Main menu

header

685 26 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

În perioada fierbinte din vară, supele și ciorbele vă asigură hidratarea optimă, ajutându-vă să vă săturați cu puține calorii și multe vitamine. Ce spuneți de rețete inedite de supe și ciorbe care au la bază fructele de sezon, care se pot servi fierbinți sau reci și sunt un adevărat deliciu pentru papilele gustative?

Supă de piersici

Ingrediente: 4 piersici, 1 ou, 1 lingură cu făină, 1 lingură cu zahăr brun, 1 pliculeţ cu zahăr vanilat, coaja de la o jumătate de lămâie, 1 praf de sare, 1 linguriță rasă cu scorțișoară, 150 ml lapte.

Mod de preparare: se spală piersicile și se taie cubulețe sau bucățele mai mari, după preferințe. Se pun la fiert în apă, cât să le acopere. Se adaugă zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, scorțișoara și puțină sare. Între timp, se freacă oul cu făina, având grijă să nu aibă cocoloașe. Se subțiază treptat cu lapte. Când supa începe să fiarbă, se lasă două-trei minute să clocotească, apoi se trage de pe foc și, amestecând continuu, se adaugă oul frecat cu făină. Se pune din nou pe flacăra mică, se mai dă într-un clocot, apoi se stinge focul. Se acoperă și se lasă puțin să se răcească.

Supă de cireșe

685 26 2Ingrediente: 1 kg cireșe, 4 linguri cu smântână sau iaurt, 4 linguri cu zahăr, 2 linguri cu făină.

Mod de preparare: se spală cireșele, se scot sâmburii și se pun să fiarbă în doi litri de apă rece, timp de un sfert de oră, împreună cu două linguri cu zahăr și puțină sare. Se amestecă făina cu restul de zahăr și se toarnă ulterior în supă, amestecând să nu se facă cocoloașe. În ultimele cinci minute de fiert, se drege cu smântână sau cu iaurt.

Supă de vișine ungurească

Ingrediente: 1/2 kilogram de vişine, 1 legătură de zarzavat (doi morcovi şi un pătrunjel), un sfert de pachet de unt, 1 lingură cu făină, 2 litri de apă, sare, 3-4 linguri cu zahăr, 100 ml smântână, 1 gălbenuş.

Mod de preparare: apa se pune la fiert cu puţină sare. Se adaugă zarzavatul şi după aproximativ 20 de minute, vişinele fără sâmburi. Separat se face un rântaş din unt topit şi făină. Se amestecă rapid şi când se aureşte, se stinge cu 150 ml apă. Se toarnă peste supă şi se adaugă şi trei-patru linguri cu zahăr. Se lasă la fiert. Separat, se amestecă un gălbenuş cu puţină sare şi patru linguri cu smântână. Se stinge focul la supă, apoi se adaugă smântâna amestecată cu gălbenuşul.

Supă de caise

685 26 3Ingrediente: 2 morcovi potriviți, 15 caise mari și coapte, 2 linguri cu miere, 1 linguriță cu scorțișoară, 1/2 linguriță cu piper proaspăt măcinat, un vârf de cuțit cu sare, 2 linguri cu ulei, 1 pahar cu vin alb, mentă proaspătă, 1/2 cană cu lapte.

Mod de preparare: curățați morcovii, dați-i prin răzătoare, apoi căliți în ulei încins, adăugând puțină sare. Când s-au înmuiat, adăugați mierea, scorțişoara și după ce compoziția începe să fiarbă, stingeți cu vinul alb. Ulterior, adăugați caisele tăiate în bucățele sau felii. Puneți trei căni cu apă și lăsați să fiarbă pentru zece minute. Cu ajutorul unui blender, transformați totul în cremă, apoi adăugați mentă proaspătă tocată mărunt. Dacă observați că supa este prea groasă, adăugați puțin lapte. Supa de caise se servește rece.

Supă de mere cu țelină

Ingrediente: 4 linguri cu ulei de măsline, 2 cepe tocate, 1 tulpină de ţelină, tocată în bucăţi mari, 1 rădăcină de ţelină tocată, 4 mere decojite şi tăiate în sferturi, cimbru proaspăt după gust, 2 litri de supă de pui sau de legume, 200 ml smântână, câteva frunze de salvie, alune de pădure prăjite sau hrean proaspăt ras (pentru servire), sare, piper.

Mod de preparare: încingeți jumătate din cantitatea de ulei într-o oală mare. Adăugați ceapa şi frunzele de ţelină şi căliți la foc mediu timp de zece minute, până se înmoaie. Adăugați rădăcina tocată de ţelină, merele şi frunzele de cimbru şi sotați timp de trei-patru minute. Turnați supa de legume sau de pui, condimentați cu sare şi piper, după gust, şi fierbeți la foc mic 30 de minute până se înmoaie rădăcina de ţelină. Luați oala de pe foc şi amestecați cu un blender manual până la omogenizare. Adăugați smântâna. Încălziți restul de ulei într-o tigaie şi căliți salvia până devine crocantă. Turnați supa în boluri adânci, apoi turnaţi puţină smântână. Pentru servire, stropiți cu puţin ulei de măsline şi presărați cu frunze crocante de salvie, alunele de pădure sau hreanul proaspăt dat prin răzătoare.

Supă de pere

685 26 4Ingrediente: 500-600 g pere, 1 şi 1/2 l apă, 1-2 cuișoare, 150 g smântână, 30-40 g unt, zahăr și sare după gust.

Mod de preparare: curățați perele de coajă și de sâmburi și puneți-le să fiarbă în apă. Când sunt bine fierte, treceți perele prin sită, apoi așezați din nou vasul pe foc. Când începe să clocotească, adăugați untul, cuișoarele, zahărul și sarea. După 10-15 minute, supa este gata. Serviți-o cu smântână.

Supă de căpșuni

685 26 5Ingrediente: 1 kg căpșuni proaspete, plus o cană cu căpșuni, pentru ornat, 1/2 baton de vanilie, tăiat pe lung, 2 linguri cu zahăr, 1 lingură cu suc de lămâie proaspăt, 1/3 cană cu suc de portocale proaspăt, strecurat, 1/3 cană cu vin alb sec, 1/3 cană cu miere, 2 linguri cu amidon din porumb, 3 linguri cu apă rece, frunze de mentă (opțional, pentru servit).

Mod de preparare: se pasează căpșunile în blender, apoi se strecoară printr-o sită deasă într-un castron, având grijă să se arunce semințele. Se răzuiesc apoi semințele din batonul de vanilie și se amestecă în piureul de căpșuni, împreună cu o lingură cu zahăr și sucul de lămâie. Într-o altă cratiță, se amestecă sucul de portocale, vinul și mierea și se fierb la foc potrivit până când mierea se dizolvă complet. Se adaugă apoi piureul de căpșuni, se amestecă și se lasă să fiarbă încet. Într-un alt recipient mai mic se amestecă amidonul de porumb cu apa. Amestecul se toarnă apoi în supă și se amestecă în continuare, până când supa se îngroașă, apoi se ia de pe foc. Se lasă la răcit la temperatura camerei. Se pune la frigider pentru cel puțin două ore. Cu 15 minute înainte de servire, se taie restul căpșunilor și se așază feliile pe un platou mare, presărându-se și zahărul rămas. Supa se toarnă în boluri. Se servește ornată cu mentă.

Supă rece de pepene galben și afine

Ingrediente: 1 pepene mare copt, 3,5 cm rădăcină proaspătă de ghimbir curățată și rasă, 150 g afine, 120 ml suc de portocale proaspăt stors, 2 linguri cu iaurt grecesc, 150 g zmeură sau căpșuni, sare.

Mod de preparare: se taie pepenele în jumătate, se aruncă semințele și se pune pulpa fără coajă într-un robot de bucătărie. Se adaugă ghimbirul și se pasează până se uniformizează. Piureul se pune într-un castron, se acoperă și se lasă la frigider 30 de minute. Afinele, sucul de portocale și iaurtul se dau prin robotul de bucătărie până se face un piure. Se pune amestecul în al doilea castron, se acoperă și se lasă la frigider 30 de minute. Se împarte supa de pepene în patru castroane adânci. Se toarnă un sfert din amestecul de afine în centrul fiecăruia, în formă decorativă. Se presară zmeura sau căpșunele deasupra. Se servește imediat.