Main menu

header

646 30 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

De mii de ani, mierea este utilizată în bucătărie nu doar ca îndulcitor pentru cafea sau ceai, dar mai ales pentru prepararea unor mâncăruri al căror gust este cu adevărat… senzațional. Și încă un pont: un alt motiv pentru care e indicat să folosiți mierea la preparatele din carne este acela că, fiind ușor acidă, cu un pH cuprins între 3,5 şi 4, inhibă dezvoltarea bacteriilor.

Ciolan de porc în bere cu miere la cuptor

Ingrediente: 1 ciolan de porc, 1 litru de bere neagră, 2 linguri cu miere, 3 linguri cu muștar, 2 cepe, 1 ardei gras, 1 căpățână de usturoi, frunze de dafin, ienibahar, sare, piper.

Mod de preparare: se spală ciolanul de porc și se împănează cu căței de usturoi. Se așază într-un vas, se adaugă ceapa tăiată solzișori, ardeiul gras tăiat fâșii, frunze de dafin și câteva bobițe de ienibahar. Se toarnă peste toate jumătate de litru de bere și se dă la rece pentru câteva ore. Uterior se scurge și se așază ciolanul într-o tavă mai adâncă. Într-un bol se amestecă mierea cu muștarul, sarea și piperul și se unge toată carnea. Se lasă la odihnit 15-20 de minute. Se toarnă apoi restul de bere, se acoperă vasul cu folie de aluminiu și se introduce în cuptorul încins la 200 de grade Celsius, pentru o oră. Se scoate vasul, se întoarce ciolanul, se pune folia și se mai dă la cuptor pentru o oră și jumătate. Se scoate folia și se mai lasă în cuptor o jumătate de oră să se rumenească.

Rondele de somn cu miere și scorțișoară în sos de roșii

646 30 2Ingrediente: 4 rondele de somn, 500 g roșii proaspete sau din conservă, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 lingură cu oțet balsamic, 1 lingură cu miere, 1 lingură cu scorțișoară, 1 lingură cu ghimbir proaspăt ras, 2 căței de usturoi, sare.

Mod de preparare: într-o tigaie se încălzește uleiul de măsline și se adaugă usturoiul tăiat felii și ghimbirul. Se lasă două-trei minute, apoi se pun roșiile tăiate cubulețe, oțetul, scorțișoara și se lasă la fiert aproximativ 15 minute. Când s-a răcit puțin, se adaugă mierea și se amestecă. Se potrivește de sare. Rondelele de somn se sărează și se așază într-o tavă. Peste acestea se toarnă sosul de roșii și se introduc la cuptor pentru 20-30 de minute.

Pulpă de curcan la tavă cu miere și lămâie

Ingrediente: 1 pulpă superioară de curcan, 3 linguri cu miere, 1 lămâie, 250 ml vin alb, sare, piper după gust, ulei. Pentru garnitură: cartofi, rozmarin uscat.

Mod de preparare: se spală pulpa de curcan, se sărează și se piperează, apoi se așază într-o tavă unsă cu două linguri cu ulei. În jurul pulpei se pun câțiva cartofi tăiați în jumătăți sau sferturi, în funcție de mărimea lor, peste care se presară rozmarin. Într-un castron se amestecă mierea cu vinul și cu zeama de lămâie. Cu acest amestec se unge carnea, urmând ca restul să fie turnat în tavă. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptorul preîncins pentru două ore, la foc mediu. Se scoate folia de aluminiu și, până se rumenesc carnea și cartofii, se mai lasă la cuptor și se stropesc din când în când cu sosul din tavă.

Rață cu miere și gutui la cuptor

646 30 3Ingrediente: 1 rață de mărime medie, 2 linguri cu miere, 4-5 linguri cu soia, 3 gutui.

Mod de preparare: se spală rața și se porționează în bucăți potrivit de mari. Se amestecă mierea cu sosul de soia și se scufundă în acesta bucățile de rață. Se amestecă, pentru ca sosul să îmbrace toată carnea. Dacă sosul de soia este sărat, nu se mai pune sare peste carnea de rață. Se lasă totul la frigider pentru câteva ore. Se încinge cuptorul, se pune rața cu tot cu sosul în care a stat la marinat într-o tavă, iar deasupra se așază felii de gutui fără coajă și sâmburi. Se acoperă tava cu folie de aluminiu, se dă cuptorul la minimum și se lasă totul pentru patru-cinci ore.

Friptură de miel cu miere și rozmarin la cuptor

646 30 4Ingrediente: 2 kg pulpă de miel, 6-7 linguri cu miere, 2-3 linguri cu ulei, 7-8 căței de usturoi, rozmarin, cimbru (opțional), sare, piper, 250 ml vin alb sau bere.

Mod de preparare: se spală bine carnea de miel, se sărează, se crestează din loc în loc și se împănează cu cățeii de usturoi tăiați în sferturi, pe lung. Se amestecă mierea cu uleiul, piperul, rozmarinul și cimbrul tocate mărunt și se unge din belșug carnea de miel. Se lasă totul la rece câteva ore. Înainte de a fi pusă în cuptor, se adaugă vinul sau berea. Se acoperă tava cu folie de aluminiu, care se înlătură după 40 de minute, apoi se mai lasă friptura de miel aproximativ o jumătate de oră la cuptor să se rumenească. Se servește fierbinte, cu garnitură de cartofi și cu salată.

Pulpe de pui cu miere în dovleac

Ingrediente: 1 dovleac de dimensiunea unei mingi de fotbal, 6 pulpe de pui, 3 lingurițe cu miere, 2 linguri cu ulei de măsline, 100 g bacon, 1 ceapă, 2-3 roșii, 1 morcov, câțiva căței de usturoi, 1 pahar cu vin alb sec, sare, piper, boia dulce de ardei, pătrunjel.

Mod de preparare: carnea de pui se spală, se taie în bucăți, se condimentează cu sare, piper și boia. Se adaugă baconul tăiat felii subțiri, mierea, se amestecă totul și se lasă la rece pentru câteva ore. Se taie capacul dovleacului, se curăță de semințe și de o parte din miez, apoi se păstrează, tăiat cubulețe. Se prăjește carnea de pui în ulei, se adaugă ceapa și usturoiul tocate mărunt, roșiile curățate de pielițe și tăiate cubulețe, miezul de dovleac, vinul și se lasă să fiarbă 15-20 de minute, amestecând din când în când. Se adaugă pătrunjelul tocat, se potrivește de sare și se umple dovleacul. Într-o tavă se pune dovleacul umplut și se dă 30 de minute la cuptorul preîncins până se rumenește.

Piept de pui cu miere, în stil oriental

Ingrediente: 1/2 kg piept de pui fără os și piele, 3 linguri cu miere, 4 linguri cu sos de soia, 3-4 căței de usturoi, sare, piper negru măcinat, curry, pudră de ghimbir, 1-2 linguri cu ulei.

Mod de preparare: pieptul de pui spălat se taie felii. Se așază într-un bol și se asezonează cu sare, piper, curry, ghimbir, usturoi pisat și soia. Se amestecă bine totul și se lasă la marinat pentru o oră. Într-o tigaie se pun uleiul la încălzit, mierea și, după ce aceasta s-a topit, se adaugă pieptul de pui marinat. Se lasă la foc mic și se întoarce până se rumenește. Se servește alături de salată.