoizolant, se adaugă usturoiul, bucățile de lămâie și frunzele de cimbru. Se stropește cu ulei și se amestecă ingredientele cu mâna, astfel încât să se omogenizeze. Se așază bucățile de carne cu partea cu piele în sus. Apoi se varsă vinul și se presară piper peste carne. Se acoperă vasul cu folie alimentară de aluminiu și se bagă la cuptor pentru două ore, la foc mic. Apoi se descoperă vasul, se crește temperatura la 200 de grade Celsius și se lasă din nou la cuptor încă 35-40 de minute.

Salată caldă cu miel, rodie și mentă

Ingrediente: 2,5 kg carne de miel, 4 cepe franțuzești nedescojite și tăiate în jumătăți, 6 căței de usturoi, 500 ml apă fiartă, 1 mână cu frunze de mentă proaspătă, 1 rodie, sare.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 140 de grade Celsius. Într-o cratiță se prăjește carnea de miel tăiată felii. Se scoate carnea și se lasă pe o farfurie cât timp se pun în tigaie ceapa și usturoiul, care se sotează timp de câteva minute. Se sărează, apoi se toarnă apa. Se reintroduce carnea de miel și se lasă la foc mediu până ce apa începe să fiarbă. Apoi se acoperă cratița și se bagă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius și se lasă timp de cinci ore. La final se scoate carnea pe un platou și se taie în multe fire. Se sărează, se adaugă frunzele de mentă, semințele și sucul de rodie.

Carbonnade à la Flamande

642 26 6Ingrediente: 1 lingură cu ulei vegetal, 250 g șunculiță tăiată fâșii, 4 cepe, 2 lingurițe cu mix de condimente, 2 lingurițe cu cimbru uscat, 1,5 kg carne de vită tăiată cubulețe, 50 g făină, 625 ml supă de vită, 4 linguri cu muștar, 3 linguri cu zahăr brun, 625 ml bere belgiană neagră, 4 foi de dafin, 1 linguriță cu sare de mare, 1 praf de piper negru măcinat.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 150 de grade Celsius. Se încinge o lingură cu ulei într-o tigaie, la foc mediu. Se adaugă șunculița și se perpelește timp de cinci-zece minute, până ce devine crocantă. Se adaugă ceapa mărunțită și se amestecă bine cu șunculița. Apoi se condimentează cu mixul de condimente și cimbru. Se pun bucățile de carne de vită și se amestecă în continuare. Apoi se presară făina, amestecând mereu. Separat, într-un bol, se pun supa de vită, muștarul și zahărul, se amestecă și se toarnă berea. Această compoziție se varsă în tigaia adâncă, peste carne. Se lasă să fiarbă și se adaugă frunzele de dafin, sarea și piperul. Se dă la cuptor pentru trei ore.

Porc cu muștar

642 26 7Ingrediente: 2 bucăți de carne de porc, 2 lingurițe cu ulei de măsline cu aromă de usturoi, 125 ml cidru, 1 lingură cu muștar, 75 ml smântână.

Mod de preparare: se bat feliile de carne cu ciocanul de bucătărie pentru a le face mai subțiri. Se încinge uleiul într-o tigaie, la foc moderat, și se prăjește carnea timp de cinci minute pe fiecare parte. Apoi se scoate pe o farfurie. Se toarnă cidrul în tigaia în care a fost prăjită carnea, se lasă la foc timp de câteva minute, până ce începe să fiarbă, apoi se adaugă muștarul și smântâna. Se lasă sosul pe foc câteva minute înainte de a stropi cu el bucățile de carne. Se servește carnea cu garnitură de cartofi noi sau de gnocchi.

Salată de calamar cu mizuna

642 26 8Ingrediente: pentru calamar: 500 g calamari tăiați rondele, 3 linguri cu ulei de nuci de pământ, sare. Pentru dressing: 1 legătură de coriandru proaspăt, câteva frunze de mentă, 1 cățel de usturoi curățat, 2 linguri cu sos de pește thai, 1/2 lingură cu zahăr, 1 ardei verde iute, 1 limetă, 2 linguri cu ulei de nuci de pământ. Pentru salată: 200 g frunze de mizuna, 1 ceapă roșie.

Mod de preparare: pentru a obține sosul, se pun la mixat frunzele de coriandru și mentă, împreună cu usturoiul, sosul de pește, uleiul de nuci, zahărul și ardeiul verde iute. Se curăță bine limeta, astfel încât să nu aibă coajă sau sâmburi, și se pune în blender. Se amestecă ingredientele până ce se obține un sos care se va păstra într-un bol mic. Pentru a face salata, se așază frunzele de mizuna într-un bol. Se curăță ceapa roșie, se taie felii foarte fine, care se presară peste foile de mizuna. Calamarul se face prăjind rondelele într-o tigaie, în ulei de nuci de pământ, pentru câteva minute. Apoi se scot pe o farfurie, se sărează, iar când se răcesc puțin se stropesc cu sosul pe bază de limetă.

Somon cu tăiței

642 26 9Ingrediente: pentru somon: 2 lingurițe cu curry pudră, 1/4 linguriță cu sare, 1 linguriță cu zahăr, 4 bucăți de somon filé, 1 lingură cu ulei cu aromă de usturoi. Pentru tăiței: 250 g tăiței de orez, 50 g creveți, 125 ml vin chinezesc pentru gătit, 1 lingură cu ulei cu aromă de usturoi, 100 g salată chinezească, 125 g porumb dulce tăiat rondele, 2 fire de ceapă verde tăiată mărunt, 1 linguriță cu ghimbir strivit, 2 lingurițe cu pudră curry, 250 ml supă de pui, 3 linguri cu sos de soia, 150 g muguri de fasole, 4 linguri cu coriandru proaspăt.

Mod de preparare: se amestecă pudra curry, sarea și zahărul într-o farfurie largă. Se trec bucățile de somon prin această mixtură. Se încinge uleiul într-o tigaie și se prăjește somonul câte două-trei minute pe fiecare parte, apoi se scot bucățile de pește pe o farfurie. Separat, se pun tăițeii de orez într-un bol și se acoperă cu apă fiartă. Se lasă acolo timp de patru minute, după care se scurg de apă. Se scufundă creveții în vin pentru câteva minute, se încinge uleiul într-un wok și se prăjește salata chinezească, porumbul și ceapa verde. Se adaugă pudra de curry și ghimbirul în wok, se amestecă. Apoi se varsă supa de pui și sosul de soia. Se pun creveții cu vin cu tot și tăițeii scurși de apă. Se amestecă bine toate ingredientele la foc mediu. La final, se pun mugurii de fasole. Când totul este gata, se așază garnitura lângă somon și se asezonează cu coriandru.

Linguini cu ciuperci

Ingrediente: 225 g ciuperci, 80 ml ulei de măsline, 1 lingură cu sare, 1 căpățână de usturoi, sucul și coaja de la 1 lămâie, 4 fire de cimbru proaspăt, 500 g linguini, 1 legătură de pătrunjel proaspăt mărunțit, 2-3 linguri cu parmezan ras, piper negru măcinat.

Mod de preparare: se taie ciupercile în felii subțiri și se pun în ulei, la sotat, împreună cu sarea, usturoiul strivit, coaja rasă și sucul de lămâie și frunzele de cimbru. În paralel se gătesc pastele în funcție de instrucțiunile de pe pachet și se scurg de apă după ce au fiert. După aceea se pun în farfurie și se toarnă sosul de ciuperci deasupra. Apoi se adaugă pătrunjelul mărunțit, brânza rasă și piperul.

Plăcintă Girdlebuster

642 26 10Ingrediente: pentru blat: 375 g biscuiți digestivi, 75 g unt, 50 g ciocolată neagră, 50 g ciocolată cu lapte. Pentru umplutură: 1 kg înghețată de cafea. Pentru topping: 300 ml sirop, 100 g zahăr brun, 75 g unt, 1/4 linguriță cu sare, 2 linguri cu lichior, 125 g smântână.

Mod de preparare: amestecați biscuiții cu untul și ciocolata mărunțită (neagră și cu lapte) până ce rezultă o com- poziție omogenă și fărâmicioasă. Se pune amestecul într-o formă de plăcintă cu diametrul de 23 cm. Se bagă tava la congelator două ore, până se întăreşte. Între timp, înghețata se transferă din congelator în frigider, pentru a se topi suficient cât să fie tartinabilă. După cele două ore se întinde înghețata într-un strat peste blatul de biscuiți. Apoi se ţine din nou la congelator. Se pun siropul, zahărul, sarea și untul într-un vas și se dau la foc mic timp de cinci minute. La final, se adaugă lichiorul și smântâna. Se amestecă până se omogenizează și se lasă la răcit. Apoi se tornă peste blatul de biscuiți cu înghețată și se dă din nou la congelator.

Sundae cu ciocolată

Ingrediente: 175 ml smântână, 100 g ciocolată cu lapte, 100 g unt de arahide, 3 linguri cu sirop, 4 cupe cu înghețată de caramel, 4 cupe cu înghețată de ciocolată, 4 cupe cu înghețată de vanilie, 4 linguri cu arahide mărunțite.

Mod de preparare: se pun smântâna, ciocolata mărunțită, untul de arahide și siropul într-un vas și se dau la foc mic până se topesc. În recipientele pentru înghețată se pun o cupă cu înghețată de caramel, apoi una de ciocolată și una de vanilie. Deasupra se stropește cu sosul de unt de arahide și se presară cu arahidele mărunțite.