Main menu

header

de Cristina Tache

Persoanele care suferă de boli cardiovasculare se sperie deseori de regimul pe care trebuie să îl urmeze, considerând că nu mai pot consuma alimente gustoase. De aceea vă propunem câteva reţete sănătoase şi delicioase, potrivite acestui tip de afecţiuni.

Rasol de peşte cu legume
Ingrediente: 750 g peşte, o ceapă, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, un cartof, o foaie de dafin, o ceaşcă de vin alb.
Mod de preparare: legumele întregi, bine spălate, se fierb. Când sunt gata, se adaugă vinul. Peştele spălat şi curăţat se introduce în apa în care au fiert legumele şi se lasă să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute. Se serveşte peştele cu garnitură de legume fierte.

Sufleu din peşte
Ingrediente: 200 g peşte alb, o lingură cu făină, o jumătate de pahar cu lapte, o  lămâie, o linguriţă cu margarină, două albuşuri.
Mod de preparare: peştele curăţat de pieliţă şi oase se dă prin maşina de tocat. Se prepară un sos alb din lapte, margarină şi făină ce se amestecă împreună cu peştele, albuşurile bătute spumă şi lămâie după gust. Se pune compoziţia într-o formă unsă cu puţină margarină şi se dă la cuptor, la baie de aburi, timp de 40 de minute. Reţeta poate fi folosită şi pentru pregătirea sufleurilor de legume (conopidă, spanac, dovlecei, fasole verde, mazăre, andive, roşii sau vinete.

Budincă de mere
Ingrediente: două-trei mere, 20 g pesmet fin, zece grame stafide, 20-30 g margarină, 20 g zahăr tos, două albuşuri.
Mod de preparare: merele curăţate de coajă se dau prin  răzătoare. Margarina frecată cu zahărul se amestecă bine cu stafidele, merele şi albuşurile bătute spumă. Apoi, amestecul se pune într-un vas uns cu margarină şi tapetat cu pesmet şi se dă la cuptor la foc potrivit.

Pui cu ciuperci, stropit cu vin
Ingrediente: o jumătate de pui, două linguri cu untdelemn, 150 g ciuperci, pătrunjel, ceapă, margarină, 200 ml vin alb.
Mod de preparare: se pun bucăţile de pui în untdelemn cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit timp de un sfert de oră. Ciupercile tăiate felii, împreună cu ceapa se pun la înăbuşit separat, în puţină margarină. Se amestecă bucăţile de pui cu ciupercile, se adaugă vinul cu puţină apă şi se bagă la cuptor până scade. Se serveşte cald.

Supă de ţelină
Ingrediente: o rădăcină de ţelină, 500 ml supă de legume sau suc de roşii, o linguriţă cu orez, un albuş.
Mod de preparare: ţelina se taie bucăţi şi se fierbe în supa de legume timp de 35 de  minute. Apoi se scoate, se pasează, se adaugă orezul fiert separat şi se mai fierbe totul încă cinci minute. În momentul servirii se adaugă albuşul bătut spumă şi o bucăţică de ţelină proaspătă rasă sau tocată mărunt.

Vinete umplute cu legume
Ingrediente: două vinete mici, o ceapă, un morcov, un ardei gras, două-trei căpăţâni de usturoi, pătrunjel, mărar, două-trei roşii, 50 g untdelemn.
Mod de preparare: se spală vinetele, se îndepărtează codiţa şi se crestează incomplet în patru. Se fierb în apă cu sare şi se scurg bine. Se introduce zarzavatul tocat mărunt şi fiert înăbuşit prin despicăturile vinetelor, după care se dau la cuptor, acoperite cu untdelemn şi cu roşiile curăţate de pieliţă.

Cremă de mazăre
Ingrediente: un litru de apă, 200 g mazăre boabe, 200 g cartofi, 100 g morcov, 100 g rădăcină de pătrunjel, o ceapă mică, 10 g margarină, mărar.
Mod de preparare: se pune apa la fiert, iar când dă în clocot se adaugă legumele, care se lasă să fiarbă până se înmoaie. Apoi se scot, se trec prin sită, până se obţine o pastă, ce se amestecă cu lichidul în care au fiert legumele. Se adaugă mărarul şi margarina, se amestecă şi se serveşte caldă.

Supă de morcovi şi napi
Ingrediente: 500 ml apă, 100 g morcovi, doi cartofi, 50 g napi, 50 g ceapă, 20 g margarină, verdeaţă.
Mod de preparare: se pun la fiert în apă rece legumele tăiate în bucăţele mici. Ceapa, tăiată mărunt, se fierbe separat într-o crăticioară, cu margarină şi cu puţină apă. Când sunt fierte se amestecă şi se pasează. Se serveşte caldă.

Brânză cu ţelină şi chimen
Ingrediente: 250 g brânză slabă şi nefermentată, o linguriţă cu zeamă de ceapă, boia, o rădăcină de ţelină, chimen, o linguriţă cu margarină.
Mod de preparare: brânza se dă prin răzătoare sau este fărâmiţată cât mai mărunt, până se obţine o pastă, în care se încorporează o linguriţă cu margarină. Se adaugă chimenul şi puţină ţelină proaspăt rasă. Se mai pot adăuga boia şi ceapă, după gust.