Main menu

header

687 30 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Ce, cum și cât mănâncă liderii politici a fost dintotdeauna un subiect în prim-planul opiniei publice. De la obsesiile dictatorilor la alegerile culinare ale președinților priviți ca modele de stil de viață, bizareriile se țin lanț.

Angela Merkel adoră tocănița... ungurească

Cancelarul german Angela Merkel păstrează unele dintre „sechelele” tinereții pline de lipsuri din Germania de Est, din care provine. Mărturisește că are și astăzi obiceiul de a face provizii, iar printre preferințele alimentare se numără feluri „grele”, ca „letcho”, o tocăniță ungurească, un tip de kebab picant, supa de cartofi și plăcinta cu prune.

Evo Morales nu se atinge de fast-food

687 30 2Președintele Boliviei, Evo Morales, a stârnit un scandal uriaș în 2010, când a lăsat să se înțeleagă că, în cazul în care consumă carne de pui, bărbații sunt... emasculați. „Puii îndopați cu hormoni îi împiedică pe bărbați să fie bărbați”, a spus atunci șeful statului sud-american. Cât despre ce preferă el însuși să mănânce, este supa de quinoa. Nu se atinge de alimentele de tip fast-food, despre care crede că produc boli.

Lui François Hollande îi place... „totul”

687 30 3Celebrul chef Bernard Vaussion, care s-a retras din activitate după ce a gătit timp de patru decenii pentru președinții Franței, a relevat unele dintre secretele obiceiurilor alimentare ale președinților din Hexagon. Dezvăluind că lui Jacques Chirac îi plăceau melcii, iar lui François Mitterrand, fructele de mare, Vaussion a mai spus și că fostul lider de la Elysée Nicholas Sarkozy „scotea brânza din meniu” (aspect cel puțin straniu pentru un președinte francez...), iar lui François Hollande îi plăcea... „totul”.

Richard Nixon înmuia ananasul în ketchup

Fostul președinte american care a rămas în istorie pentru scandalul „Watergate” avea un obicei alimentar cel puțin bizar: mânca deseori la micul dejun brânză țărănească alături de ananas înmuiat în ketchup. De altfel, potrivit unor mărturii din epocă, aceasta a fost și ultima gustare pe care a savurat-o la Casa Albă. Bill Clinton, în schimb, faimos pentru preferința pentru pizza și hamburgeri, a renunțat de câțiva ani la aceste „bombe calorice” în favoarea unei diete bazate exclusiv pe legume și fructe.

Ronald Reagan și-a trimis drajeurile preferate în Cosmos

Cel de-al 40-lea președinte al SUA, popularul Ronald Reagan, a trecut la drajeuri pentru a se lăsa de fumat. În schimb, a dezvoltat o dependență de bilele colorate și dulci. Ajunsese atât de obsedat de drajeuri, încât acestea nu lipseau din Biroul Oval și din aeronava prezidențială Air Force One. În 1983, obsesia lui Reagan pentru drajeuri a căpătat dimensiuni de-a dreptul cosmice, când șeful de la Casa Albă a ordonat ca aceste dulciuri să fie trimise în spațiu la bordul unei misiuni Challenger.

Barack Obama detestă sfecla

687 30 4Fostul președinte al SUA Barack Obama a fost, pe timpul mandatelor sale, un promotor al stilului de viață sănătos, inclusiv alimentar. Mare amator de legume, Obama spune că preferă broccoli înainte de toate. Are, totuși, și o aversiune: față de sfeclă. Oricum, este o mare diferență față de predecesorul său, George W. Bush, care a afirmat despre legume că nu i-au plăcut „încă de când era copil”.

Winston Churchill mânca bine și în tranșee

Fostul premier britanic Winston Churchill a rămas în analele gastronomiei mondiale pentru cât de mult îi plăcea ca dineurile să fie „asezonate” cu cât mai multe discuții. Iubea brânzeturile, stridiile, friptura și înghețata, pe care o prefera ca desert înainte de orice. Era, de asemenea, un mare amator de bucate franțuzești și se asigura întotdeauna, chiar și în tinerețea sa de pe front, că are mâncare bună și suficientă.

Margaret Thatcher gătea pentru membrii Cabinetului

687 30 5Prima femeie premier din istoria Marii Britanii, Margaret Thatcher, a făcut senzație când au fost dezvăluite secretele sale culinare păstrate într-un jurnal personal din 1979. A reieșit că a recurs la o dietă foarte strictă pentru a slăbi în perspectiva alegerilor din acel an - ouă fierte, cafea, roșii, salată, grepfrut și carne. Altfel, legenda politicii britanice nu a avut vreodată angajat un bucătar și gătea deseori ea însăși pentru soțul Dennis, ca și pentru membrii guvernului.

Kim Jong-il „clătea” păianjenii cu coniac franțuzesc

687 30 6Liderul coreean Kim Jong-il a fost celebru în timpul cât a exercitat puterea pentru că avea agenți care îi aduceau din toată lumea bunătăți, de la caviar la papaya. Chef-ul său personal, Kenji Fujimoto, a relatat despre faptul că dictatorul avea la dispoziție un grup de femei care se asigurau ca fiecare bob de orez pe care îl consuma liderul nord-coreean să aibă aceeași dimensiune, formă și culoare și nu cumva să fie vreunul crăpat. Kim Jong-il chiar a mâncat carne de hipopotam, de șarpe și de păianjen, toate aceste feluri exotice stropite din belșug cu coniac și vin franțuzesc.

Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, aflat la un restaurant de pe Broadway, New York, în zilele unei Conferințe ONU, însoțit fiind de 30 de gărzi de corp, a cerut ca toate farfuriile în care el și staff-ul său urmau să servească masa să fie clătite cu... vodcă!

Vladimir Putin se teme să nu fie otrăvit

687 30 7Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este în general foarte secretos cu preferințele sale culinare. Dar un lucru se știe sigur: mănâncă multă înghețată de fistic, în ciuda temperaturilor scăzute din această țară. De altfel, rușii din generația lui Putin adoră înghețata, care este consumată chiar și iarna. O bizarerie a președintelui rus este obsesia că ar putea fi otrăvit, de unde și ordinul ca toate alimentele care îi alcătuiesc meniurile să fie verificate inclusiv din această perspectivă.

Steve Jobs a devenit... portocaliu de la morcovi

Fondatorul „Apple” și omul care a schimbat lumea secolului al XXI-lea, Steve Jobs, a fost renumit pentru obiceiurile sale stranii și maniile pe care i le știau toți cei care l-au cunoscut. Legat de obiceiurile sale alimentare, rămâne antologic momentul în care Jobs a devenit... portocaliu pentru că mâncase o mare cantitate de morcovi într-un timp foarte scurt. De altfel, se știa despre el că avea obiceiul de a se hrăni săptămâni la rând cu același fel de mâncare, iar când a trecut pe o dietă alcătuită exclusiv din fructe considera că este atât de curat, încât se poate spăla doar o dată pe săptămână. Interesant de menționat este faptul că i-a inspirat și pe câțiva apropiați să facă la fel...