Main menu

header

702 26 1de Călin Popa şi Florica Pintea

Există în statele europene deserturi tradiționale care nu doar fac deliciul turiștilor ce ajung acolo, dar au devenit adevărate branduri (inter)naționale, cu un gust și cu o aromă care nu încetează să seducă generații după generații, unele dintre ele fiind chiar exporturi de top ale țărilor lor.

Portugalia

Pastel de nata

Ingrediente. Pentru aluat: 130 g făină, 110 ml apă rece, 1 praf de sare, 150 g unt moale. Pentru cremă: 3 gălbenușuri, 10 g făină, 100 ml lapte, 100 g zahăr tos, 1 linguriță cu scorțișoară, 80 ml apă și 1/2 linguriță cu vanilie.

Mod de preparare: se face un aluat din ingredientele dedicate, care se acoperă și se lasă la odihnit 15 minute. Apoi se pudrează generos blatul de lucru și se întinde aluatul într-un dreptunghi, cu grosimea de aproximativ 0,5 centimetri. Este un aluat care cere multă făină pentru a putea fi modelat fără să se lipească. Așa că puneți făină atât pe aluat, cât și dedesubt, în timp ce întindeți. Luați untul moale, la temperatura camerei, bateți-l cu furculița până devine cremos și ungeți foaia de aluat cu mai puțin de 1/3 din cantitatea de unt, lăsând 1/2 de centimetru la margini. Se împachetează aluatul ca pe o carte, se acoperă și se dă la rece pentru 20 de minute. Apoi se scoate și se așază cu capătul deschis spre dumneavoastră. Întindeți din nou în foaie subțire, ungeți cu încă o parte din untul cremos și repetați procedura de trei ori, până obțineți un pachet mai mic de aluat. După ce îl scoateți ultima dată din frigider, așezați-l la fel, cu partea deschisă spre dumneavoastră, apoi întindeți-l din nou în foaie subțire. Ungeți cu restul de unt și faceți-l rolă. Împachetați-l în folie alimentară și lăsați-l la rece până preparați crema - aproximativ 30 de minute. Pentru cremă mixați 30 ml lapte cu făina și dați deoparte. Separat, faceți un sirop rapid din zahăr, apă și scorțișoară. Se pun toate odată pe foc, fără să se amestece, până ating 100 de grade. Lăsați să fiarbă trei minute. Siropul trebuie să fie subțire, să picure, dar să lase o mică urmă pe lingură. După ce a fiert, se pune în alt vas, timp în care se opărește rapid restul de lapte și se adaugă peste combinația de făină, amestecând energic. Turnați siropul în fir subțire, amestecând bine. Pentru a încorpora gălbenușurile, întâi puneți puțină compoziție caldă, amestecați cu telul, apoi, ușor, încorporați total. Acoperiți vasul şi lăsați la odihnit. Crema trebuie să fie subțire, lichidă. În cuptor va căpăta consistența necesară. Revenind la blatul rece, tăiați felii de aproximativ 2,5 centimetri ruloul de aluat. Pregătiți forme de brioșe și înmuiați degetele în apă rece, apoi presați spirala de aluat pe fundul formei, împingând cu degetele dinspre centru spre magini și formând astfel câte un coșuleț. Fiecare dintre acestea se umple cu cremă, până aproape de margine. Băgați formele în cuptorul foarte încins, la 290 de grade Celsius, pentru zece minute, până se rumenesc.

Danemarca

Rodgrod

702 26 2Ingrediente: 500 g rubarbă (doar tijele), 500 g coacăze roşii sau negre, 600 ml apă, 180 g zahăr tos, 24 g amidon de porumb.

Mod de preparare: coacăzele se curăţă şi se spală sub jet de apă. La fel tijele de rubarbă (fără urmă de frunze) se spală şi se taie în bucăţi de 1 centimetru. Rubarba se pune într-o cratiţă, se presară zahărul şi se toarnă apa, care trebuie să acopere complet rubarba. Se fierbe la foc mic câteva minute, după care se pun coacăzele. Se mențin pe foc împreună timp de zece minute, apoi se îndepărtează oala de pe flacără. Această compoziţie se strecoară şi se gustă. Dacă vă place mai dulce, mai adăugaţi ceva zahăr. Separat, într-un bol mic, dizolvaţi amidonul cu puțină apă, turnați-l repede în compoziţie şi dați iarăşi la foc potrivit, pentru trei minute. În acest timp se amestecă încontinuu. Când compoziția devine translucidă şi ca un sirop gros, se reduce focul şi se continuă fierberea încă cinci minute. În final, această compoziţie trebuie să arate ca un jeleu neîntărit. Se toarnă în boluri mici sau în pahare. După ce s-a răcit, se dă la frigider pentru câteva ore sau chiar până a doua zi. Se serveşte cu smântână dulce sau frişcă.

Franța

Clafoutis

702 26 3Ingrediente: 3 ouă, 550 g cireșe, 130 g făină, 1 plic cu zahăr vanilat, 1 vârf de linguriță cu sare, 1 fiolă cu esență de vanilie, 250 ml lapte dulce, 100 g zahăr, unt pentru uns tava.

Mod de preparare: puneți într-un blender zahărul, laptele, esența de vanilie, făina, sarea și ouăle și amestecați aproximativ un minut, până se omogenizează. Puteți folosi și un tel. Va ieși un aluat asemănător celui pentru clătite. Preîncălziți cuptorul la treaptă mare. Ungeți o tavă mai înaltă (prăjitura va crește destul de mult în timpul coacerii, apoi se va mai lăsa) cu unt, tapetați-o cu făină. Acoperiți fundul tăvii cu cireșele cărora le-ați scos în prealabil sâmburii. Turnați aluatul deasupra, dați la cuptor, la 160 de grade Celsius, timp de 35-40 de minute sau până când observați că s-a copt și a căpătat o nuanță aurie. Puteți pudra prăjitura cu zahăr înainte de servire.

Austria

Ștrudel

702 26 4Ingrediente. Pentru aluat: 250 g făină, 100 ml apă, 25 g unt nesărat, 1 ou, 1 praf sare. Pentru umplutură: 1,2 kg mere, 200 ml frişcă lichidă, 110 g unt nesărat, 60 g stafide aurii, 60 g zahăr, 60 g nuci, 100 g pesmet fin, 1/2 lămâie, 2 g scorţişoară. Pentru uns: 1 ou. Pentru servit: 100 g zahăr pudră.

Mod de preparare: se pune făina într-un vas, i se face un gol la mijloc, unde se pun un gălbenuş, sare, untul topit, zahărul şi apa călduţă. Se amestecă bine, pentru a obţine un aluat care se dezlipeşte de pe mâini şi apoi se frământă zece minute pe masa presărată cu făină. Apoi se folosesc două şervete curate - umezit cel pe care se pune aluatul şi uscat cel cu care se acoperă. Aluatul se pune între acestea două şi se întinde cu sucitorul peste şervetul uscat. Se întinde cu mâna, fără a-l rupe, pentru a obţine un dreptunghi de 50/60 centimetri. Se unge cu unt topit sau cu albuş, pentru a evita uscarea. Se lasă aluatul să se odihnească două ore, la temperatura camerei, fără curenţi de aer, acoperit cu un şervet. Între timp, se curăţă merele de căsuţa cu seminţe şi de coajă şi se taie felii cât mai fine, care se pun într-un vas cu suc de lămâie, zahăr, stafide, nuci, frişcă, pesmet, unt şi scorţişoară. Se lasă o oră. Apoi, pe foaia de aluat se pune umplutura pe mijloc şi, cu şervetul, se rulează. Se aşază rapid ruloul în tava de copt tapetată cu hârtie, se unge cu ou bătut şi se dă la cuptor pentru 30 de minute. După coacere se lasă să se răcească şi apoi se pudrează cu zahăr şi se taie. (Va urma)