Main menu

header

647 30 1de Roxana Istudor

Un sistem de inteligență artificială numit Vizier a fost testat de Google pentru a antrena alte sisteme de același fel, astfel încât programatorii umani să nu mai fie nevoiți să piardă timp făcând asta.

Rețete de fursecuri perfecte

Pentru a antrena un sistem de inteligență artificială să pregătească alte sisteme similare, gigantul IT american a apelat la rețete de fursecuri. Mai exact, l-a determinat pe Vizier să „ajute” alte rețele să învețe printr-un program de antrenament automat numit hyperparameter tuning, notează „Daily Mail”. Pentru ca Vizier să fie capabil să pregătească alte sisteme, a fost ales domeniul culinar, mai exact prepararea fursecurilor cu ciocolată, Vizier primind sarcina să elaboreze rețeta perfectă. Lucru care s-a și întâmplat.

S-a îmbunătățit continuu produsul

Pe parcursul testărilor, mai mulți chefi au realizat fursecuri din ingrediente fixe, coapte în aceleași condiții, la temperaturi exacte. Apoi au fost trecute în revistă rezultatele unor teste de gust, după care s-a făcut un clasament furnizat lui Vizier, alături de rețetă. Inteligența artificială a analizat toate datele, apoi a realizat rețete trecute prin alte teste. În final, cei de la Google au putut afirma că au „antrenat” un sistem artificial să fie capabil să „antreneze” alte rețele de același fel, ba chiar să aducă încontinuu îmbunătățiri produsului inițial. „Prăjiturile s-au îmbunătățit de fiecare dată, tot mai mulți dintre cei care au gustat rețetele obținute în acest fel fiind foarte mulțumiți”, arată raportul final al experimentului.

Capabil să imagineze prăjituri foarte frumoase

Inteligența artificială creată de Google a demonstrat mai multe abilități, printre care o înțelegere rapidă și precisă a diferențelor dintre formele fursecurilor sau a faptului că micșorarea cantității de unt adăugate în compoziție face prăjiturile sfărâmicioase. „Totodată, este capabil să imagineze fursecuri foarte frumoase, ceea ce este o abilitate rară în cadrul sistemelor computerizate”, se adaugă în raportul testelor cu Vizier.