Main menu

header

698 26 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Mitul dulciurilor care îngrașă nu mai există! Asta pentru că există o sumedenie de bunătăți delicioase pe care le puteți consuma oricând, fără să vă simțiți vinovați. Dar mai ales fără să vă puneți silueta în pericol.

Grepfrut în sos de whisky

Ingrediente: 3 grepfrut (preferabil combinate, roz, roșu și alb), 50 g zahăr, 4 linguri cu miere, 50 ml whisky, frunze de mentă pentru decor.

Mod de preparare: se curăță de coajă și de pielițe fructele. Se pun 150 ml apă la fiert împreună cu zahărul și se lasă zece minute, până când siropul se îngroașă puțin. Separat se pune mierea pe foc și se lasă să fiarbă până devine maronie și începe să se caramelizeze. Se îndepărtează tigaia de pe foc și se toarnă whisky-ul. Se adaugă peste siropul de zahăr și se ține pe foc până începe să clocotească. Se toarnă sosul de whisky peste grepfrut și se lasă să se răcească.

Pere în sos de vin

698 26 2Ingrediente: 6 pere tari, 900 ml vin roșu de țară, 8 linguri cu zahăr, 2 batoane de scorțișoară, 2 steluțe de anason, 3 fâșii de coajă de portocală, 2 fâșii de coajă de lămâie.

Mod de preparare: se spală perele, se descojesc. Într-un vas mai înalt se pune vinul împreună cu zahărul și se așază pe foc, amestecând încontinuu, până ce acesta se topește. Când începe să clocotească, se așază ușor perele și se lasă să fiarbă 20 de minute, apoi se pun batoanele de scorțișoară. După zece minute se pun cojile de portocală, de lămâie și steluțele de anason. Se lasă la fiarbă la foc potrivit. Se înțeapă perele cu o scobitoare și, când sunt bine pătrunse, se scot. Se lasă să se răcorească puțin, se pun pe un platou și deasupra se toarnă sosul.

Pannacotta cu jeleu de mango și portocală

698 26 3Ingrediente: 1 fruct de mango bine copt, 1-2 portocale, 400 ml smântână lichidă, 100 ml lapte dulce, 2 g nucă de cocos, 2 linguri cu îndulcitor, 1 g amidon, 1 plic cu gelatină.

Mod de preparare: gelatina se pune la hidratat în câteva linguri cu apă. Fructele se curăță, se taie felii și se pun într-un vas. Dacă nu sunt suficient de dulci, se adaugă îndulcitor. Se pune pe foc amestecul și se lasă puțin la fiert. În alt vas se pune laptele cu două linguri cu îndulcitor și se lasă să se încălzească, apoi se adaugă smântâna lichidă și nuca de cocos. Se dă într-un clocot și se ia de pe foc. În amestecul fierbinte se adaugă gelatina hidratată și se amestecă cu un tel. Între timp, se pasează fructele și se strecoară, obținându-se un piure foarte fin. Se adaugă o linguriță cu amidon în piure și se pune încă puțin la fiert, amestecând bine. Se pregătesc câteva pahare din sticlă, se toarnă jeleul de fructe și se pune totul la congelator pentru un sfert de oră. Ulterior, se toarnă peste piure amestecul de smântână și se mai lasă câteva ore la rece, ca să se închege.

Minitarte cu lime

698 26 4Ingrediente pentru blat: 50 g nucă, 50 g alune de pădure, 4-5 curmale. Ingrediente pentru cremă: 300 g caju (înmuiat în apă cel puțin două ore), zeama de la 2 lime, 1 și 1/2 linguri cu zahăr, 1 linguriță cu esență de vanilie, un praf de sare, apă.

Mod de preparare: se pun într-un blender nuca și alunele de pădure și se mixează foarte bine, apoi se adaugă curmalele fără sâmburi și se continuă să se mixeze până când compoziția se lipește de pereții vasului. Ulterior, se adaugă încă două curmale și se mixează din nou. Blatul se pregătește direct pe farfuriile din care vor fi servite tartele. Se iau două linguri cu compoziție, se strânge în palmă și se așază totul pe farfurie, presând cu degetele și dând o formă rotundă, ridicată puțin pe margini. Pentru a face crema, aveți nevoie de caju înmuiat în apă cu o seară înainte. Scurgeți caju de apă și puneți-l în vasul blenderului manual, apoi mixați până când obtineți o pastă cremoasă și pufoasă. Adăugați între timp și zeama de la cele două lime. În cazul în care compoziția nu este destul de cremoasă, mai adăugați puțină apă. Puneţi un praf de sare și o linguriță cu esență de vanilie. La final adăugați 1 și 1/2 linguri cu zahăr. Umpleți minitartele cu trei-patru linguri cu cremă și decorați cu o felie de lime.

Desert cu banane și cafea

698 26 5Ingrediente: 4 banane, 15 g cafea instant, 30 g zahăr brun, 250 g chefir, 15 g alune.

Mod de preparare: se descojesc și se taie felii jumătate din banane, restul se pasează cu furculița. Se dizolvă cafeaua în 15 ml apă fierbinte și se amestecă bine cu bananele pasate. Se pune cu lingura puțin amestec în recipiente, apoi se presară zahăr, un strat de chefir și se repetă procesul până se termină toate ingredientele. Peste ultimul strat de chefir se pun felii de banane și se presară alunele. Preparatul se servește rece.

Prăjitură vegană cu zmeură

698 26 6Ingrediente: 350 g caju crud, 600 g zmeură, 200 ml suc fresh de sfeclă roșie, 2 g zahăr de ștevie, 3 g ulei de cocos, fructe de pădure și fulgi de migdale pentru decor.

Mod de preparare: se pun nucile caju în robotul de bucătărie și se mixează până sunt aproape ca o făină, apoi se adaugă restul ingredientelor. Se mixează din nou. Se toarnă compoziția într-o tavă și se introduce în congelator până se întărește suficient. Se decorează cu afine, coacăze și fulgi de migdale și se mai lasă o oră la congelator.