de Elena Şerban
- Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, un eveniment de anvergură
Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa a III-a, a avut loc la Bucureşti, în Parcul Izvor, în perioada 8-10 mai. Manifestarea a adunat la start mari maeştri în arta culinară de la numeroase restaurante din Bucureşti şi din ţară, dar şi amatori, iubitori de bucătărie. Aceştia s-au întrecut în a pregăti şi expune diverse produse gastronomice în prezentări care îţi lăsau gura apă. Dar mai ales au încercat să ne convingă că mâncarea nu e „combustibil pentru oameni”, ci o plăcere.Sarmaua uriaşă
Sarmale, grătare, tochituri, purcei umpluţi, peşti la tavă, „cârnaţi de stă mâţa în coadă” şi câte şi mai câte. Nu au lipsit dulciurile şi băuturile. Pe 8 mai, în prima zi de concurs, a fost pregătită cea mai mare omletă ţărănească din lume, realizată din 30.000 de ouă. Tot cea mai mare din lume a fost şi sarmaua pregătită de maeştrii bucătari de la Hotelul „Păltiniş” din Sinaia. Sarmaua a avut o lungime de aproape 2,2 m! Pentru a o găti a fost nevoie de cinci kilograme de carne (amestec de porc şi vită), patru kilograme de varză, 500 g ceapă, 500 g orez şi condimente pe măsură.
La acelaşi eveniment, desfăşurat în Parcul Izvor, maeştrii gastronomi de la Hotelul „Păltiniş” au pregătit şi un mic ce numai mic nu era! „Mititelul” cu pricina măsura 1,5 m.
Tot cu un produs tradiţional românesc a venit şi echipa de la „Cabana Vânătorilor”, care a pregătit un mistreţ la proţap umplut cu tot soiul de minunăţii.
Iahnie de fasole... africană
Restaurantul sârbesc „Karadorde” a impresionat cu preparate la grătar. Şi nu doar gustul era deosebit, au susţinut membrii juriului, ci şi prezentarea. Vă imaginaţi că toate produsele ce abia fuseseră fripte erau aşezate frumos într-o pulpă de porc afumată?! Spectatorii se abţineau cu greu să nu dea buzna pentru a se înfrupta din delicioasele produse.
Dintre participanţi a atras atenţia o echipă multinaţională, formată din reprezentanţi ai Turciei, Irakului, statului Congo, Camerunului, Sri Lankăi, Iranului şi României. Aceştia au pregătit sote de vită cu cartofi dulci, mâncare de frunze de manioc cu peşte, iahnie de fasole africană la ceaun, peşte cu mirodenii.
Şampanie şi desene cu ciocolată
Tot cu ocazia evenimentului din Parcul Izvor, somelierii s-au întrecut în desfacerea unei sticle de şampanie cu un cuţit uriaş.
Copiii au avut şi ei cu ce şi de ce să se desfete. În afară de faptul că aveau multe bunătăţi de păpat s-au distrat cu uriaşe mascote din pluş, dar şi făcând desene cu… ciocolată. Astfel, micuţii cu obrajii plini de ciocolată şi îmbrăcaţi în mici bucătari făceau deliciul vizitatorilor.
Meşterii populari şi produsele lor minunate
În afară de produsele gastronomice preparate pe loc, cele câteva mii de vizitatori au putut admira sau cumpăra obiecte de podoabă, condimente, ceramică de Corund, vase, dar şi reviste de bucătărie. Iubitorii de mâncăruri româneşti nu s-au putut plânge că nu găsesc ceva pe placul lor.
Păi cum să se plângă, când îi vedeai plini de încântare şi amintindu-şi de anii copilăriei gustând de la meşterii veniţi din toate colţurile ţării fie gem de fructe de soc sau dulceaţă de nuci verzi, fie brânză de capră, de burduf în coajă de brad sau turtă dulce cu forma căsuţei lui Hansel şi Gretel ori bastoane de zahăr roz. Ca să nu mai spunem de pălinca preparată după reţete vechi de sute de ani.
Recordul a fost stabilit de echipa de bucătari de la „Cabana Vânătorilor” din Predeal, îndrumaţi de maestrul Ştefan Bercea - căpitanul echipei olimpice de bucătari a României. Preparatul a fost realizat într-o tigaie confecţionată în Bulgaria şi ale cărei dimensiuni sunt: 5 metri lungime, 4 metri lăţime şi 60 cm înălţime. Pentru a nu se „prinde”, 20 de ajutoare au amestecat din când în când omleta cu linguri-gigant, ale căror cozi atingeau lungimea de doi metri. A fost nevoie de 30.000 de ouă, 1.500 kg de cartofi, 300 de legume, 200 kg de costiţă afumată, 200 kg de caşcaval, 15 kg de sare, două kilograme de piper negru, 30 kg de verdeaţă, dar şi de multe alte ingrediente-surpriză oferite de maestrul bucătar Ştefan Bercea. Amestecul crud a cântărit 3.000 kg, iar după prăjire (circa trei ore) a rezultat o pufoasă şi delicioasă omletă de 2.500 kg.