Main menu

header

659 27 1de Gabriela Militaru şi Alexandru Brădescu

Dacă v-ați plictisit de eternele sarmale tradiționale pentru ziua de Crăciun, a venit vremea să încercați câteva delicatese recomandate de specialiștii în gastronomie. De la Jamie Oliver și până la Nigella Lawson, toți marii chefi se întrec în rețete cât mai apetisante pentru Sărbători, totul spre deliciul nostru, cei care abia așteptăm să le încercăm.

Jamie Oliver

Cartofi cu gorgonzola și miere

Ingrediente: 1 kg cartofi medii, 1/2 legătură de rozmarin proaspăt, 80 g unt, 75 g gorgonzola, ulei de măsline, miere.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se curăță cartofii și se decupează în interior. Se spală rozmarinul și se toacă mărunt. Apoi se presară în interiorul decupat al cartofilor. Se unge un vas termorezistent cu unt și cu ulei de măsline. Se pun cartofii în vas și se dau la cuptor timp de 50 de minute, până ce devin aurii. Se scot și se pune puțină miere în fiecare cartof, apoi se reîntorc la cuptor pentru încă cinci minute. Când mierea începe să se caramelizeze ușor se scot cartofii și se presară gorgonzola.

Justine Pattison

Frittata cu ciuperci și usturoi

659 27 2Ingrediente: 250 g ciuperci, 1 cățel de usturoi strivit, 1 lingură cu frunze de arpagic mărunțite, 4 ouă bătute, piper negru măcinat, ulei de măsline, 1 salată mică, 100 g roșii cherry tăiate jumătăți, 1/3 castravete tăiat cubulețe.

Mod de preparare: se unge o tigaie cu ulei de măsline și se așază la foc mediu. Se pun ciupercile tăiate felii și se sotează timp de două-trei minute, până încep să-și lase sucul. Apoi se scot și se pun într-o strecurătoare, unde se lasă timp de cinci-șapte minute. După aceea se reîntorc în tigaie, se adaugă usturoiul și frunzele de arpagic mărunțite și un praf de piper negru măcinat. Se mai lasă la foc două minute, timp în care se încălzește o tigaie grill. Se pun ciupercile acolo, se adaugă ouăle deasupra și se gătesc împreună cinci minute. În paralel se combină frunzele de salată tăiate fâșii, roșiile și castravetele. Între timp, frittata este gata și poate fi tăiată asemenea unei pizza.

Rachel Ray

Porc Thai

659 27 3Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline, 4 bucăți de carne de porc cu os, 1 ceapă mărunțită, 1 ardei verde tăiat fâșii, 400 ml lapte de nucă de cocos, 1/4 cană cu pastă de curry, 1 lingură cu ghimbir ras, 1/2 cană cu coriandru.

Mod de preparare: într-o tigaie se încinge o lingură cu ulei de măsline la foc mare. Se pun bucățile de carne de porc și se prăjesc câte cinci minute pe fiecare parte. Apoi se scot pe o farfurie. În aceeași tigaie se pun 400 ml lapte de nucă de cocos, care se lasă să fiarbă, după care se adaugă ceapa, ardeiul, pasta curry și ghimbirul. Se fierb timp de zece minute, până se obține o compoziție păstoasă. Se repun bucățile de carne în tigaie și se mai lasă la foc trei-patru minute. Apoi se presară coriandru mărunțit.

Mario Batali

Rulouri din carne de pui cu verdeață și brânză

659 27 4Ingrediente: 1 cană cu miez de pâine fărâmițat, 2 căni cu parmezan ras, 1/2 cană cu brânză Provolone rasă, 2 ouă bătute, 1/2 cană cu busuioc mărunțit, 1/4 cană cu pătrunjel mărunțit, coaja rasă de la 2 lămâi, 1 lingură cu rozmarin mărunțit, 8 pulpe de pui fără os, sare și piper negru măcinat.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 230 de grade Celsius. Într-un bol mediu se combină pâinea, parmezanul, ouăle, brânza Provolone, busuiocul, pătrunjelul, coaja de lămâie și rozmarinul. Pe un tocător se pun bucățile de carne cu partea cu piele în jos și se condimentează cu sare și cu piper. Se pune 1/4 cană cu compoziție de brânză și ierburi pe fiecare bucată de carne. Se rulează apoi carnea și se prinde cu scobitori sau cu ață alimentară. Se pun rulourile într-o tavă și se dau la cuptor timp de 35 de minute. Se scot apoi, se iau scobitorile/ața alimentară și se servesc după zece minute.

Gordon Ramsay

Prăjitură fărâmițată cu mere

659 27 5Ingrediente: 8 linguri cu zahăr, 2 pliculețe cu praf de scorțișoară, semințele de la 1 teacă de vanilie, 6 mere (dintre care 3 rase și 3 tăiate cubulețe), 3 linguri cu afine deshidratate, coaja rasă de la 1 lămâie, sucul de la 1/2 lămâie, 100 g făină, 50 g unt, 4 linguri cu muesli.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Se pun patru linguri cu zahăr într-un vas și se lasă până se caramelizează. Se adaugă un praf de scorțișoară, semințele de vanilie și merele rase și se călesc timp de două minute. Se adaugă cuburile de mere, apoi afinele, coaja rasă și sucul de la lămâie. Se omogenizează ingredientele, amestecându-le, timp de un minut. Pentru a face blatul fărâmițat se pun făina, zahărul rămas, untul și un praf de scorțișoară într-un bol și se amestecă bine cu degetele până ce capătă aspect sfărâmicios. Se adaugă muesli și se încorporează total. Se pune compoziția peste cea de fructe și se lasă la foc două-trei minute, până ce sucul de la mere începe să fiarbă. Apoi se transferă toată compoziția într-o tavă și se dă la cuptor. Se coace timp de 12-14 minute. Se servește cu înghețată de vanilie.

Nigella Lawson

Tort tradițional

659 27 6Ingrediente: 775 g mix de fructe uscate, 175 g unt nesărat, 250 g zahăr brun, 250 g piure de castane, 125 ml rom, sucul și coaja rasă de la 1 portocală, coaja rasă de la 1 lămâie, 3 ouă bătute, 250 g făină, 1/2 linguriță cu praf de copt, 1/4 linguriță cu scorțișoară, 1/4 linguriță de cuișoare pudră, 1/4 linguriță cu nucșoară pudră.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 150 de grade Celsius. Se tapetează o tavă rotundă, cu diametrul de 20 de centimetri, cu foaie de copt, astfel încât să depășească marginile. Separat, într-un vas, se pun fructele uscate, untul, zahărul, piureul de castane, romul, zeama și coaja de portocală și cea de lămâie, se amestecă și se mențin la foc timp de zece minute. Se ia compoziția de pe flacără și se lasă să se liniștească pentru 30 de minute. Apoi se adaugă ouăle bătute, făina, praful de copt, scorțișoara, cuişoarele și nucșoara și se amestecă. La final se toarnă amestecul în tavă și se dă la cuptor pentru două ore. Când este gata, se dezlipește foaia de copt de pe blat și se lasă să se răcească. Poate fi ornat cu decorații comestibile de Crăciun.