Main menu

header

677 26 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Menta cu aromă de ciocolată este un ingredient care poate face toată diferența între o rețetă cu gust obișnuit și un preparat de zile mari. Frunzele parfumate pot fi adăugate în orice desert și chiar în băuturi, dându-le o savoare inedită.

Cafeaua cu savoare originală

Frunzele de mentă cu aromă de ciocolată se pot usca, mărunți și râșni împreună cu boabe de cafea. Aroma va deveni una cu totul deosebită în momentul în care veți face cafeaua la ibric cu acest amestec delicios. O altă băutură care poate primi o savoare de excepție este ceaiul cu gheață. Frunzele proaspete, aromate, de mentă cu savoare de ciocolată pot fi puse în infuzia inițială. Ceaiul se prepară standard, prin opărirea frunzelor sau a plicurilor gata cumpărate, la care se adaugă și frunzele de mentă aromată. În mod normal, la o cantitate totală de opt ceșcuțe cu ceai se folosește o jumătate de ceșcuță cu frunze de mentă. Până la răcire se amestecă de mai multe ori. Frunzele de mentă cu aromă de ciocolată pot fi folosite proaspete și la momentul servirii, ca decor.

Limonadă cu căpșuni

677 26 2La limonada clasică, preparată după gustul fiecăruia, se poate adăuga o ceșcuță cu căpșuni tăiate în jumătăți și o jumătate de ceșcuță cu frunze proaspete de mentă cu aromă de ciocolată. Înainte de servire se lasă la rece timp de o oră, amestecând de câteva ori între timp. Se poate servi consumând și căpșunile din lichid. Chiar și apa de băut poate căpăta un gust senzațional cu ajutorul unei formule cu mentă cu aromă de ciocolată. Se fierbe cantitatea de apă dorită a se consuma peste zi, eventual cu puțin zahăr, apoi, cât este fierbinte, se adaugă o jumătate de ceșcuță cu frunze proaspete de mentă cu aromă de ciocolată. Se lasă la răcit, apoi se strecoară și se ține la rece. Are un gust cu totul deosebit, răcoritor și parfumat, remarcabil în special vara, pe căldură mare.

Cacao caldă și bezele

677 26 3Una dintre băuturile cel mai iubite în întreaga lume este cacaua caldă cu bezele (sau fără). Cu ajutorul câtorva frunze de mentă cu aromă de ciocolată, această băutură atât de populară poate deveni o vedetă a unei întâlniri cu prietenii sau a unei seri petrecute în aer liber. Se folosește o mână cu un amestec de frunze proaspete și uscate de mentă, bine mărunțite, iar rețeta este următoarea: în cană se pun întâi frunzele de plantă, apoi, peste ele, cacaua, urmată de lapte cald, turnat în reprize și amestecând încontinuu, până când totul capătă o consistență cremoasă. La final se adaugă bezelele și se consumă deliciosul preparat înainte ca acestea să se usuce complet. Gustul este senzațional și memorabil - cu siguranță veți dori să savurați și cu altă ocazie această rețetă.

Salate speciale

677 26 4Oricât ar putea părea de exotice, există câteva rețete de salate de vară care au ca ingredient frunzele de mentă cu gust de ciocolată. Departe de a conferi preparatelor răcoritoare și pline de nutrienți o savoare de desert, acestea potențează aromele, iar mireasma discretă de mentă este irezistibilă. Așadar, se poate realiza un amestec dintr-o salată verde, 100 g brânză rasă, 100 g alune tocate, câteva frunze de mentă cu aromă de ciocolată, puțin ulei de măsline și oțet sau lămâie. O altă formulă este amestecul dintre roșii, castraveți, mozzarella, ulei de măsline și oțet din vin. Ingredientul-surpriză îl reprezintă frunzele de mentă cu aromă de ciocolată, care se amestecă în salată și cu care se poate orna înainte de servire. În ceea ce privește prezența acestei plante atât de aromate în salatele de fructe, variațiunile pot fi nenumărate. Iată o rețetă: 1 mandarină, 1 pară, 1 ceșcuță cu fructe de pădure la alegere, 1 linguriță cu frișcă pentru ornat. Și, bineînțeles, frunze proaspete de mentă cu aromă de ciocolată, bine mărunțite și adăugate în siropul pe care l-a lăsat salata de fructe în răstimpul cât a stat la rece.

Pandișpan cu gust original

677 26 5Frunzele de mentă cu aromă de ciocolată pot fi introduse într-o mare varietate de deserturi preparate în casă, de la înghețată la brioșe. Un pandișpan de zile mari, cu o aromă memorabilă, se poate realiza în timp scurt și cu doar câteva elemente.

Ingrediente: 10 ouă, 300 g zahăr (10 linguri cu vârf), 250 g făină (10 linguri cu vârf), 1 praf de sare, frunze de mentă cu aromă de ciocolată, arome după gust.

Mod de preparare: se separă albuşurile de gălbenuşuri. Acestea se bat puţin cu sarea, cât să se desfacă, și în ele se presară frunze de mentă cu aromă de ciocolată bine mărunțite și aromele preferate. Albuşurile se bat spumă tare, apoi se toarnă tot zahărul. Se continuă baterea, până când tot zahărul este bine dizolvat şi albuşurile sunt o spumă lucioasă, tare. Se adaugă albuşul peste gălbenuşuri şi se amestecă extrem de uşor, de jos în sus, cu o paletă. Nu se bate cu mixerul! Se pune și făina, cernută dinainte în ploaie, şi se amestecă uşor, tot de jos în sus, cu o paletă, ca să nu se lase aluatul, care la final este fin, pufos, ca o spumă. Se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu lei şi tapetată cu făină. Se coace la 180 de grade Celsius, timp de 30-40 de minute. Verificaţi după 30 de minute şi faceţi proba cu scobitoarea. Varianta cu cacao se realizează exact la fel, dar se înlocuieşte 1/3 din făină cu cacao. De exemplu, în loc de 250 g făină se vor folosi 80 g cacao şi 170 g făină la reţeta cu 10 ouă.

Câteva frunze proaspete de mentă cu aromă de ciocolată se pot pune pe fundul tăvii de cuburi de gheață. Apoi turnați apa, congelați și veți obține cuburi cu o savoare de excepție pentru băuturile preferate