Main menu

header

650 30 1de Gabriela Militaru şi Florica Pintea

Martha Stewart este ceea ce putem numi o femeie completă. Cu bune și mai puțin bune, ea a reușit să se mențină în atenția celor pasionați de gătit încă din 1976, când a înființat prima afacere de profil, o firmă de catering, la subsolul casei sale. Între timp, Martha a scris zeci de cărți cu rețete și a realizat mai multe emisiuni de televiziune pe teme gastronomice. În ciuda unor probleme legale care au pus-o pe Martha într-o închisoare federală americană pentru cinci luni, între 2004 şi 2005, ea a reușit să-și reabiliteze imaginea și să redevină un reper pentru îndrăgostiții de delicii culinare. La 75 de ani, Martha Stewart este la fel de neobosită ca în tinerețe. Recent, ea a lansat un nou show gastronomic, alături de faimosul rapper Snoop Dogg.

Chilaquiles cu ouă

650 30 2Ingrediente: 3 cutii cu roșii întregi și ardei iute, 1 lingură cu ulei de măsline, 2 căței de usturoi striviți, 1 bol cu tortilla chips, 4 ouă, 1/4 cană cu brânză proaspătă de vaci, 1/4 cană cu frunze de coriandru, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-un blender se face piure o cutie cu roșii şi ardei iute. Se încinge uleiul într-o tigaie în care se pune usturoiul și se sotează timp de un minut. Se adaugă piureul de roșii și cele două cutii cu roșii şi ardei rămase. Se lasă la foc până ce încep să fiarbă, aproximativ cinci minute. Se condimentează cu sare și cu piper. Se ia compoziția de pe foc și se pun tortilla chips. Cu coada unei linguri se face loc în mijlocul compoziției și se sparg rând pe rând cele patru ouă, care se vor găti grație temperaturii compoziției cu tomate. Se pune tigaia la loc pe foc până ce albușurile se întăresc, aproximativ 11 minute. Se adaugă brânza și coriandrul.

Caserolă cu broccoli și cașcaval

650 30 3Ingrediente: 4 cartofi roșii, 3 căni cu cașcaval ras, 4 linguri cu muștar de Dijon, 1 cană cu iaurt grecesc, 1 cană cu ceapă verde tăiată, 4 căni cu buchețele de broccoli mărunțite, 5 ouă bătute, 8 felii de bacon, 2 linguri cu unt nesărat, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: într-un vas mediu se fierb cartofii în apă ușor sărată. Se scurge apa și se lasă cartofii la răcit. În paralel, se amestecă muștarul, cașcavalul, 1/2 cană cu iaurt și 1/2 cană cu ceapă verde, într-un bol. Se curăță cartofii și se rad într-un vas, se adaugă broccoli, ouăle bătute, două linguri cu sare, 1/2 lingură cu piper negru și amestecul pregătit anterior. Se acoperă cu o folie alimentară și se lasă câteva ore la frigider. Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Într-o tigaie se prăjește baconul timp de opt minute și apoi se transferă pe un prosop de hârtie care să absoarbă uleiul. Se pune untul în tigaie și se adaugă compoziția de cartofi, care se presează până ce formează un blat subțire, având grijă să nu se ardă pe margini. Se lasă la foc opt minute, după care se adaugă baconul, 1/2 cană cu ceapă verde și 1/2 cană cu iaurt.

Aperitiv cu somon afumat

650 30 4Ingrediente: 110 g brânză franțuzească, 3 linguri cu arpagic mărunțit, 1 lingură cu pastă de hrean, 24 crackers cu unt, 5 ridichi tăiate rondele, 110 g somon afumat tăiat fâșii, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se amestecă brânza cu arpagicul și cu hreanul și se condimentează cu sare și cu piper. Se întinde mixtura pe crackers și se adaugă un rotocol de ridiche și o fâșie de somon afumat.

Ciuperci umplute cu brânză de capră

Ingrediente: 3 felii de baghetă, 1 cățel de usturoi mărunțit, 150 g brânză de capră fărâmițată, 1/2 cană cu pătrunjel proaspăt, 1/4 lingură cu fulgi de ardei roșu iute, 280 g ciuperci mari fără codiță, sare, ulei de măsline.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se unge o foaie de copt cu ulei. Într-un blender se pun pâinea și usturoiul și se lasă până ce se fărâmițează bine. Se păstrează 1/2 cană din această compoziție și se dă la o parte. La restul de pâine cu usturoi din blender se adaugă brânza de capră, pătrunjelul și fulgii de ardei roșu. Se sărează și se amestecă ingredientele până ce se omogenizează. Cu compoziția rezultată se umplu ciupercile. Se presară pâinea cu usturoi păstrată, apoi se pun ciupercile la cuptor, pe foaia de copt, pentru 15-20 de minute.

Supă de linte cu napi crocanți

Ingrediente: 1 ceapă mică tăiată mărunt, 2 morcovi curățați și tăiați cubulețe, 300 g ciuperci shiitake (sau ciuperci obișnuite) - jumătate tăiate felii subțiri și jumătate tăiate grosier, 1 lingură cu chili pudră, 1 lingură cu sos de tomate, 280 g linte, 1 linguriță cu oțet din vin roșu, 1 buchet de napi fără nervuri, sare și piper negru măcinat, 3 linguri cu ulei de măsline.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 230 de grade Celsius. Într-un vas se încing trei linguri cu ulei, la foc mediu, în care se sotează ceapa, morcovii și ciupercile tăiate fin, care se condimentează cu sare și cu piper. După șase minute se adaugă chili pudră și pasta de tomate, iar după încă un minut, lintea și șase căni cu apă. Se lasă supa parțial acoperită la fiert, la foc mic, timp de 35-40 de minute. Se toarnă oțetul. În paralel, se pun ciupercile tăiate grosier și napii desfăcuți în frunze pe o foaie de copt în tavă și se coc până ce devin crocanţi, aproximativ opt minute. Supa se servește cu napii și cu ciupercile crocante.

Supă-cremă de păstârnac cu Chorizo

650 30 5Ingrediente: 7 rădăcini de păstârnac curățate și tăiate cubulețe, 1 ceapă medie feliată, 3 linguri cu ulei de măsline, 80 g Chorizo tăiați foarte fin, 3 căței de usturoi (2 tăiați felii foarte fine, 1 strivit), 4 căni cu supă de pui, 100 g capere, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Păstârnacul și ceapa se amestecă bine cu două linguri cu ulei, se condimentează cu sare și cu piper şi se așază pe o foaie de copt, într-un vas termorezistent. Se dau la cuptor pentru 15 minute. Apoi se amestecă și se mai lasă la cuptor încă 20 de minute. În paralel, într-un vas se încinge la foc mediu o lingură cu ulei în care se prăjește Chorizo timp de două-trei minute. Se transferă apoi pe o farfurie, iar în vas se pune usturoiul tăiat fin, care se sotează timp de un minut. Apoi se varsă peste Chorizo. Se pun legumele într-un vas mediu și se adaugă supa de pui, 1/2 cană cu apă și usturoiul strivit. Se dă în clocot, apoi se reduce focul și se lasă la gătit timp de zece minute. Se ia apoi de pe foc și se blenduiește întreaga compoziție. Când este gata, se servește cu Chorizo, usturoi sotat și capere.

Miel cu sparanghel și pesto de leurdă

650 30 6Ingrediente: 3 lămâi tăiate felii, 1 pulpă de miel dezosată tăiată în 3 bucăți egale, 3 linguri cu ulei de măsline, 1/2 cană cu pesto de leurdă, 900 g sparanghel, 1 legătură de ceapă verde, 1/3 cană cu mărar mărunțit, 3 linguri cu arpagic mărunțit, sare, piper negru măcinat, frunze de mentă proaspătă.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Se pun feliile de lămâie într-o tavă. Carnea de miel se condimentează cu sare și cu piper. Într-o tigaie se prăjește fiecare bucată câte cinci minute pe o parte și pe alta, în două linguri cu ulei, apoi se pune carnea în tavă, peste feliile de lămâie. Se ung bucățile de carne de miel cu pesto de leurdă și se dau la cuptor pentru 20-25 de minute. Apoi se transferă carnea și feliile de lămâie pe un platou, care se acoperă cu folie alimentară și se lasă timp de 20 de minute. Sosul de la carnea de miel se păstrează într-un bol mic. În paralel, se condimentează sparanghelul și ceapa cu sare, piper și se adaugă o lingură cu ulei de măsline, apoi se pun pe o folie de copt în tavă. Se dau la cuptor pentru 20-25 de minute. La final se aşază legumele lângă carnea de miel și feliile de lămâie. Se stropesc cu sosul de la carnea de miel, care se unge cu pesto de leurdă rămas. Se presară mărar, arpagic și frunze de mentă.

Porc cu măcriș și sos de portocală

Ingrediente: 1 cană cu orez, 3 căni cu măcriș mărunțit, 3 linguri cu ulei de șofrănel, 600 g mușchi de porc tăiat în bucăți, 1/2 cană cu ghimbir tăiat foarte subțire, 2 linguri cu usturoi strivit, 2/3 cană cu felii de portocală, 2 linguri cu sos de pește, 3 linguri cu suc de lime, sare și pier negru măcinat.

Mod de preparare: într-un vas se fierbe orezul într-o cană cu apă cu jumătate de linguriță cu sare. Se lasă pe foc până ce apa este absorbită aproape complet, aproximativ 16 minute. Se pun măcrișul și o lingură cu ulei, sare, se amestecă și se lasă la foc zece minute. În paralel, se condimentează carnea de porc cu sare. Uleiul rămas se încinge într-o tigaie largă, la foc mediu. Se adaugă jumătate din cantitatea de ghimbir și se sotează timp de un minut. Apoi se scoate pe un prosop din hârtie, pentru a absorbi uleiul. Se prăjeşte carnea în tigaie timp de trei-patru minute pe fiecare parte, apoi se îndepărtează. Se adaugă restul de ghimbir și usturoiul în tigaie și se sotează timp de un minut. Se pun apoi portocala, sosul de pește și sucul de lime și se mai lasă la foc timp de un minut. Se repune carnea în tigaie și se mai ţine un minut în sosul de portocală. Se servește apoi cu garnitură de orez, frunze de măcriș și se presară ghimbirul crocant.

Tagliatelle cu pui

650 30 7Ingrediente: 1 ceapă mică tăiată felii subțiri, 1 tulpină de țelină tăiată fin, 2 morcovi tăiați fin, 450 g carne de pui, 3 linguri cu pastă de tomate, 1/2 cană cu vin alb sec, 3/4 cană cu lapte integral, 1 cutie cu roșii descojite în suc propriu, 450 g tagliatelle, parmezan, nucșoară, 2 linguri cu ulei de măsline, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se încinge uleiul într-o tigaie la foc mediu. Se adaugă ceapa, țelina și morcovii. Se condimentează cu sare și cu piper și se sotează timp de cinci-șapte minute. Se adaugă carnea de pui tăiată bucățele și se ţine pe foc timp de trei-patru minute. Se adaugă sosul de tomate și se mai lasă la foc alte două minute. Se adaugă vinul, apoi se lasă totul la foc până ce acesta se evaporă, adică aproximativ două minute. Se adaugă laptele și roșiile descojite și transformate în piure. Se ţine totul pe foc timp de 12-15 minute. În paralel, se pregătesc pastele, fierbându-le în apă cu sare. La final se scurge apa (oprindu-se o cană din apa de la paste) și se reîntorc pastele în oală. Peste ele se adaugă sosul și apa de la fiert și se lasă pe foc trei-cinci minute. Se garnisește cu frunze de țelină, parmezan și un praf de nucșoară.

Pui cu piure de mazăre

650 30 8Ingrediente: 450 g mazăre înghețată, 1 linguriță cu coajă de lămâie, 4 linguri cu suc de lămâie, 3 linguri cu brânză Pecorino Romano (sau parmezan), 1/4 cană cu ulei de măsline, 1/2 cană cu coriandru mărunțit, 4 căni cu spanac mărunțit, 4 bucăți de pulpe de pui, 1 lămâie tăiată în patru, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 220 de grade Celsius. Mazărea se fierbe într-o oală cu apă sărată, timp de câteva minute. Se scurge apa, apoi se transferă mazărea într-un blender. Se adaugă o jumătate de linguriță cu coajă de lămâie, o lingură cu suc de lămâie, o lingură cu brânză rasă, două linguri cu ulei, sare și piper. Se blenduiesc ingredientele până ce devin o pastă omogenă. Se adaugă coriandru și două căni cu spanac și se blenduiesc din nou. În paralel, se condimentează carnea de pui cu sare și cu piper. Într-o tigaie se încinge o lingură cu ulei și se prăjește puiul timp de cinci minute pe ambele părți. Apoi se trece prin mixtura formată din o jumătate de linguriță cu coajă de lămâie și două linguri cu brânză rasă. Se pune apoi într-un vas termoizolant și se dă la cuptor timp de 15 minute. La final, puiul se servește cu piureul de mazăre și se asezonează cu feliile de lămâie şi cu restul de spanac stropit cu zeama de lămâie rămasă.

Tartă cu caramel și nuci pecan

Ingrediente: cremă de ciocolată, 1 cană cu nuci pecan mărunțite, 1 cană cu zahăr, 1/4 linguriță cu sare, 1/4 cană cu apă, 2 căni cu smântână, 2 linguri cu unt nesărat, 1 linguriță cu extract de vanilie, 170 g ciocolată amăruie, cacao.

Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius. Se rulează crema de ciocolată într-un strat subțire pe fundul unei tăvi cu dosul detașabil. Se înțeapă aluatul din loc în loc și se lasă la frigider timp de 30 de minute. În paralel, se prăjesc nucile pecan timp de zece minute într-o tavă, pe o foaie de copt. Se scoate blatul de la frigider, se răstoarnă pe o foaie de copt într-o tavă și se dă la cuptor pentru 20 de minute, apoi se lasă la răcit. Pentru a face caramelul, se amestecă zahărul, sarea și apa într-un vas mic pe foc, până ce ingredientele se omogenizează. Se ia de pe foc, se adaugă o jumătate de cană cu smântână, untul și vanilia și se amestecă. Se toarnă mixtura peste blatul copt. Se varsă și nucile și se amestecă, apoi se dă tarta la frigider. În acest timp, se pune ciocolata într-un bol termorezistent, se adaugă restul de smântână și se amestecă la foc mediu. La final, se toarnă această compoziție peste blatul de ciocolată și caramel, apoi se dă la frigider pentru 60 de minute. Se ornează tarta cu pudră de cacao.

Cheful cu cea mai lungă experiență în gastronomie gătește preparate delicioase din ingrediente accesibile