Main menu

header

679 30 1de Gabriela Militaru şi Eduard Popa

În afara micului ecran, Sydney Bristow nu mai este frumoasa spinoană internațională din serialul „Alias”. Este persoana reală Jennifer Garner, care, în loc să se antreneze pentru misiuni secrete, are grijă de cei trei copii ai săi și, mai nou, adoră să gătească. Faimoasă, de asemenea, pentru rolurile din „Fantomele fostelor iubite” și „Azi 13, mâine 30”, actrița în vârstă de 45 de ani și-a descoperit pasiunea pentru gastronomie și petrece din ce în ce mai mult timp încercând preparate noi. Și pentru ca bucuria noii îndeletniciri să nu fie trăită departe de ochii admiratorilor, actrița s-a gândit să documenteze sesiunele sale de gătit pe Facebook sub forma unor filmulețe cu titlul „Pretins spectacol de gătit”. Printre rețetele propuse se numără delicioasa turtă dulce cu miere și brioșele englezești. Jennifer a recunoscut că are și un idol în ale bucătăriei, în persoana Inei Garten, faimoasa chef cunoscută și sub numele de „Contesa desculță”. În 2015, Garten și Garner au gătit împreună biscuiți de ciocolată, napi cu parmezan și pește-spadă de Provence pentru cea de-a 43-a aniversare a actriței. Evenimentul a făcut subiectul filmului „Contesa în L.A.”, o miniserie prin care Garten își promovează rețetele gătind alături de celebrități.

Chipsuri de napi cu parmezan

679 30 2Ingrediente: 1 ciorchine mare de napi cu frunze verzi, 1 cană cu parmezan ras, 2 linguri cu ulei de măsline, 1 praf de sare.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Se tapetează două tăvi cu hârtie de copt. Cu un cuțit ascuțit se îndepărtează mijlocul dur din centrul frunzelor de napi, cu grijă ca frunza să nu se destrame. Se pun frunzele în tavă, se stropesc ușor cu ulei. Se condimentează cu sare și se dau la cuptor pentru zece minute sau până ce devin ușor crocante. Apoi se presară peste ele parmezanul și se mai coc la cuptor încă cinci minute.

Pește-spadă de Provence

679 30 3Ingrediente: 4 bucăți de pește-spadă, 3 linguri cu ulei de măsline, 1 ceapă mare mărunțită, 1 bulb de fenicul mărunțit, 1 ardei roșu tăiat julien, 1 ardei galben tăiat julien, 1 linguriță cu usturoi strivit, 800 g roșii din conservă, 2 linguri cu supă de pui, 2 linguri cu vin alb sec, 2 anșoa mărunțite, sare și piper negru măcinat, 1/2 cană cu frunze de busuioc mărunțit, 2 linguri cu capere uscate, 1 lingură cu unt.

Mod de preparare. Pentru sos: se încinge uleiul într-o tigaie. Se adaugă ceapa, feniculul, ardeiul roșu și cel galben și usturoiul și se sotează la foc mediu timp de zece minute. Roșiile împreună cu sucul din conservă se mixează până se obține o pastă omogenă, care se toarnă peste legumele sotate. Se pune supa de pui, vinul, anșoa, sare și piper după gust. Se lasă la foc timp de 25-30 de minute, până ce sosul se îngroașă. Se adaugă busuiocul mărunțit, caperele și untul și se mai lasă la foc un minut. Pentru pește: se curăță bine bucățile de pește, se stropesc cu puțin ulei și se condimentează cu sare și cu piper. Se pun bucățile pe grătar și se lasă timp de cinci minute pe fiecare parte. La final se aşază peștele pe farfurie, se stropește din abundență cu sosul de tomate și se garnisește cu busuioc mărunțit.

Turtă dulce cu miere

679 30 4Ingrediente: 1/2 cană cu apă încălzită la 110 grade Celsius, 2 linguri cu drojdie uscată, 1 linguriță cu zahăr, 2 căni cu lapte fierbinte la 110 grade Celsius, 6 linguri cu unt topit și răcit, 2 linguri cu miere, 2 gălbenușuri, 5 căni cu făină, 1 lingură cu sare, 1 albuș bătut spumă.

Mod de preparare: se pune apa încălzită într-un bol și se adaugă drojdia și zahărul. Se amestecă și se lasă să se dizolve timp de cinci minute. Se adaugă laptele, untul și mierea, care se blenduiesc la viteză medie. Apoi se pun gălbenușurile, trei căni cu făină și sarea. Se mixează din nou compoziția la viteză minimă, timp de cinci minute. Apoi se adaugă și restul de făină și se continuă amestecarea. La final trebuie să se obțină o compoziție nu foarte lichidă, de aceea, în caz de nevoie, se mai pune făină. Apoi se aşază coca pe o suprafață plată și se întinde cu mâinile până ce devine elastică. Se unge un bol cu unt, se pune amestecul, se acoperă vasul și se lasă la răcit pentru o oră, timp în care își va dubla volumul. Apoi se ung două tăvi cu unt, se împarte coca în două și se întinde fiecare jumătate pe o tavă. Se acoperă din nou și se lasă la liniștit încă o oră. Între timp, se încălzește cuptorul la 350 de grade Celsius. Înainte de a băga tava la cuptor se taie coca în forme și se unge fiecare cu albuș. Se dau tăvile la copt pentru 40-50 de minute.

Brioșe englezești

679 30 5Ingrediente: 3 căni cu zer, 2 linguri cu drojdie uscată, 3 linguri cu unt, 3 linguri cu miere, 6 căni cu făină, 1/4 cană cu zahăr, 1/2 lingură cu sare, 1 cană cu mălai.

Mod de preparare: jumătate din cantitatea de zer se încălzește într-un vas mic, fără a ajunge să fiarbă. În paralel, restul de zer se pune într-un blender, alături de drojdie, și se amestecă. Se toarnă și zerul cald și se bat din nou. Se pun apoi untul, mierea, făina, zahărul și sarea și se blenduiesc la viteză minimă timp de unu-două minute. Se trasferă apoi compoziția într-un bol uns cu unt și se dă vasul la frigider pentru o oră. Se împrăștie 80 g mălai pe o suprafață de lucru de pe masă și se pune coca deasupra. Se presară 40 g mălai și peste cocă și se întinde compoziția până ce se obține o grosime de 2,5 centimetri. Se presară restul de mălai pe o tavă. Se taie coca în discuri cu diametrul de 7,5 centimetri și se pun în tava care se dă la frigider pentru o oră. Între timp se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și se introduce tava. Se lasă brioșele să se rumenească pe fiecare parte, până ce capătă o culoare aurie.

Biscuiți de ciocolată crocanți

679 30 6Ingrediente: 210 ml lapte cu savoare de ciocolată, 150 g ciocolată dulce-amăruie, 3 căni cu fulgi de porumb, 1/3 cană cu merișoare deshidratate.

Mod de preparare: se mărunțește ciocolata și 3/4 din cantitate se pune într-un bol termorezistent care se dă la cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde. Ciocolata începe să se topească și trebuie amestecată bine cu o lingură de lemn. Se repetă procedeul de a da ciocolata la microunde câte 30 de secunde, până ce se topește complet. Se adaugă și restul de ciocolată și se amestecă bine, până ce se omogenizează cu ciocolata topită. În paralel, fulgii de porumb se pun într-un bol peste care se toarnă laptele şi mixtura de ciocolată. Se amestecă întreaga compoziție, cu grijă ca fulgii să nu se fărâmițeze. Între timp se presară și merișoarele. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt și se pun cu o lingură mai multe mușuroaie de compoziție, care se bătătorește puțin, pentru a căpăta aspectul unui biscuit. Se lasă la răcit câteva ore înainte se a se consuma.