Main menu

header

658 27 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Fragedă, aromată și mult așteptată atât de cei mici, cât și de cei mari, turta dulce rămâne desertul-vedetă pentru sărbătoarea Crăciunului. Cum să faceți cea mai gustoasă turtă dulce găsiți în rețetele de mai jos.

Omuleți decorați

Ingrediente: 400 g făină, 1/2 linguriță cu sare, 3/4 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 2 lingurițe cu pudră de ghimbir, 1 linguriță cu scorțișoară măcinată, 1/4 linguriță cu nucșoară, 1/4 linguriță de cuișoare măcinate, 115 g unt la temperatura camerei, 100 g zahăr, 1 ou, 160 ml melasă. Pentru decor: 230 g zahăr pudră, 115 g unt moale, 1 linguriță cu extract de vanilie, 1 și 1/2 linguri cu lapte.

658 27 2Mod de preparare: se cern împreună făina, bicarbonatul și mirodeniile. Se bate untul moale cu zahărul până când amestecul devine ca o cremă. Se adaugă ulterior oul și melasa și se mixează până ce se omogenizează. Se pune, treptat, amestecul de ingrediente uscate. Se împarte aluatul format în două părți egale, se împachetează în folie de plastic și se dă la rece cel puțin două ore. Indicat ar fi ca aluatul să stea la frigider o noapte. Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Se întinde una dintre bucățile de aluat pe blatul tapetat cu făină în foaie de 0,5 centimetri grosime. Se taie biscuiții cu o formă specială de omuleț și se ridică de pe blat cu ajutorul unei spatule. Se așază în tăvi, la distanță de 1 centimetru, și se pune din nou la frigider pentru zece minute. Preparatul se coace timp de 10-12 minute, până devine ferm pe margini. Se lasă să se răcească și se scot omuleții pe un grătar. Se obțin 24-36 de biscuți, în funcție de cât de mare este forma folosită. Pentru decor se bate untul cu extractul de vanilie și se adaugă treptat zahărul pudră, iar la final, laptele. Din acest moment se poate colora crema cu colorant alimentar sau se poate folosi în forma inițială pentru a desena ochii, gura, hainele sau părul omuleților din turtă dulce.

Căsuță troienită

Ingrediente: 250 g unt sau margarină, 200 g zahăr tos, 1 ceșcuță cu miere, 600 g făină, 2 lingurițe cu praf de copt, 4 lingurițe cu ghimbir măcinat. Pentru decor: 200 g fulgi de migdale, 2 albușuri, 500 g zahăr pudră, 200 g zahăr pudră pentru presărare, 125 g minibatoane din ciocolată, 1 minirulou de ciocolată și câteva biluțe argintii comestibile.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se dizolvă untul/margarina cu zahărul și cu mierea într-un vas. Se amestecă făina cu praful de copt și cu ghimbirul măcinat într-un bol mare, apoi se adaugă unt compoziției, pentru a obține o cocă. Dacă nu se leagă, se pune un strop de apă. Se așază o foaie pergament pe suprafața de lucru și se întinde un sfert din aluat de grosimea a două monede. Se taie una dintre secțiuni, apoi se transferă bucata de turtă dulce de pe hârtie într-o tavă. Se repetă procedeul cu aluatul rămas, rulând din nou bucățile rămase până se obțin doi pereți laterali, doi pereți față/spate și două plăci de acoperiș. Aluatul rămas poate fi decupat în formă de brazi de Crăciun. Se aleg fulgi întregi de migdale și se înfig în plăcile de acoperiș, cu partea îngustă în sus, pentru a arăta ca țiglele de pe casă. Se coc toate secțiunile 12 minute, până devin ferme și puțin mai închise la culoare pe margini. Se lasă la răcit câteva minute, pentru a se întări, apoi se decupează ușor, după model, pentru a obține margini precise. Se bat albușurile într-un bol mare, se adaugă zahărul pudră, apoi se amestecă pentru a obține o glazură groasă și moale. Se pune într-un șpriț cu capăt de dimensiune medie. Se trasează glazura pe marginile pereților, unul câte unul, pentru a-i fixa împreună. Folosiți un bol mic ca suport pentru pereții din interior. Se lasă la răcit pentru câteva ore. Odată fixați pereții, se îndepărtează bolul și se fixează plăcile de acoperiș. Unghiul este abrupt, astfel că va fi nevoie să le mențineți presate câteva minute, până când glazura începe să se usuce. Se lasă complet să se răcească, cel mai bine peste noapte. Pentru decor, lipiți cu glazură batoane de ciocolată, folosind trei pe lungime, pentru ușă, și mai multe pe lățime, pe pereții exteriori ai casei. Se decorează casa cu bomboane, se creează țurțuri ținând șprițul într-un unghi de 90 de grade cu acoperișul și se trasează glazura, mișcând capătul șprițului înainte și înapoi, până când va lăsa o dâră ascuțită. Se lipește hornul pe acoperiș și se așază puțină glazură și deasupra acestuia. Se presară zahăr pudră peste acoperiș, pentru a crea efectul zăpezii. Căsuța din turtă dulce va fi comestibilă timp de o săptămână, însă poate fi păstrată o perioadă îndelungată.

Rondele glazurate

Ingrediente: 330 g făină, 1/2 linguriță cu bicarbonat de sodiu, 50 g unt topit și răcit, 1 ou, 150 g făină, 260 g zahăr, 125 ml apă clocotită, coaja rasă de la 1 portocală sau lămâie, 1 vârf de linguriță cu nucșoară rasă, 1 vârf de linguriță cu praf de ghimbir, 1/2 linguriță cu scorțișoară, 100 g zahăr pudră, 1 albuș, 2 linguri cu apă fierbinte, sare.

658 27 3Mod de preparare: se amestecă bicarbonatul de sodiu și un vârf de linguriță cu sare cu 330 g făină. O lingură cu vârf de zahăr se pune la topit la foc mediu. Când zahărul devine maroniu închis se toarnă 125 ml apă clocotită și se amestecă până când zahărul caramelizat se topește. Se pun praful de ghimbir, nucșoara rasă, scorțișoara și zahărul rămas, se amestecă și se fierbe la foc mediu până când zahărul se topește și se obține un sirop. Încet, în siropul fierbinte se pun 150 g făină, în timp ce amestecaţi cu un tel până ce compoziția devine omogenă. Se lasă la răcit. Când amestecul de zahăr și de condimente este rece, se încălzește cuptorul. Se pune peste făina amestecată cu sare și bicarbonat. Se adaugă untul topit, oul, coaja rasa de portocală și amestecul de zahăr răcit și se omogenizează. Se presară puțin din cele două linguri cu făină, pentru a avea un aluat elastic și nelipicios. Se unge o tavă cu puțină apă și se tapetează cu hârtie pentru copt. Se formează bile din aluatul pentru turtă dulce cam cât o nucă, se pun în tavă la doi centimetri una de cealaltă. Se dă tava la cuptor pentru 15 minute. Pentru glazură se pune albușul într-un bol și se bate bine, până se obține o spumă fermă. Se adaugă treptat zahărul pudră și se mixează de fiecare dată până ce spuma este fermă și lucioasă, ca o bezea. Se pun pe rând cele două linguri cu apă fierbinte și se mixează. Se tăvălește turta dulce prin glazură.